Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniolekk211s

Propozycje imion (tylko angielskie). POMOZCIE BO JA NIE MAM POMYSLU. :(

Polecane posty

Gość aniolekk211s

mieszkam w anglii. moj chlopak jest anglikiem i z racji tego, ze dziecko bedzie mialo angielskie nazwisko i bedzie mieszkalo w anglii do konca zycia bedzie nosilo angielskie imie. problem polega na tym, ze chce jakies ladnie imie, ktore brzmi podobnie lub tak samo w jezyku polskim. ktore wymawia sie latwo i pisze podobnie. nie chce zeby moja mama nie potrafila wypowiedziec imienia wnuczki. chce rowniez zeby imie mozna bylo zdrobnic. podobaja mi sie klasyczne imiona polskie typu Franciszek, Bartek czy Michalina ale niestety polskie imiona odpadaja. .. a na angielskie nie mam pomyslu. pomozcie. Jedyne nad czym myslalam to Tim dla chlopaka- takie mile dla ucha ale nie jestem do konca przekonana. Nie wiem jeszcze co sie urodzi wiec prosze o imiona dla dziewczynki i chlopczyka. Pozdrawiam i z gory dzieki

ja z racji tego ze mieszkamy w Norwegii tez szukalam imion miedzynarodowych. Stanelo na Danielu i Ani :)

ja mam corke ktora ma na imie MariannE i naziwsko tez angielskie (corka ur w UK a tata jest z Indii). W Polsce rodzina mowi na nia MariannA , sproboj moze Julia, Oliwia,Anna,Hanna, Alexandra, Maria, Marta, Sopia (niech maja Zosie w PL),Klaudia, albo Alexander, Robert, Joseph( latwo przerobic na Jozinka w PL), Marek, Lukas

moze nawet WANDA(tak miala miec na imie moja corka ale w jezyku meza to cos brzydkiego znaczy). U nas bedzie Wanda a w UK czytana jakoLanda (z L z kreska bo nie mam Polskiej klawiatury)

Gość aniolekk211s
Daniel ladne - dzieki pomysle nad tym. z zenskich nic mi sie nie podoba poza Anna ale to jest moje imie :)

My mieszkamy w UK, oboje jesteśmy polakami, synek ma na imię Michał, dla leniwych anglików Michael i też nie ma problemu ;)

Gość dlaczego dla LENIWYCH
Amglikow? :O

Gość aniolekk211s
tylko problem w tym, ze ja nie chce do mojego chlopaka mowic gdzie jest michael, a nie bede zwracac sie do dziecka michal kiedy moj chlopak jest anglikiem i dziecko zostalo nazwane michael. Chce wybrac imie, ktore po angielsku i polsku brzmi podobnie albo takie, ktore jest mile dla ucha mimo, ze jest angielskie np. Tim

Gość eeeeeeeeee tammmmmmmmm
annnnnnna , a dla dziewczynki z jaka pisownią ???

W dokumentach będzie mieć Aleksandra , tak jak Michał ma Michał (po naszemu ;) ) , choć widząc po Michale Anglicy z rozpędu i tak będą błędy robić. U nas właśnie jest tak że oboje jesteśmy polakami i dziecko ma polskie imię, tylko w ośrodku zdrowia i na podwórku słyszy Michael czasem (ci mniej leniwi starają się wymówić Michał )

Gość aniolekk211s
bardziej zalezy mi na imionach dla dziewczynki bo dla chlopaka jest latwiej... za to dla dziewczynki nie mam w ogole pomyslu :(

tim to raczej nie jest polskie , przynajmniej sie nie spotkałam w pl Dla chłopca z taka sama pisownia w jezyku polskim i angielskim to np : Robert , Daniel , Damian , Adrian , Duzo imion brzmi podobnie , ale maja inna pisownie np Kasper - Kacper Dawid - David Oliwer - Olivier Tomasz - Thomas Maks ( Maksymilian ) - Max Patryk - Patric Dominik - Dominic Dla dziewczynki np Adrianna , Anna, Julia , Maria,

annnnnnna , a mój ma Aleksander w papierach Tez wybraliśmy polską pisownie :-)

