Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ututttr

PRACA SEMESTRALNA - jak pisać?

Polecane posty

Gość ututttr

jestem na pierwszym roku.. mam do napisania prace zaliczeniową. I nie mam pojęcia jak się ją pisze.. i nie smiejcie sie. bo niby skad mam to wiedziec? mozecie mi scharakteryzowac schemat takiej pracy ?

Gość serena bler
wstęp rozwiniecie i zakończenie

Gość ututttr
a moze cos bardziej konstruktywnego? proszę

Gość ututttr
pomocyy 😢

Gość moze ta
ja pierdole dziewczyno idź do wykładowcy niech ci wytłumaczy a nie na forum kretynek pytasz :O 🖐️

Gość eeeeeeeeeeeeeee___________
Komu będzie się chciało opisywać dokładnie wszystko po kolei? U nas był przedmiot, na którym wszystko wytłumaczyli.

Gość ututttr
przeciez nie powie mi,jak sie pisze prace semestralna, gdyby mial mi to powiedziec,zrobilby to na pierwszym wykladzie..tymczasem podal tlyko te techniczne dane

Gość ututttr
a nie mozna jakos skrotowo? nawet nie mam kogo spytac

Gość polecam monte
Piszesz pracę wyczerpując temat, na koniec obowiązkowo bibliografia. Ot cała filozofia.

Gość polecam monte
A temat sami sobie wymyślacie? Miałam gdzieś stare prace z psychologii. Mogę Ci wysłać :P

Gość ututttr
o tych sprawach wiem..bibliografia itd. ale chodzi o samą wartosc merytoryczna.

Gość serena bler
na pewno musisz wyróżnić jakieś rodzaje inteligencji emocjonalnej, i zdefiniować "sukces"

Gość gość
Do jakiej szkoły chodzisz ? Odnosnie pracy to nauczyciel powinien Wam krótko powiedzieć na ile stron jakie wymogi itd Ja jak pisze prace to pierwsza strona to zawsze:Imię nazwisko PrzedmiotRok szkolnySemestrTemat pracyNa kolejnych stronach zaczynasz pisać temat: wstęp rozwinięcie i zakończenie (akapity) :)

Gość gość
A no i na końcu spis literatury :)

Gość ututttr
tak,sami. a czy musze jakies wnioski umieszczac? bo gdzies widzialam w innych pracach jakies wnioski...hmm wlasnie myslalam ze def. inteligencji emoc umieszcze we wstepie.

Gość ututttr
mania2311-to wszystko wiem,nie o to pytam, ale dzieki:)

Gość serena bler
definicja może być na poczatek, wydaje mi sie, ze na miejscu będzie też podawanie przykładów jak masz literaturę, to poczytaj i zobacz jak to zrobili fachowcy i zrób podobnie ;)

Gość gość
Więc w czym tkwi Twój problem ?

Gość eeeeeeeeeeeeeee___________
Moim zdaniem powinnaś temat przekształcić na jakąś tezę np.: Na sukces w różnych dziedzinach życia ma wpływ między innymi inteligencja emocjonalna. Lub jakoś podobnie. Moim zdaniem to powinna być jakaś teza, której słuszność będziesz uzasadniać. We wstępie napisałabym, że: Na sukces w różnych dziedzinach życia ma wpływ między innymi inteligencja emocjonalna. I tu jakoś uzasadnij.. poczytaj w necie czy gdzieś. Drugi akapit to wytłumaczenie, czym jest inteligencja, czym jest inteligencja emocjonalna. Itd. Powinnaś np. wziąć wytłumaczenie pojecia inteligencji z jakiejś książki i dać przypis do tego. Itd.. Za dużo pisania a ja jestem po piwie i dołującym dniu.. W podsumowaniu powinnaś napisać jeszcze raz tezę i jakoś podsumować wszystko, co zawarłaś w pracy, jednak nie powinnaś się powtarzać..

Gość gość
Ja bym napisała we wstępie co to ta inteligencja emocjonalna w rozwinięciu przedstawiła ją w różnych dziedzinach życia i w zakończeniu podsumowała :) W necie za wiele chyba na ten temat nie znajdziesz ale w książkach z pewnością tak :) Powodzenia

Gość ututttr
eeeee___ tematu chyba nie zmienie..brzmi tak jak inne tematy tego typu. tak wlasnie zrobie z tym pojeciem, z jakiejs ksiazki i dam przypis. Mania - tez tak rozpatrywalam to, tylko nie wiem co z tym calym PODSUMOWANIEM. UWAZACIE, ZE MUSZA BYC KONKRETNE WNIOSKI ? widzialam tez prace, gdzie po kazdym aspekcie byl wniosek..a ja niebardzo mam co wywnioskowac z tego tematu...chyba. bardzo wam dziekuje !!!!

Gość Oiuytrea
robisz tak: wstęp - czyli dlaczego taki temat, co chcesz w nim przedstawić teoria - co to jest inteligencja emocjonalna rozwiniecie - wplyw na dziedziny zycia (wybierasz sobie kilka, np. zycie zawodowe, zycie uczuciowe, rodzinne, kontakty spoleczne, itp i piszesz) zakonczenie - czyli wnioski

Gość ututttr
a czy w takich pracach mozna stawiac pytania i pozniej na nie odpowiadac? czy to nie ten styl..?

Gość serena bler
raczej bez pytań, pytania to w esejach

Gość Oiuytrea
nie stawia się pytan, pytania stawiasz w postaci tezy (czyli zdania twierdzacego), ktora pozniej udowadniasz. Np. zamiast pisac: "czy inteligencja emocjonalna ma wpływ na życie zawodowe? Tak, ponieważ..." napisz: "inteligencja emocjonalna niewątpliwie ma ogromny wpływ na życie zawodowe. Jest to spowodowane m.in. tym, że..." oczywiscie to tylko przyklad:)

Gość ututttr
a zwroty typu''warto dodac, warto wspomniec na poczatku ..'' ??

Gość serena bler
i zauważ, ze wnioski piszesz po napisaniu całej pracy tj. po przeanalizowaniu całego tematu i literatury, wiec trudno, zebyś teraz znała te wnioski czy ktokolwiek z nas, ale zobaczysz, jak będzie odpowiedni moment same ci się zaczną nasuwać :)

Gość Oiuytrea
też lepiej ich unikać, aczkolwiek nie są one niedopuszczalne. Postaraj się jednak czymś to zamienić. A i jeszcze jedno, absolutnie niedopuszczalna jest pierwsza osoba, czyli nie pisz np. "uważam, że", "sądzę, że", "moim zdaniem" w tego typu pracach.

Gość ututttr
chyba masz racje.. mam nadzieje tylko, ze znajde odpowiednia literature i wystarczajaca ilosc. ile Wam zajmowalo pisanie takich prac? i jakie dostawalyscie oceny:)?