Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agusiatrawusia

Czy to prawda, że na wychowawczym płacą tylko 80% pensji????

Polecane posty

Gość agusiatrawusia

Pomóżcie, bo już zgłupiałam! Kończy mi się macierzyński i chcę iśc na wychowawczy, bo muszę zostać w domu z dzidziusiem. Pracuję na umowę o pracę, na czas nieokreślony, mąż zarabia 2000zł na rękę. I tu mam pytanie, bo ktoś mi ostatnio powiedział, że jak zarobki męża przekraczają 1512zł to dostanę tylko 80% pensji na wychowawczym, czy to prawda??? Jest to dla mnie szalenie ważne, bo mamy pieniędzy na styk i te 20 % mniej to porażka!!!!

Gość serena bler
na wychowawczym mogą Ci jedynie przyznać zasiłek wychowawczy, i to w jakimś tam określonym przypadku i określonych dochodach na os.w rodzinie a zasiłek jest na pewno niższy niż wynagrodzenie i z tego co się orientuję - jego wysokość nie zależy od ustalonego wynagrodzenia

Gość ciekawska?
Z tego co wiem to wychowawczy wogole nie jest platny. Przeczytaj ponizsze: Zgodnie z art. 186 1 K.p. pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. Prawo do urlopu wychowawczego nie jest jednoznaczne z prawem do tzw. płatnego urlopu wychowawczego. Z zasady urlop wychowawczy jest bezpłatny, jednakże pracownik korzystający z urlopu wychowawczego może ubiegać się o zasiłek rodzinny i dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z tego urlopu. Do otrzymania zasiłku rodzinnego i dodatku niezbędne jest spełnienie wymogów określonych w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992 z późn. zm.). Ponadto pracownik, który ubiega się o dodatek do zasiłku rodzinnego, musi mieć w pierwszej kolejności prawo do samego zasiłku rodzinnego. Dlatego musi być spełnione także i inne kryterium: dochodowe. Według przepisów ww. ustawy (art. 5) zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504 zł. W przypadku gdy członkiem rodziny jest dziecko legitymujące się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o umiarkowanym albo o znacznym stopniu niepełnosprawności, zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 583 zł. Nie wystarczy więc wypracowanie 6 miesięcy w dowolnym czasie przed urlopem wychowawczym, aby otrzymywać świadczenia rodzinne podczas urlopu wychowawczego. Należy spełniać wszystkie kryteria określone w ustawie, aby mieć prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do niego.

Gość Oiuytrea
przeciez wychowawczy jest bezplatny:/

Gość mama-mia84
Witam,na wychowawczy nie dostaje sie żadnych pieniazków,tak jest w moim miescie,mysle ze w innych tez.

Gość ja myślę
Wychowawczy to 400 zł na ręke,ale wy macie za wysokie zarobki aby je dostać!!!

Gość urlop wychowawczy jest
bezplatny. Jesli dochody na osobe nie przekraczaja 504 zl mozna dostac dodatek w wysokosci 400 zl miesiecznie. 80%? gdyby tak bylo, poszla bym na wychowawczy!

Gość mama-mia84
Witam,na urlopie wychowawczym nie dostaje sie zadnych pieniązków.Ja jestem na wychowawczym i w moim miescie nic nie daja,mysle ze tak jest wszedzie.

Gość urlop wychowawczy jest....
bezplatny!

Gość matacz ,,,.....
a co bys chciała 100% jaki ten naród jest pazerny ja pierniczę

Gość taka sobie 25
A kto Ci powiedział, źe w ogóle coś dostaniesz?? Prawo do zasiłku wychowawczego. W czasie urlopu wychowawczego pracownikowi nie przysługuje wynagrodzenie. Natomiast osoba korzystająca z urlopu wychowawczego ma prawo do zasiłku wychowawczego. Warunkiem jego uzyskania jest spełnienie kryterium dochodowego. Należy pamiętać, że funkcją zasiłku wychowawczego jest wsparcie socjalne rodziny, a nie wyrównanie utraconego dochodu.

Gość hrgfwugfwsegf
jesteś tak samo dziecinna jak twój nick Choć w czasie wychowawczego pracownik podlega obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu, które pokrywa budżet państwa, to urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym. Osobom przebywającym na urlopie, których dochód nie przekracza 504 zł netto na członka rodziny miesięcznie przysługuje wypłacany w ramach systemu świadczeń rodzinnych - dodatek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym w wysokości 400 zł miesięcznie. Przy ustalaniu prawa do dodatku brane są pod uwagę dochody wszystkich członków rodziny uzyskane w roku poprzedzającym okres zasiłkowy. niby za co ci mają płacić na wychowawczym??!

