Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość knkjnnkn

Podajcie mi przyklady egoizmu i altruzizmu.Rozne sytacje spoleczne .

Polecane posty

Gość knkjnnkn

dziekuje

Gość chwila chwila
egoizm - pani w sklepie sie pomylila wydajac reszte, a my sie cieszymy i nic nie mowimy altruizm - pani w sklepie sie pomylila i oddajemy jej wyplacona nam nadwyzke ale na egoizmie to ja sie slabo znam. porozmawiaj z ekspertami czyli z facetami.pzdr

Gość byle sie wypisac
nie m czegos takiego jak altruizm, nic co robimy nie robimy TYLKO dla kogos ale przede wszystkim dla siebie, nawet pomagajac innym robimy to by sie lepiej poczuc.

Gość chwila chwila
niekoniecznie. rodzinie pomaga sie bezinteresownie bo dba się o swoje potomstwo

Gość chwila chwila
tzn no nie tylko o potomstwo ;) jest regula, ze altruisci pomagaja altruistom.

Gość byle sie wypisac
a skad wiesz, ze ktos jest altruista? bo tobie pomogl? wiec w podziece ze on o tobie tak dobrze mysli, nie chcac zeby jego obraz ulegl zniszczeniu, robisz to co myslisz ze jeszcze bardziej urosniesz w jego oczach? :D kiazda pobudka wywodzi sie z egozimu, nie pomagasz wszystkim ale rodzinie, przyjaciolom; pomagajac innym czujesz sie lepszym czlowiekiem, jestes z siebie zadowolona i czujesz satysfakcje. polepszasz sobie samopoczucie nie tylko tym, ze komus pomagasz ale jeszcze bardziej tym, ze ktos inny jest z ciebie zadowolony. altruzim to puste slowo wymyslone tylko po to by egosici czuli sie zle. kolejna forma samooszukiwania sie.

Gość chwila chwila
bez urazy, ale idz sie doksztalc :o altruizm to termin z psychologi... a to jakie ty masz na ten temat zdanie to juz wiesz.. ja tez sobie uwazam, ze matematyka jest glupia ale mimo wszystko ona jest i do czegos się odnosi. skad wiemy, ze ktos jest altruista? podswiadomie zakladamy, ze czlonkowie naszej rodziny sa altruistami, bo skoro my jestesmy i mamy w ilus tam procentach te same geny to jest duze prawdopodobienstwo, ze oni tez sa altruistami.

Gość byle sie wypisac
dalej nie rozumiesz :O

Gość spragniona jola
altruizm-dzielenie się notatkami wśród studentów

Gość chwila chwila
ja rozumiem o co ci chodzi, chociaż ukryte korzysci w altruizmie są inne niz te co podajesz. ja np nie pomagam by poczuc sie lepiej :D takze nie przypisuj swoich cech innym. ale ok. moge się zgodzic. egoizm to czysty egoizm altruizm to daleko wybiegający w przyszlosc egoizm i to się nazywa po prostu altruizmem.

Gość chwila chwila
altruizm to po prostu okreslenie, ktore opisuje ponoszenie czesci swoich kosztow na rzecz innego. koniec kropka.

Gość chwila chwila
zwierzeta tez pomagaja sobie nawzajem, by poczuc się lepiej?

"nie m czegos takiego jak altruizm, nic co robimy nie robimy TYLKO dla kogos ale przede wszystkim dla siebie, nawet pomagajac innym robimy to by sie lepiej poczuc. " Prawda podpisuje sie pod tym obiema rekami. Ta potluczona idiotka, ktora tu pisze o psychologii bez komentarza, tak jak mowiles- nie rozumie. Zreszta psychologia to masa koncepcji, matematyka opiera sie na dowodach i aksjomatach wiec skoncz tu porownywac matematyka (wzorcowa nauka) do psychologii, w ktorej roi sie od pseudonauki. Altruizm to pojecie wyidealizowane i czystego altruizmu nie ma. Egoizm to natura wszystkich czynow. Ty z tego tekstu pewnie zrozumiesz tyle, ze my jestesmy tepymi egoistami, a Ty wielebną altruistka, bo niedawno przygarnelas psa z chodnika. n/c

