Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wigilijna pani

JAk wygląda u Was kolacja wigilija?

Polecane posty

Gość wigilijna pani

Zaraz sie odezwą Ci, co powiedzą ze normalnie i co to za głupie pytanie. Ale tak naprawdę to każdy zna "swój" sposób obchodzenia wigilii, który jest dla niego tym tradycyjnym i normalnym i nie wie jak to moze inaczej wyglądać. Dlatego pytam. U nas zwykle zasiadamy kolo 17. W czasie gdy mama dopieka karpia zapełnia sie "pusta przestrzeń" pod choinką. Klękamy, tata prowadzi modlitwe. Potem łamiemy się opłatkiem. Czytane jest Pismo Św. Jemy tradycyjnie: barszcza biały z grzybami i karpia. Sprzątamy. I wtedy dopiero odpakowujemy prezenty i oglądamy tv. NA Pasterke zykle ide tylko ja.

Gość wigilijna pani
ja sie dziele opłatkiem z moim bratem , czy to normalne ?

Gość niezalogowna furgonetka
hmmm.. zaczynamuu około 18, jest cała rodznia, idziemy do cioci mieszka koło nas, ok 20 osób, rozkłądamy jedzeni, prezenty, siadamy do stołu, modlitwa,cczytanie bibliii, opłtaek, barszcz czerwony z uszkami, jedzenie, potem dopiero prezenty, wszyscy idziemy na pasterke, po pastrece wracamy i jemy ciasat miećho i pijemy %%%

Gość niezalogowna furgonetka
a w pierwszy dzien swiat bara bara

Gość wigilijna pani
zebys wiedział PODSZYWIE ze dziele sie z bratem i uwazam ze to jest jak najbardziej normalne. Skoro nie lubisz Swiąt to nie znaczy, że inni też nie.

wiliglijna pani: a czemu dzielenie platkiem z rodzenstwem mialoby byc nienormalne? U nas tez wszyscy sie dziela oplatkiem :) Zbieramy sie ok 18 (jest nas zazwyczaj mniej wiecej 20 osob), modlimy sie, czytane jest Pismo Sw., pozniej dzielimy sie oplatkiem i jemy czerwony barszcz z uszkami. Nastepnie pierogi z kapusta i grzybami, ap ozniej cala reszta: karp, na deser kutia itd. Generalnie zawsze jest ok. 12 potraw na stole. Pozniej rozpakowujemy prezenty (raczej drobne, bo prezenty u nas daje sie na mikolaja), a o polnocy jedziemy na pasterke ;)

niezalogowana furgonetka-podoba mi sie ta wasza wigilia:) u mnie bylo tak: mieszkalam z babcia wiec wszyscvy przylazili do nas ok 178 18 ptezenty pod choinke, oplatek, barszcz czerwony i reszta rarytasow. w miedzy czasie prezentos-skromne symboliczne jakies kosmetyki sklarpetki nastepnie koledy i do domu. w zeszlym roku spedzilam z chlopakiem i ze znajomymi w anglii, pracowealam jako stewardessa nie moglam wyjechac do polski . a dwa lata temu z bylym chlopakiem bylam u jego rodziny w magicznym miasteczku pforzheim. takze ostatni raz z rodzina swiat byly 2 lata temu. w ciagu tego czasu odeszla moja babcia i mama. w tym roku jedziemy z chlopakiem 9mieszkamy w holandii ) do rodziny w gdansku. ma byc mega hucznie, bo masa ludzi. za rok pewnie w holandii z rodzina mojego faceta-o zgrozo, a za dwa lata zjezdza z usa moja babcia ktorej nie wiedzialam 0d 6 roku zycia wiec napewno bedzie w pl z nia. zapowiada sie bardzo placzliwie:) ale w pozytywnym sensie, takze jak widac u mnie nie ma schematu kazdego roku co innego:)

Gość wigilijna pani
elaborated---->to z bratem to podszyw

Gość wigilijna pani
a co myślicie o spędzaniu Świąt poza domem w sensie np gdzieś w górach czy w ciepłych krajach? Wg mnie takie Święta nie mają uroku. Może sie mylę bo nie próbowałam. Ale jednak blask choinki, przedświąteczna krzątanina, śnieg za oknem, rodzina to jest to.

Gość ciekawa z ciekawości
Germaine Geer ile masz lat? :)

a co myślicie o spędzaniu Świąt poza domem w sensie np gdzieś w górach czy w ciepłych krajach? my za rok do tunezji :o

ciekawa z ciekawosci mam 26 lat a dlaczego pytasz? co do spedzania w cieplych krajach swiiat coz kazdy sobie spedza jak mu sie podoba ja osobiscie nie skusilabym sie nawet na hawaje.