Gość Oiuytrea
wychowawczy jest bezplatny

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuu
bezplatny

Gość Sansibra
Wiesz co ja otrzymywalam tylko 512 zl wychowawczego i rowniez mialam umowe na czas nieokreslony.Niewiem tylko jak oni to naliczaja wiem ze mi placili tyle i tylko przez 2 lata wychowawczego jest platne.

Gość Sansibra
Ja otrzymywalam 512 zl przez 2 lata wychowawczego i to byl zasilek wychowawczy wyplacany przez zaklad opieki spolecznej. Nic wiecej sie nie nalezy a w zadnym razie zarobki nie maja nic do wychowawczego zasilku.

Gość ghfghfh
Potwierdzam - wychowawczy jest bezpłatny. Ty byś chciała siedzieć w domu 4 lata i dostawać jeszcze 100% :D? Upadłaś na głowę, czy co?

Gość Oiuytrea
wychowawczy jest bezplatny

Gość agusiatrawusia
ciekawe rzeczy tu piszecie, bo jakoś moja szwagierka na wychowawczym normalnie dostawała pensję i bynajmniej starczało jej na życie, czyli pensja była dużo wyższa niż 400 czy 500zł (śmiech na sali). Ja znam swoje prawa i wiem, że przysługują mi pieniążki, pytałąm tylko czy cała wypłata czy to prawda, że tylko 80%?

Gość nie, nie i nie
skoro znasz swoje prawa to nie zawracaj nam dupy tylko z nich skorzystaj :O 🖐️

Gość agusiatrawusia
no chyba taki mam zamiar, pytałam tylko ile mi przysługuje.

Gość ciekawska?
prosze bardzo, tym razem wkleje link do porad prawnych jesli ci sie nie chcialo przeczytac tego co wczesniej wkeilam. http://www.legeo.pl/porady/pytanie/8199/czy-urlop-wychowawczy-jest-platny I gdyby faktycznie tak bylo, to nikt by nie szedl do pracy po macierzynskim, kazda matka wolala by byc w domu z dzieckiem. nigdzie na swiecie urlop wychowawczy nie jest platny, nawet w Skandynawii gdzie maja najlepsze warunki w calej Europie.

Gość ghfghfh
Choć w czasie wychowawczego pracownik podlega obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu, które pokrywa budżet państwa, to urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym. Osobom przebywającym na urlopie, których dochód nie przekracza 504 zł netto na członka rodziny miesięcznie przysługuje wypłacany w ramach systemu świadczeń rodzinnych - dodatek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym w wysokości 400 zł miesięcznie. Przy ustalaniu prawa do dodatku brane są pod uwagę dochody wszystkich członków rodziny uzyskane w roku poprzedzającym okres zasiłkowy. Pamiętać należy, iż podjęcie zatrudnienia na urlopie wychowawczym, które uniemożliwi sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem, spowoduje utratę prawa do dodatku. Proszę.

Gość mama-mia84
ta szwagierka chyba sie pomyliła,bo skoro wszyscy Ci pisza ze nic sie nie dostaje to chyba tak jest Ja teraz jestem na wych i nic nie dostaje.

Gość Nowy podobno
ciekawe rzeczy tu piszecie, bo jakoś moja szwagierka na wychowawczym normalnie dostawała pensję i bynajmniej starczało jej na życie, czyli pensja była dużo wyższa niż 400 czy 500zł (śmiech na sali). Ja znam swoje prawa i wiem, że przysługują mi pieniążki, pytałąm tylko czy cała wypłata czy to prawda, że tylko 80%? ______________________________________________________________ :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Dostaje sie 81,395% 🖐️

Gość agusiatrawusia
to jest niemożliwe co piszecie, bo moja szwagierka naprawdę dostawała dużo pieniążków. Szkoda, że już jest za późno, żebym zadzwoniłą i potwierdziła. Po za tym gdyby urlop wychowawczy był bezpłatny to chyba nikt normalny by na niego nie szedł i po co on by był.

Gość Nowy podobno
:o Po to, zeby nalezycie zajac sie dzieckiem, zeby dziecko pierwsze lata swojego zycia spedzilo z mama :o

Gość ja myślę
jakie 80 procent??? Ja właśnie jestem na wychowawczym,2 lata miałam płacone 400 zl plus rodzinne,a trzeci rok jest bezplatny!!! I to zależy od zarobków,nie może przekraczać 504 zł na osobę!

Gość agusiatrawusia
no fajnie, ale jak zajac sie nalezycie dzieckiem nie majac funduszy?? Dla mnie oczywistym jest ze pracodawca placi pensje i na macierzynskim i na wychowawczym bo inaczej bo co sa macierzynskie? Chyba też zeby "zajmowac się dzieckiem?""