Ja tak samo. Z egoizmu staram sie byc dobrym czlowiekiem, bo zle sie czuje jak mam wyrzuty sumienia hehe

Gość chwila chwila
nie poszczales sie przypadkiem piszac tego posta? :o to o czym wy piszecie to jakis wyidealizowany altruizm, a altruizm to po prostu zwykle pojecie opisujące konkretne zachowanie. u zwierząt też występuje altruizm. np u nietoperzy, one też sobie pomagają, by poczuć się lepiej? :o

Gość knkjnnkn
mój osobisty altruizm polega na tym że marnuje swoją klawiature na wasze beznadziejne istnienia, kłaniajcie się w pas, król pisze !!

A ty sie nie osralas zgrywajac madrale i odsylajas reszte do pouczenia? ALTRUIZM , filoz. postawa bezinteresownej troski o dobro innych ludzi, przeciwstawna egoizmowi (...)

Gość prawiczy prawiczek 28 ___
pytanie jest całkiem bezsensu bo KAŻDE DZIAŁANIE JEST EGOISTYCZNE bo jak robisz coś dobrego to egoistycznie czujesz się lepsza albo nie czujesz wyrzutów sumienia. altruizm to nic innego jak ładniej nazwany egoizm.

Gość prawiczy prawiczek 28 ___
"e. u zwierząt też występuje altruizm. np u nietoperzy, one też sobie pomagają, by poczuć się lepiej? " zwierzęta robią takie rzeczy by przetrwać, dla cementowania więzi w stadzie, zaspokajania potrzeb (typu małpy wyjmujące sobie nawzajem pchły) itd... itp... Gdyby takie zachowanie nie było korzystne to zwierzęta by tego nie robiły :P

Pytanie jak najbardziej ma sens, z samego tylko wzgledu na to jakie odpowiedzi tutaj padly...

Gość byle sie wypisac
egoizm to egoizm a wedlug ciebie altruizm to 'daleko wybiegający w przyszlosc egoizm' czyli goowno a nie altruizm tyloko wciaz egoizm. sama sobie zaprzeczasz. z braku laku usilnie probujesz forme egoizmu nazwac czyms innym, ale nie rozumiesz ze nie zrobisz z du­py torby tylko dlatego ze tak ci sie podoba :O zwierzeta nie sa w ogole altrusitami i to nie tylko dlatego, ze nie sa swiadome egoizmu czy altruizmu tylko dlatego, ze kieruja sie instynktem, i ten sam instynkt w przypadku zagrozenia zmusi je do porzucenia swojego miotu jak i odrzucenie narodzonego jezeli wyczuje je kulawe czy w inny sposb uposledzone :O jaka byla twoja rada na poczatku? doksztalc sie? tak zastosuj sie do niej sama bo masz argumenty jak dziecko ktore usilnie probuje dopasowac wizje swoich naiwnych pogladow do calego swiata :O

"niekoniecznie. rodzinie pomaga sie bezinteresownie bo dba się o swoje potomstwo " tu jest caly problem, ktorego nie widzisz, paradoksalnie nie jest wazne jego potomstwo , ale to, ze jest ono JEGO, do NIEGO nalezy dbanie o nie i to jest jego zobowiazaniem, w tym widzi SWOJ cel. To on jest tu mistrzem i musi sie wykazac

Gość chwila chwila
ale skądś się te wyrzuty sumienia biorą. czyż nie? egoista nie ma wyrzutów sumienia. jesli masz wyrzuty sumienia to jestes altruista w tym wypadku i męczy cię poczucie, ze powinienes pomoc. egoista nie pomaga i ma inną jednostke głęboko w dupie.

