Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala mała

chory chomik co mu jest ? jak mu pomóc ????

Polecane posty

Gość ala mała

kupiłam młodego chomika 3 tyg. temu miał super klatkę jedzenie dla chomików, wodę, ciepło w domu, czyli wszystko i chomik zdechł 3 dni temu kupiłam kolejnego młodego, bardzo był ruchliwy a od wczoraj widać że coś mu jest nie je nie pije tylko śpi i zero ruchu już nie wiem jaka jest tego przyczyna jak sądzicie ? zna się ktoś na tym ? miał tak ktoś ?

Gość ala mała
??????????

Gość 21dersty
bo chomiki spia w dzien ,dopiero budz asie w nocy

Gość ala mała
w nocy też nic nie robi tylko śpi dlatego się niepokoję jak go kupiłam to całą noc szalał po klatce a teraz jak by go nie było

Gość mkjdhurikfmmfmf
moze ma depresje

Gość ala mała
boję się żeby i ten nie zdechł

zapewne rpzyczyna sa nieodpowiednie trociny mimo, e pewnie kupilas je w sklepie zoologicznym. Najlepiej wez chomika poloz np. do jakiejs wiekszej miski i zanies do ciemnego pomiesszczenia np. do lazienki ze zgasoznym swiatlem. Za jakies 2-5 godzin powinno byc lepiej :) i nie dawaj mu juz tych trocin, spsobuj z trocinami z innej firmy albo zamiast trocim niech bedzie piach :)

Mój chomik jest co prawda starszy bo ma rok i 3 miesiące, ale od czasu do czasu też tak ma że przesypia noce, poza tym nie widać żeby był chory. Wydaje mi się że to po prostu takie ich "humorki".

Gość ala mała
mam trociny o zapachu cytrynowym w sklepie mi je poleciła sprzedawczyni myślicie że to przyczyna problemu ?

Gość ala mała
szkoda żeby i ten zdechł sama już nie wiem jedzenie też ma specjalne dla chomików

Gość JESTEM BOGIEM..
on rozmawia z duchami przodkow

Gość ala mała
trociny zaniósł sobie do domku i ma ich pełno nie mam na razie nic żeby mu dać zamiast tych trocin a nie wiem czy po świętach nie będzie za późno a może obyć się bez tych trocin zupełnie ? nie będzie mu też bez nich za zimno ?

Gość swinka morskaaa
tzn ze cos im w twoim domu nie pasuje .. lepiej zrezygnuj z chomików... ja mialam to samo ze swinkami morskimi... bez sensu je trzemać bo i tak pozdychają , nie ten klimat jak widac :(

Gość ala mała
ale co im może nie pasować ? ma wszystko i ciepło, nie ma przeciągu itp. tamten co zdechł miał obsraną dupkę może to jedzenie ? ale kupiłam świeże w zoologicznym

Gość ala mała
w domu mam 21 stopni

Gość może być różnie
1-uczulenie na trociny. Trociny pylą,nie każdemu zwierzakowi pasują. 2-może ma za ciepło lub stoi w przeciągu. Gryzonie zarówno bardzo szybko się przegrzewają jak i są podatne na przewianie. 3-Uczulenie na pokarm-zmień,może to coś da 4-kup w aptece witaminy dla niemowląt Juvit multi (chyba tak to się pisz,nie pamiętam dokładnie) i dawaj mu przez 5 dni codziennie po kropelce (tylko jedną!)na wzmocnienie 5-woda tylko przegotowana lub niegazowana. Nie z kranu,poza tym powinna mieć temperaturę pokojową,nie być zimna. 6-wyparz klatkę,miseczki,poidło. To może być jakiś wirus. 7-Koniecznie zaraz po świętach zabierz go do weterynarza,nie warto ryzykować.

Gość może być różnie
Na trociny zapachowe wiele gryzoni źle reaguje. Może tez po prostu musi się dostosować do nowego miejsca. Poza tym gryzonie takie jak szczury czy chomiki lub myszki to zwierzęta stadne. Jeśli nie możesz trzymać dwóch,lepiej nie miej ich wcale. Tylko się męczą

Gość ee ciesz sie ze jest normalny
ja mam gorzej - mój chomik jest homo :O

Gość może być różnie
Sprawdź czy zwierzak ma błyszczące oczka,suche w około. Jeśli nie na setę jest chory. Mimo wszystko jednak radzę odwiedzić weta

Gość ala mała
ma błyszczące i suche tamten też miał błyszczące i suche a zdechł

Gość wyprowadz do parku
rzuć mu patyka niech polata ,daj mu kosć itd .!!!Niech se poszczeka jamniki tak mają !!!:D

Gość Stary WYGA
kup mu zwykle trociny dla gryzoni i najważniejsze przestaw jego mieszkanko w inne miejsce i obserwacja czy ta zmiana poprawi jego zachowanie,ziarna kup na bazarze a nie w zoologu !!!!!!!!

Gość ierwu0t
jeśli rzeczywiście to może być wina trocin, to wydaje mi się, że można je zastąpić np. chusteczkami, ja dawałam chusteczki chomikowi i dobrze je znosił. zób tak jak ktoś Ci radził, żeby usunąć tr ociny. jeśli kupujesz chomiki z tej samej hodowli, to może one są czymś zarażone? sprawdz te ziarenka, które mu dajesz czy nie są czymś zainfekowane i zobacz czy chomik nie ma rozwolnienia. czy dajesz mu warzywa, owoce, które nie są umyte? słyszałam, że chomiki są b. wrażliwe na pestycydy. no i może on musi się przyzwyczaić do nowego miejsca i dlatego jest wycofany. co to za chomik? jakiej rasy? niektóre są zwierzakami stadnymi. poszukaj w necie for i stron o chomikach, tam powinni być b. zorientowani ludzie.

Gość co to sa klapki kubota
hmmm a może tamten poprzedni miał jakąś chorobę a ty niedokładnie wyparzyłaś/wyczyściłaś klatke i teraz drugi sie zaraził??????????????/

Gość ala mała
to chomik syryjski ma ziarenka, słonecznik, pestki dyni, kukurydze ale widzę że świeże może to rzeczywiście wina trocin a nie zeżre tych chusteczek ?

Gość ala mała
ktoś jeszcze ?

Gość ala mała
tamten zdechł a klatka była posprzątana