Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

calineczka12345

jak dlugo pepek???

Polecane posty

gencjanę do suszenia a strup odpadł w okolicach 4 tygodnia zasadniczo to zależy jak się goi i myślę , że jak "nie śmierdzi" (tak powiedziała mi położna na patronażu) to wszystko jest ok

ok 5 tygodni nie martw się, to zaden problem, moze pepowina była gruba

mojemu ciupikowi odpadł po tygodniu ale połozna poleciła mi octenisept - psikałam kilka razy dziennie i po kikucie :)

pewnie to zależy od grubości pępowiny, jak nie ma żadnej infekcji, podejrzanych zaczerwienień, to należy po kąpieli przemywać czystym spirytusem i w końcu odpadnie

mój synuś urodził się w piątek a w następną niedzielę czyli 9 dobę pępuszek odpadł a pielęgnowałam fioletem na spirytusie :)

Mojemu synkowi strup odpadł 2 dni temu podczas kąpieli.Dziś ma 3 tygodnie.

a mojej po 10 dniach, smarowałam spirytusem z wodą 2:3 ale to prawda jak nie ropiej, to nie trzeba panikować, tylko częsiciej przemywać roztworem i wietrzyć, no i w kąpieli raczej nie przemaczać, oczywiście coś tam kapnie zawsze, no ale żeby nie nasiakało za długo

Gość no i dobrze ze pepk nie odpadl
ja bym sie martwila, jakby odpadl! Mam 30 lat i wciaz mam swoj pepek. Mam nadizeje,ze mojemu pepkowi nie pryzjdzi na mysl zaden odpadanie!

Gość po jakichs 2 tygodniach tylko
octenisept.......nie stosuj spirytusu bo to wydluza gojenie sie pepka, wietrz i uwazaj przy myciu i osuszaj i tyle...

może i salicylowy wydłuża, ale taki z monopolowego nie... poprawka dla mamusi która ma pępek i kikut chodzi oczywiście, kto mądry to zrozumie

Mojej córce odpadł kikucik dokładnie kiedy kończyła 8 tygodni. Jeśli okolica pępka wygląda ok, nie "ślimaczy się", nie ma brzydkiego zapachu to nie ma się czym martwić. Osuszaliśmy octeniseptem.

Gość 5 dni odpada kikut. 7 dni nie
ma juz sladu po pepku. pepka sie niczym nie odkaza, bo inaczej paskudzi sie miesiacami! to tylko w tej zabobonnej polsce kaza wam odkazac roznymi specyfikami, wpedzaja w dodatkowe koszta i przez to dzieciom slimaczy sie skora miesiacami! wystarczy ze w czasie kapieli pepek jest zamaczany w wodzie z mydlem (mydlo to naturalny antyseptyk) i to tyle. po kapieli mozna delikatnie osuszyc i o nim zapomniec. niczym nie smarowac ani nie polewac.

Gość papatkind
a mi niczym nie kazali smarować. Kikut odpadł po 9 dniach :)

tak naprawde to wszystko jedno jakim antyseptykiem odkazasz, czy tylko myjesz normalnie; wazne zeby dobrze oczyscic podstawe pepka, tam gdzie zbiera sie cala wydzielina; dobrze kikut odchylic i wyczyscic gazikiem, czasem mamy boja sie tak robic i wtedy kikut odpada pozniej, no chyba ze pepowina byla wyjatkowo gruba

Gość raju hilfe
Nie podpisze sie czarnym nikiem bo wstyd w tej sytuacji :-( jak mały mial 13 dni trafilismy do szpitala bo mial zoltaczke :-( pepek nie odpadl ale lekarka powiedziala ze śmierdzi i ze za dlugo go trzymam :-( tego samego wieczora polozna malego wykapala i pepka smierdzielka sie pozbyla :-)

Gość koleżanka z forrum
6 tygodniowy pępek to na pewno nie jest normalna sytuacja, choćby nie wiem jak gruba była pępowina to zaschnięta nie powinna się tak długo trzymac, bo sama odpada. A skoro jeszcze siedzi to nie może być sucha i może zbierać się pod nią śmierdząca ropa. Jak się go dobrze wysuszy to raz dwa odpadnie.

nie wiem jak długo może się trzymać pępek, ale można po nim lać spirytusem(nierozcieńczonym) i tak dobrze-żeby był mokry. Spirytus szybko wysycha i wysusza ładnie

U naszej kruszynki odpadł w 8 dobie, uzywalismy tylko octenisept! Jest drogi ale bardzo dobry, leko nie polecam bo jak pediatra stwierdzila tylko bardziej podraznia pepuszek i mocniej krwawi.

Ja używałam przy córci i przy synku i nie było żadnych problemów :D A jak szybko kikut odpadł :D:D

Gość Dziewczyny mam do was mase
Ja czytalam ze prawie nigdzie na swiecie sie nie odkaza i tez nie mam zamiaru. O pepkach wszedzie na swiecie kaze sie rodzicom zapominac i dzieki temu dzieci nie maja po nich sladu po 7 dniach, a po kikucie jeszcze wczesniej. :) Dzieki Bogu za internet!

podnoszę temat może ktoś jeszcze się wypowie dziś była na 1 szczepieniu lekarz kazał czekać jeszcze tydzień jak nie odpadnie to da skierowanie do chirurga

Gość mamuski na zakupach
Niech bratowa przestanie go w ogole czymkolwiek odkazac. Po kapieli nich osusza go tetra. Sam odpadnie.