Gość okropienstwo kolezanka z
Patrick sie pisze

wsrod moich znajomych w UK jest Thomas, Nicolas; moje dzieci maja na imie: Sophie i Julian (z wymowa francuska) ale zwracam sie do nich: Zosia, Julek, nie jest to dla mnie problemem

Gość kijevna
naszej będzie Bianka - chyba w każdym kraju wymowa podobna - na wypadek, gdyby się zachciało powłóczyć gdzieś jeszcze

Gość aniolekk211s
problem w tym , ze ja w domu bede musiala sie zwracac do dziecka angielskim imieniem poniewaz moj chlopak bedzie to robil. Tak samo bylo z kotem, ktorego mam. Nazwalam go michas a i tak teraz zwracam sie do niego mick poniewaz moj chlopak robi tak caly czas. Wiem, ze Tim to nie jest polskie imie - ja nie chce polskiego imienia tylko imie, ktore brzmi "polsko", ktorego nie trzeba wymawiac ze szczegolnym akcentem lub ktore ma polski odpowiednik. wiec wszystkie te imiona typu kasper, patrick wcale nie brzmia jak polskie bo trzeba je wymowic z odpowiednim akcentem

Laposruhi myślałam sobie w święta czy już urodziłaś. Rodziłaś sn? Śliczna dziewczynka, ale po wadze widzę, że spora. My też mieszkamy w UK i mamy Sonię. Na całym świecie tak samo:)

Gość dziecko jest jednak trochę
bardziej pojętne niż kot ;) i nawet dwulatek może posługiwać się dwoma językami. Sądzę, że dla dziecka nie będzie to problem, że w domu mówicie do niego Adam z ang. akcentem, a babcia z Polski mówi po polsku Adam - na pewno szybciutko załapie, że o niego chodzi. Dla dziewczynki radziłabym wybrać imię kończące się na A, jak w Polsce, bo inaczej - wśród Polaków, będzie to niejednoznaczne, a dla Brytyjczyków nie sprawi różnicy, bo są przecież imiona kończące się na A w tym języku: Juli, Sylvia, Victoria itp. I nie przejmuj się, że wymawia je się inaczej niż po polsku, bo na pewno szybko dziecko to opanuje.

aniolek no co ty? nie porownuj kota do dziecka:) dziecko nie ma problemu z reagowaniem na dwie wersje swojego imienia:) Moj maz jest Francuzem i zwraca sie do corki - Sophie, a ja - Zosiu; nie stwarza to zadnego problemu

Gość kijevna
Emma też ładne:)

Gość aniolekk211s
co druga moja znajoma, ktora rodzila niedawno ma dziecko nazwane Oliwia. Jakis szal na to imie.. Wczesniej mi sie podobalo teraz przez to przestalo. to samo sie dotyczy Julki i Maji...

Gość aniolekk211s
ale nie chodzi mi o to, ze dziecko nie zrozumie tylko o to, ze ja i tak bede sie zwracac do dziecka tak samo jak moj chlopak poniewaz sie przyzwyczaje przez to ze opowiadajac mu i tak bede mowic o dziecko w angielskiej formie i wiem, ze nawet sie nie obejrze a zaczne i myslec o dziecku w tej formie. dlatego szukam imienia ktore jest ladne w angielskiej formie, mile dla ucha lub takie samo w polsce czy anglii.

Gość doaniolekk211s
A skad wiesz ze dziecko bedzie mieszkalo w Anglii do konca zycia? :-D Anyway, Lauren, Sopie, Maya are nice;-)

Gość aniolekk211s
linne - fajnie, ze twoj maz jest francuzem. opanowalas jezyk? ja probowalam i nic z tego nie wyszlo. szkoda bo taki piekny ..:(

Gość aniolekk211s
poniewaz ja sie stad nigdzie nie wybieram. ok, moze nie do konca zycia ale do 18nastki napewno :)