Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ,JNLKJHLI

Dom spokojnej starości

Polecane posty

Gość ,JNLKJHLI

Znacie takie placówki?Jaki jest koszt utrzymania i jakie dotacje z nfz można otrzymać.Dodam,że nie pytam w swoim imieniu.

Gość ,JNLKJHLI
i do czego mam przypiąć tą wypowiedź.

Gość tam gdzie pracowałam
zabierano do 70% emerytury czy renty. Piszę DO, bo jedna osoba ma np. 700 zł, a druga - kilka tysięcy. Jeżeli osoba jest sama i np. nikt nie bierze rzeczy do prania - tylko to się robi na miejscu - to dodatkowe koszty.

Gość ,JNLKJHLI
dzięki.Bo ktoś powiedział kiedyś,że to koszt ok.2500 i jak nie stać rodziny to nie można oddać takiej osoby.Kto może dostać dofinansowanie z nfz?Wiesz może?

Gość ,JNLKJHLI
Ladaco-dziękuję,za wypowiedzi,niestety nie bardzo pomogłeś to już może sobie daruj.

Może cię trochę wprowadziłam w błąd - bo tam, gdzie pracowałam, to był zakład opiekuńczy, więc byli tam ludzie chorzy. Oczywiście nie znam sytuacji, o którą tobie chodzi - bo może właśnie o to. Ale jeśli o taki typowy "Dom Starców" jak to kiedyś nazywano - to, niestety, nie wiem. Najlepiej zapytać na miejscu lub w nfz - nic innego nie wymyślę :-) Może ktoś inny?

Gość ,JNLKJHLI
a co w nim beznadziejnego?Jeśli starasz się mnie sprowokować wyzwiskami to musisz trochę bardziej się postarać

Gość ,JNLKJHLI
jest to osoba niezdolna do samodzielnej egzystencji,ale chora na nic poważnego nie jest-raczej niedołężność.

to zależy jaka to niezdolność. Tam się ocenia wg pewnej skali, jeśli się mieści - to się przyjmuje. Jeśli przekroczy o 1 punkt - to niestety - do domu, chociaż i tak osoba może nie ruszać ręką ani nogą.

Gość ,JNLKJHLI
ok,dzięki

Gość ,JNLKJHLI
idź na temat o kotku,ok?? ;)

3 lata temu pracowałam w "Domu Kombatanta" jest to placówka państwowa. wtedy zabierali 70% renty/emerytury.jeśli osoba była samotna część dokładało państwo, jeśli nie rodzina. jeśli była osoba samotnie mieszkająca w mieszkaniu własnościowym musiała się zrzec na rzecz miasta mieszkania, meldowali w DPS (wyrabianie nowego dowodu) pokoje 1, 2 osobowe. czekało się w kolejce ok. 2/3 lata. pewnie też trochę zależało od stanu zdrowia. w tym Domu w którym pracowałam był lekarz chyba 2x w tyg., fryzjer, stołówka, biblioteka, pralnia. w prywatnych Domach jest pewnie jakaś stała kwota słyszałam że nawet do 3.500 tyś.

Gość ,JNLKJHLI
a no właśnie...tak też myślałam,że tak łatwo nie jest...

Gość gość
przede wszystkim osoba jeśli jest jeszcze kontaktująca, to musi wyrazić zgodę...nikt nie może umieścić krewnego w takim ośrodku bez jego zgody

Gość gość
Wiesz co, ze swojej strony mogę podrzucić Ci http://www.prywatnydomopieki.eu/karta-informacyjna, tam masz wszystko szczegółowo opisane. Cennik, ilość miejsc i oferta. Może Ci się przyda, ja mam osobę bliską w tej placówce i chwalimy ja sobie

Gość gość
przeciez ten topik zakladala osoba 4 lata temu. ....a ta ktora miala tam zamieszkac moze juz nie zyje .

Gość gość
niekoniecznie, ale może się przyda to jeszcze innym osobom, więc dobrze, ze jeszcze piszecie, ja np, jestem zainteresowana

Gość gość
Ja osobiście polecam wam domekipalac. Ten dom spokojnej starości oferuje naprawdę wysokie standardy.