Gość duży bambol
ja siadam, wyjmuje zgrzewkę i jade z koksem

26 to już jesteś stara prukwa

Podszyw :O

mam 12 lat

Gość mi mo za
U mnie godz 16.00 ,na chwilę wszyscy siadamy przed kominkiem,tata rozlewa własną nalewkę,póżniej pomagam w kuchni,16,30 siadamy przy stole ,dzielimy sie opłatkiem wszyscy,po kolacji wigilijnej ciasto i kawa,pózniej jakies alkohole ,bo każdy u nas pije co innego;) rozdajemy prezenty:)

Gość mi mo za
Ja w tamtym roku dostałam od taty wibrator, bo słyszał, jak się masturbowałam i nie mogłam dojść. Chciał mi pomóc i pomógł.

Gość mi mo za
osioł:)

Gość mi mo za
osioł, bo nie kupił mi baterii do wibratora

Gość mi mo za
osioł,bo wibrator mam juz dawno:)

Gość mi mo za
więc ten drugi pożyczyłam mojej babci

Gość omniz
modlitwa... pismo św....hAHAHAHAHAHHAH weźcie mnie nie rozśmieszajcie

Gość do omniz
to u ciebie jak jest?

Gość omniz
moja matka od rana szczela focha,że ona nie robi swiat bo poco?( tak jest odkąd pamiętam) potem łaskawie zrobi jkaś wigilię -siadamy, jemy i kazdy idzie do siebie- po czym rodzice wyjmuja flaszkę-naprują sie i wtakim stanie ida na pasterkę- jedyny dzień w roku kiedy ida na mszę-ja z mężem i siostra nie idziemy, bo parafia jest mała i po prostu nam wstd następnego dnia znów chleją bo kac , a w drugi dzień świąt chleja bo siwęta

Gość a u mnie tez nie ma czytania
biblii....ani spiewania koled, przygotowujemy zawsze kolacje...staramy sie zeby bylo te 12 potraw, dzielimy sie oplatkiem...i jemy: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami i kapusta, kompot z suszu, karp smazony, w galarecie, ryba po grecku, jakas salatka, kilka rodzajów sledzi, i jakies lekkie wino...dzieci zawsze tylko czekaja na prezenty, wiec jak sprobuja wszystkich potraw to laduja pod choinka i wszystkim rozdaja prezenty....pozniej rozpakowywanie... mimo ze nie ma czytania biblii i spiewania koled to zawsze jest bardzo rodzinnie i wesolo...

Od zawsze Wigilia była u mojej babci i dziadka, wyglądało to tak: rano przyjeżdżałam ja z rodzicami i siostra mojej mamy z mężem i synem. My jak to dzieci pomagaliśmy trochę ubierać choinkę ale więcej zaglądaliśmy czy coś już pod nią leży i snuliśmy przypuszczenia co dostaniemy ;) Jak się ściemniało to pokój w którym była choinka zamykano na klucz, wszyscy klękaliśmy i odmawialiśmy modlitwę. Potem opłatek i kolacja. Dziadek zawsze się z Nami ścigał kto pierwszy zje wszystko i poleci do prezentów :D Jak już rozpakowaliśmy to ja jechałam z rodzicami do drugiej babci. A q tym roku ostatni wujek się ożenił ze straszną jędzą, dodatkowo moi rodzice się rozwiedli i w efekcie pierwszy raz w życiu święta spędzę sama z mamą we własnym domu..nie wiem jak będzie, na pewno pusto...

No więc widzę,ze u mnie jest podobnie jak u was:) Od zawsze, odkąd pamiętam to wigilia jest u mojej babci i mojego dziadka. Zaczyna się ok godziny 17-18. Najpierw czytanie pisma Sw, potem jedzenie( karp,łosoś,pstrąg, kapusta z grochem, pierogi, zupa grzybowa i wiele wiele innych róznosci) Po jedzeniu ja i kuzynka zaglądamy pod choinkę chociaz ja mam juz 21 lat a ona 28:D Siedzimy, rozmawiamy, jemy, słuchamy kolęd i tak do ok. 21:) Pozniej ja z rodzicami jedziemy do domu i o pólnocy pasterka:)

Gość daisy_daisy
zbieramy się ok 18 u mojego wujka( dawniej dom dziadków) też coś ok 15-20 osób, czytanie pisma świętego , dzielenie opłatkiem, życzenia i kolacja: wszystkie tradycyjne potrawy typu barszcz z uszkami, karp, pierogi, potem prezenty, ja już się chyba nie łapię bo za stara ale dla wszystkich dzieci coś się znajdzie, potem ciasta itp,Przykre bo co roku przy stole kogoś brakuje :( Po kolacji zazwyczaj idę z kuzynkami na górę, piejmy wino i praktycznie nie mamy o czym rozmawiać bo jesteśmy sobie obce :( ok 22 wracam z mama i siostrą do domu, a o 12 idę na "pasterkę" tj w moim przypadku imprezę ze znajomymi z rodzinnego miasta... ps. tak w ogóle to dla mnie świata to jedynie tradycja, nie jestem wierząca , choć kiedyś byłam.