Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona_21

Czy ktoras rodzila w 37 tygodniu?

Polecane posty

Gość zmartwiona_21

jak wyzej...

Gość ja rodzilam
w 35

Gość w 33
w 33 -wczesniak ale 10 pkt apgar

Gość zmartwiona_21
a czy lekarz na 3 usg zmienil date porodu?

Gość smerfetka aa
mi na USG w 32tc wyszedł wcześniejszy termin mam 30.1 a na USG 25.1 lekarz stwierdził, że póki co "zostawimy tak jak jest" czyli 30.1 ale zobaczymy co powie teraz...

Gość fffhgh
ja 35

Gość też urodziłam w 33 tc
wszystko ok. Teraz ma pół roku.

Gość mama wcześniaczka 35
nie kumam o co biega?? w czym problem? przecież w 37 tygodniu rodzi sporo dzieciaczków :) ja urodziłam wcześniaczka w 35 tygodniu i ma się znakomicie :D

bardziej wiarygodny jest termin porodu z OM niż z USG-bo to tylko maszyna, która za każdym razem może pokazywać inne dane :D

Gość djdjdjdj
mama wcześniaczka 35- zauwazalas jakies cechy wczesniacze u swojego dziecka, powiedz czy wyniki badan byly zawsze idelane u twojej pociechy?. Ile dzieciatko ma teraz. Ja tez rodzilam w 35 dostala 10 pkt niby wszystko ok, ale dlugo utrzymywala sie zoltaczka ... potem pelno badan, podwyzszone wyniki morfologii, tarczycy... ciagle kontrole

ja rodziłam w 32w2d i wszystko ok :) mała tydzień leżała w szpitalu badania porobli i teraz mała ma 4 latka i jest wszystko super :)

Gość djdjdjdj
o to super mami.... mam nadziej ze mojej niuni sie wszystko unormuje

Gość djdjdjdj
ogladalam zdjecia- sliczne masz pociechy:)

mały ma teraz 1,5 roku...jedyną różnicę jaką zauważyłam to później zaczął sam siadać (posadzony siedział od 6,5 miesiąca ale sam sobie wykombinował jak się siada po skończeniu 8 miesięcy) miał 12,5 miesiąca i sam biegał :D aaaa no i jeszcze późno miał zęby ale to nie ma nic wspólnego z wcześniactwem ;)a niektórymi umiejenosćiasmi przewyższał swój wiek (miał niecałe 2 miesiące i sztywno trzymał główkę no i szybko głużył ;) urodził się z hipotrofią (miał niecałe 2 kg ) no i byliśmy ponad 2 tygodnie na patologii noworodków :) lekarze nas straszyli, że będzie warzywkiem :/ w porównianiu z rowieśnikami jest mniejszy i drobniejszy ;) też chodzilimy często na wszelkie kontrole (wzrok i słuch co 3 miesiące ) kontrolne badnaia labotoryjne co 2 miesiące lekarz nam zleca :D aa i byliśmy na konsultacji u ortopedy, nurologa i gastrologa al najednej wizycie się skończyło bo nie było potrzeby małego ciągać znowu :D wcześniactwo to nie wyrok i tragedia :)

Gość ja rodzilam w 35
na przykladzie swojej coreczki powiem ze u nas wszystko bylo w porzadku. ze szpitala wyszlysmy w 2giej dobie. wazyla przy porodzie 2450 i 50 cm dlugosci. dostala 10 punktow. dzis ma 14 miesiecy i rozwija sie wspaniale. przyznam sie ze jestem w szoku po spodziewalam sie komplikacji. zaczela siedziec jak miala 5 mies, sama wstawac w lozezku jak miala 7. na dzien dzisiejszy jest bardzo kontaktowa i probuje mowic krotkimi zdaniami

Gość ja rodzilam w 35
nie zawsze wczesniak to komplikacje

Gość djdjdjdj
no tak to nie wyrok.... jednakze zawsze rozne wizyty wiaza sie ze stresami ...czlowiek sie martwi zlymi wynikami, tymbardziej , ze tyle jest histroii ze pozniej te oznaki wczesniactwa wychodza pod postacia np. opoznien w mowie, ogolenie rozwoju psychoruchowego. Czytam a potem ogladam mala a to czy glowa jest w porzadku, , nogi, a to cos na skorze, na oczka czy wodzi dobrze za przedmiotem... staram sie juz nie czytac tego wszystkiego bo popadne w paranoje. Mala ma 4 tygodnie.

djdjdidj...masz rację :) ja idąc z małym do lekarza zawsze się stresuję...a najgorszą rzeczą jaką można robić i ja niestety tak robię bo to jest silniejsze ode mnie to.....porównywanie go do rówieśników (urodzonych o czasie) :( lekarka mi zawsze gada, że każde dziecko bz względu na to czy wcześniak czy nie rozwija się w swoim tempie ale ja się schizuję jak rówieśnicy coś potrafią moje dziecko nie (np. mamy kłopot z nocnikowaniem bo mały wogóle go nie uznaje :()

dobra żeby nie było tak słodko to wam więcej powiem :P mała ma teraz 4 latka i wszystko jest super ale dopiero od jakiegoś roku niestety wcześniej były częste wizyty u lekarzy do skończenia 2 roku życia co 3 miesięce kardiolog bo miała nie zamknięta przegrodę w serduszku, chodzić zaczęła jak miała 1,5 roku ma bogate słownictwo ale problemy logopedyczne a do 3 roku życia tylko myśmy ją rozumieli, miała niedorozwój układu moczowego przez co do 3 roku życia w pampersach musiała śmigać no ale teraz już jest wszystko super :) psycho-ruchowo w tej chwili przebija rówieśników a wzrostem i wagą wkońcu ich dogoniła :)

Gość djdjdjdj
a widzisz jednak cos w tym jest.... ja do tej pory sie obwiniam za to, ze urodzilam wczesniej.... ze jakby urodzila sie o czasie nie przechodzilaby mocnej zoltaczki, nie musialaby byc kluta iglami itp itd. Cos czuje ze bede ja tez porownywala z innymi dziecmi i pewnie za kazda nieprawidlowosc bede sie obwiniac i myslec, ze to przez to ze wczesniej urodzilam ....

a dlaczego wczesniej urodziłas ze mówisz ze to przez ciebie? ja mam wczesniaka bo mam niewydolna szyjke macicy i juz w 24tc miałam rozwarcie na 2,5 wiec i tak te 32w2d to cud a w drugiej ciazy by tego unikna juz w 21tc miałam załozony szew i o 5 dni przenosiłam syna i w dodatku go wywoływali

Gość djdjdjdj
tak poprostu obarczylam sie sama winą:( w sumie to dbalam o siebie jak moglam, dobrze sie odzywailam, spacery, wizyty lekarskie. Przy koncowce ciazy zlapalam infekcje pecherza moczowego, okazalo sie ze jest piasek w nerkach i ta nerka bardzo bolala, wiec moze to powod wczesnego porodu( tak wnioskuja lekarze).. teraz to juz nieistotne

djdjdjdj przestań obwiniać siebie !! nie ma w tym niczyjej winy i tyle!! tak czasem jest i trzeba się cieszyć, że dzieciaki są z nami :) wszelkie "przeciwności " i niedoskonałości pokonany i już :) mnie się odklejało łożysko i akcja porodowa była w toku-bez rozwarcia niestety :( więc szybko cc i mały i ja uratowana :)