Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicjaaaaaa

CZY JEDZENIE GMO GENETYCZNIE MODYFIKOWANE

Polecane posty

Owszem cytuje zjadłam tylko cudzysłow.. A na pisałam ze od zawsze? Chyba tylko tyle ze teraz wszystko jest modyfikowane... Na początku napisałam ze dla mnie wydaje sie nie byc zdrowsze....

Gość cheek............
Co dzieje się z projektem ustawy "Prawo o organizmach genetycznie zmodyfikowanych"? Jeśli ustawa ta nie wejdzie w życie z początkiem 2011 roku, to czeka nas w przyszłym roku potop roślin transgenicznych na polskich polach! Chyba, że zostanie wprowadzony oficjalny zakaz siewu/sadzenia, uprawy i sprzedaży tych roślin na terenie całego kraju. Należy również przypomnieć, że ciągle obowiązująca Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz.U. 2001 Nr 76 poz. 811, z póżn. zm.) daje także możliwość pełnej kontroli nad uprawą roślin transgenicznych w Polsce, niestety administracja rządowa umyślnie, źle interpretując przepisy tej ustawy, nie licząc się ze zdaniem rolników konwencjonalnych i ekologicznych, a także ze zdaniem społeczeństwa i organizacji pozarządowych, otwiera szeroko nasz kraj dla uprawy roślin GMO. Myśląc już o następnych wyborach do Parlamentu RP, weźmy to też pod uwagę

Gość cheek............
czemu donek popiera gmo co z tego ma?

wiesz ja widze takze dobre strony GMO, a niektorzy z was sieja niezla panike...

Zastanawiam się nad jednym, skoro większość upraw jest modyfikowana, to skąd brać nasiona, sadzonki nie modyfikowane? Pełna natura..Jesli chce sie np samemu hodowac pomidory.

Gość Alicjaaaaaa
cheek jakie sa dobre strony GMo?

Donek ma z tego to, że jego celem jest zniszczyć Polskę i jak najbardziej zaszkodzić obywatelom tego kraju.

Gość Alicjaaaaaa
Zaczęło się od Ameryki Północnej, gdzie w latach 2006 2007 wyginęła jedna trzecia pszczół. Potem padło na Chiny, gdzie straty sięgają gdzieniegdzie 100 proc. populacji. W 2008 roku kryzys dotarł do Europy. Na wiosnę tego roku alarm wszczęli Brytyjczycy, którym w ulach w ciągu dwóch lat ubyło 15 proc. owadów. Tydzień temu ukazał się raport University of Calcutta, którego autorzy biją na alarm z powodu spadku liczby owadów zapylających w Indiach. To nie przelewki, bo kraj ten zaopatruje aż 14 proc. światowego rynku warzyw. Apokalipsa pszczół dotarła i do nas. Według Polskiego Związku Pszczelarskiego ostatniej zimy z uli zniknęło ponad 10 proc. ze 110 miliardów mieszkających u nas pszczół. W okolicach Warszawy ostatniej zimy mogła wyginąć nawet ponad połowa rodzin pszczelich szacuje dr hab. Stanisław Hońko z Pracowni Hodowli Owadów Użytkowych w warszawskiej SGGW.

Gość autorko
polecam film "ZANIM PRZEKLNĄ NAS DZIECI" po jego obejrzeniu sama odpowiesz sobie na zadane pytanie. Ja jestem zdania ze sama zywnosc GMO nie szkodzi bo troche nielogiczne by bylo żeby obce DNA które jest białkiem nam szkodzilo. Zostanie strawione tak samo jak kazde inne bialko...problemem sa stosowane do tych upraw nawozy i zwiazki chemiczne które nie sa obojetne dla zdrowia ludzkiego...

Gość Alicjaaaaaa
Wczoraj chodząc po ogródku, moją uwagę zwrócił brak pszczół, os i trzmieli. Wokół kwitnących drzew owocowych zawsze latała chmara w/w owadów i zapylała kwiaty. W tym roku chyba czeka nas kleska braku owoców i innych roślinek, które są zapylane przez pszczoły. Według mnie pszczoły są celowo czymś podtruwane, aby przetrwała tylko specjalnie wyizolowana garstka, za którą trzeba będzie zapłacić w przyszłości grube miliony, aby odtworzyć populację pszczół i zapobiec klęsce głodu. Inna możliwość jest taka, że koncerny farmaceutyczne opracowały truciznę i odtrutkę dla pszczół i zmuszą pszczelarzy do zakupu specyfiku ratującego resztki ich pasiek. Oczywiście koszty "szczepionek" będą zbyt wysokie aby mogli je pokryć sami pszczelarze i dlatego będą one subsydiowane z kieszeni wzystkich podatników. kTO ma zapylać rośliny?

