Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SofijaSofija

jak grzecznie odmowic gosciny?

Polecane posty

Gość SofijaSofija

Postaram sie opisac Wam swoja sytuacje... Mieszkam na stale w bardzo atrakcyjnym turystycznie i dosc egzotycznym kraju. Przeprowadzilam sie tutaj kilka lat temu po studiach. Zalozylam rodzine, mam malenkie dziecko i zyje mi sie szczesliwie. Wraz z moja wyprowadzka, mnostwo starych znajomych i dalekiej rodziny nagle zapalala do mnie wielka miloscia i checia utrzymywania kontaktow ( sa wsrod nich osoby wczesniej bardzo mi nieprzychylne). Od tych paru lat oczywiscie wszyscy planuja wizyty u nas i darmowe wakacje - najlepiej gdybym w ogole nie ruszala sie z domu i czekala na wszystkich z gotowym planem wycieczek i zwiedzania. Odrazu napisze, ze wizyty osob, ktore lubie sa dla mnie wielka radoscia i pomagaja w zyciu na emigracji, nie mam jednak ochoty na ciagle cackanie sie z dalekimi kuzyneczkami, ktore planuja u nas co roku wakacje za friko. Mam kuzynke z Ukrainy, ktora prowadzi bardzo 'rozwiazly' i imprezowy tryb zycia. Gdy odwiedzala nas w Polsce, zawsze poznawala jakichs dziwnych facetow i szalala z nimi w ukrainskim stylu. Teraz robi podchody, zeby przyleciec do mnie latem. Moj maz nienawidzi puszczalskich pannic, a mam pewnosc, ze tutaj zaraz znalazlaby sobie faceta i spedzala czas na ostrym imprezowaniu. My zakonczylismy juz ten etap w zyciu i nie bedziemy z nia szalec ( zwlaszcza majac w domu niemowlaka). Z drugiej stron takie puszczenie jej samopas na nocne eskapady w tym kraju moze byc niebezpieczne - a mam pewnosc, ze bedzie chciala sie wyszalec. Jednym slowem nie mam ochoty na jej wizte. Jak Waszym grzecznie odmowic? Nie chce jej obrazic, ale nie mam ochoty kolejny raz martwic sie o kuzynke ze wscieklica macicy i niszczyc sobie nerwow...

Gość ghjkl;/gtye5r
la viva Espańa :)

Gość Wszędzie
Może napisz, że przykro Ci, ale nie możecie jej zaprosić i gościć, bo macie maleńkie dziecko, jesteście nim całkowicie zaabsorbowani i że na razie nikogo nie zapraszacie, bo zwyczajnie nie macie do tego czasu ani warunków.

Gość SofijaSofija
Pudlo - ale nie o tym temat:-) No dalej poradzcie cos ludzie, bo jakas jestem w tym temacie malo asertywna, nie wiem jak w konccu powiedziec NIE!

Gość SofijaSofija
Oczywiscie prosto z mostu to najlepszy sposob, z drugiej strony wiem, ze bedzie obraza. Moze powinnam pieprzyc ich wszytskich...

Gość kot13
autorko- pomyśl o tym, że ci wszyscy ludzie zwyczajnie Cię wykorzystują i okradają z prywatnego życia. Powiedz po prostu NIE, nie mam ochoty na gości i nie zapraszam Ciebie. Teraz mam swój czas i chcę spędzać go w inny sposób. Nie daj sie wampirom.