Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala mała

chory chomik co mu jest ? jak mu pomóc ????

Polecane posty

Myślę, że problem w tych trocinach. Znalazłam takie opinie o tych cytrynowych: This product smells nice, but unfortunatley caused red skin and hair loss in both my hamsters and guinea pigs. After removing the product all my pets are improving on their own. I także: I Think This Product Is Very Good For Some Small Pets But Not For Hamsters (Dwarf's Especially!) This Is Because I Bought A Book From Pets At Home And It Commented That Scented Woodshavings Should Not Be Used Because It Can Confuse Them As They Can Not Smell Their Scent Properly. Wywal te trociny i kup inne, normalne, zwykłe trociny, bezzapachowe. Żadne lawendy czy cytrusy. Tym bardziej, że te wymyślne są droższe. Może te trociny są powodem takiego zachowania chomika? Może chomik nei jest do końca oswojony, nudzi się? Zainwestuj w jakiś zabaweczki, drabinki itd. i rozruszaj go trochę. :D

Gość ierwu0t
syryjski to może mieszkać sam czyli nie umiera z tęsknoty za innymi chomikami. co do chusteczek, to ja mu dawałam jedną potarganą na paski, tak tylko do zabawy, brał ją do swojego pyszczka i zwijał, ale nie zjadał, nie otruł się, nie udusił, ani nie miał po tym wysypki, żył ponad dwa lata, więc myślę, że dożył dobrego wieku. chusteczkę dostawał dodatkowo do siana i trocin, żeby sobie budował posłanie.( tylko niech to będzie zwykła chusteczka a nie barwiona czy zapachowa) jeśli te cytrynowe trociny mogą mu nie służyć to w zamian myślę, że może dostać chusteczki, żeby się nie przeziębił i miał na czym spać. słyszałam też o gazetach zwykłych, tylko nie wiadomo czy farba z druku nie zaszkodzi, nie ryzykowałabym. w każdym razie bez trocin i z chusteczkami przeżyje chyba święta, po świętach kupisz mu coś innego. czy twój chomik ma zabawki? karuzele, drabinki? ma dostatecznie dużo rozrywek?

Gość może być różnie
Daj mu zwykłe sianko. Pilnuj,żeby usuwać mu chomikowane jedzonko-może być zepsute. Mi wet polecił zamiast warzyw kupowanych w sklepie gerberki. Nawet chętniej je jedzą,a mają w nich też mięsko.

Gość może być różnie
a klatka powinna być wyparzona,nie tylko posprzątana

Gość ala mała
tak ma zabawki karuzele i zjeżdżalnię zabrałam już te trociny dałam chusteczkę do domku i złożoną czy to starczy ? czy musi mieć więcej żeby się tym otulić ?

Gość takajednasobie
mój chomik miał uczulenie na trociny zapachowe np. takie cytrynowe. jak mu zmieniałam na neutralne było ok.

Gość ale bzdura chomik NIE JEST
stadnym zwierzeciem (chomik syryjski znaczy sie :-P )

"Daj mu zwykłe sianko. " Chomikom nie daje sie siana. Królikom i świnkom morskim owszem, ale nie chomikom. Daj ze dwie chusteczki, moze i trzy. Mój zawsze dostaje 2 minimum.

Gość ala mała
dzięki za podpowiedzi zobaczę co będzie dalej

Gość jak mialam chomika to dostawal
zwykle trociny z marketu, nic mu nie bylo. tak samo jedzenie, kolby wszystko ze zwyklego sklepu. nigdy nie chorowal. zdechl po 2,5 roku wiec jak na chomcia to dlugo zyl...moze rzeczywiscie wina jest w trocinach.

Gość gość
To tak jakbyś mnie zapytała co się dzieje z tym drzewem, które rośnie na przeciwko mojego domu. Na litośc. Od tego jest klinika weterynaryjna, zeby chomika zbadano w niej. Tak? Więc ja tylko co- podrzucam adres; www.weterynaria.slask.pl a co z tym zrobisz///

Gość gość
Chomiki są bardzo wrazliwe na dotyk.Nie mozna ich sciskac bo mozna szybko uszkodzic narzady wewnetrzne o czym ludzie nie pamietają a zwlaszcza dzieci.