Alicja, siedzisz w tym temacie i skupiasz sie tylko na negatywach? GMO zawsze mialo zwolennikow i przeciwnikow, ja jestem w tej pierwszej grupie, chciaz wolalabym aby to wszystko szlo wolniej i bylo bardziej przemyslane..jednak moja opinia i tak tu nie zmieni

A gdzie mozna kupić pomidory naturalne nie modyfikowane? Wiem ze odmiana malinowych moze byc naturalna ale reszta kupowana w marketach chyba raczej nie

autorko polecam film "ZANIM PRZEKLNĄ NAS DZIECI" po jego obejrzeniu sama odpowiesz sobie na zadane pytanie. Ja jestem zdania ze sama zywnosc GMO nie szkodzi bo troche nielogiczne by bylo żeby obce DNA które jest białkiem nam szkodzilo. Naucz się podstaw neurobiologogii. KAŻDE OBCE BIAŁKO JEST TOKSYNĄ. - Zawsze pamiętaj tą zasadę. O prionach mam nadzieję słyszałaś? O uczuleniu na krowie mleko też?

Gość Alicjaaaaaa
Pszczoły są pierwszymi ofiarami roślin transgenicznych GMO. Nie będzie polskiego miodu, co najwyżej słabej jakości i trujący chiński.

Gość Alicjaaaaaa
wcześniej ktoś się podszył 18:08 [zgłoś do usunięcia]Alicjaaaaaa

Dzięki, jak już dorobię się wlasnego ogrodu to pomysle o hodowli warzyw dla siebie:) Póki co jem to co jest w sklepach.

Gość Alicjaaaaaa
Austriackie Federalne Ministerstwo Zdrowia, Rodziny i Młodzieży (BMGFJ) 11.listopada 2008 ujawniło - wyniki badania zlecone przez AGES (Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności - sterreichische Agentur fr Gesundheit und Ernhrungssicherheit GmbH) i przeprowadzone przez Uniwersytet Weterynaryjny w Wiedniu (Veterinary Medical University of Vienna). Wykazały one, że genetycznie zmodyfikowane uprawy mogą zagrażać płodności ludzi oraz bezpieczeństwu żywności.

Gość Alicjaaaaaa
Lay all night jedyny pomidor GMo to Flavr Savr tak sie nazywa został wprowadzony w 1994 wywoływał raka zoładka i go wycofali reszta to sa pomidory naturalne

Gość Dżej Kej Rołling.
Komisja Europejska zgodziła się na uprawę w krajach UE modyfikowanego genetycznie ziemniaka Amflora. Jednocześnie zapowiedziała, że kraje będą miały więcej swobody we wprowadzaniu zakazu upraw GMO. Amflora nie jest ziemniakiem przeznaczonym do konsumpcji. Wymyślono go z myślą o produkcji skrobi np. na potrzeby przemysłu papierniczego, choć dopuszczalne będzie też wykorzystanie produktów ubocznych do wyrobu pasz. BASF będzie sprzedawać sadzonki zainteresowanym plantatorom, którzy mają podpisane umowy z zakładami przetwórczymi. tylko kto to będzie kontrolował jak te ziemniaki nie różnią się od naturalnych

Możliwe ze nie są modyfikowane ale na pewno hohowane w sztucznych warunkach, nigdy swiatła nie widzialy... Pamietam pomidory jedzone w dzieciństwie, soczyste i miały świetny smak, te kupowane dzisiaj to plastikowe twory... Nie znam sie na tej tematyce, ale poczytam 1 link który wyskoczył jak wpisałam modyfikowane pomidory był o tym co napisałaś... Kumam baze i sama poczytam:) Dzięki za informacje..

Gość Alicjaaaaaa
Lay all night fajna z Ciebie dziewczyna :) umiesz samodzielnie myśleć :) chemia nie jest tak szkodliwa jak GMO

Gość Alicjaaaaaa
Owszem, zjadamy. Jednak DNA naturalne nie jest tym samym co DNA zmanipulowane przez inżynierię genetyczną. Jeszcze nie tak dawno temu sami naukowcy o tym nie wiedzieli. To młoda dziedzina, w której jeszcze wiele zagadek pozostaje niewyjaśnionych.