Gość byle sie wypisac
wyrzuty sumienia wywadza sie z naszego wychowania (wpojonych zasad moralnych, zachowan, czesto gesto religii itp itd) :O i to ze je masz nie swiadczy w ogole o tym czy jestes altruista nawet w twojej wersji altruzimu czy egoista :O

Gość chwila chwila
"egoizm to egoizm a wedlug ciebie altruizm to 'daleko wybiegający w przyszlosc egoizm' czyli goowno a nie altruizm tyloko wciaz egoizm. sama sobie zaprzeczasz" nie. ja sie upieram przy tym, ze altruizm istnieje i jest po prostu pojęciem, które odnosi się do konkretnych zachowan. tyle. ja nie filozofuje i nie drąże czy altruizm naprawde jest altruizmem. jakby się w to zagłębić to jest to pojęcie opisuje daleko idący egoizm i nadali temu nazwe "altruizm" a to wam się pojecie altruizmu myli z jakas wysokolotną i głęboką, bezinteresowną dobrocią. aczkolwiek nie zgodze się, że te korzysci, ktore odnosimy to lepsze samopoczucie. ja np dając odpisywać notatki czy dając komuś sciągać czuje się strasznie chujowo i mam poczucie, że jestem okradana z tego czego się nauczyłam, ale sciągać daje poniewaz potem ja mogę potrzebować pomocy i mi nikt nie pomoże.

Gość chwila chwila
""niekoniecznie. rodzinie pomaga sie bezinteresownie bo dba się o swoje potomstwo " tu jest caly problem, ktorego nie widzisz, paradoksalnie nie jest wazne jego potomstwo , ale to, ze jest ono JEGO, do NIEGO nalezy dbanie o nie i to jest jego zobowiazaniem, w tym widzi SWOJ cel. To on jest tu mistrzem i musi sie wykazać" to tylko dzieciom pomagasz? a matce czy rodzenstwu już nie?

Gość knkjnnkn
jejku:) ale balagan sie narobil :) Pisze rpace, stad wzial sie pomysl na ten temat :) JEsli macie jakies pomysly proste i te" bardziej skomplikowane " , to porsze piszcie. Jesli znacie jakas dobra literature, w ktorej mozna znalesc te zagadnienia , to rowneiz, prosze byscie napisaly -li :)

Gość chwila chwila
altruizm nie występuje u zwierząt? hahahahahah czyli do okreslania zachowan zwierząt uzywamy jedynie terminu "instynkt" z wikipedii: Zachowania altruistyczne mogą występować zarówno wśród ludzi, jak i w obrębie innych gatunków biologicznych. Jest to podstawowe pojęcie socjobiologii. Jeżeli zachowania altruistyczne występują między różnymi gatunkami, takie zachowanie jest określane jako altruizm odwzajemniony (pojęcie to wprowadził Robert Trivers w 1971 roku). Jeżeli jednostki działają altruistycznie, to dlatego, że spodziewają się zachowania altruistycznego z drugiej strony. Możliwe są w tym przypadku oszustwa, gdy jednostki nie odwzajemniają się wobec altruistów. Dobór naturalny prowadzi do kształtowania się umiejętności oszukiwania i wykrywania oszustw. Symulacje komputerowe oparte o dylemat więźnia doprowadziły do wniosku, że w populacjach istnieje większa skłonność do zachowań altruistycznych, gdy są to populacje małe, osiadłe, i gdy system dłużej ewoluowa

Gość byle sie wypisac
dobra dobra, lepiej sie czujesz nazywajac polegozim altruizmem? spox, niech ci bedzie, w koncu to twoje samopoczucie. altruzim jest przeciwny egoizmowi, tak smao jak zlo jest przeciwne dobru, i chocby skaly sraly nie powiemy ze dobro jest 'daleko wybiegajacym w przyszlosc' zlem :D czy na odwrot :O to sa przeciwne strony a ty sobie w swej naiwnosci wypaczasz i dopasowywujesz jak ci wygodnie, zadnej logiki i zadnego rozsadku :O jaki poziom taki wymysl :O