Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Klaudyn14

PCO, niedoczynnosc tarczycy, nietolerancja glukozy a ciażą?

Polecane posty

Gość szokkkkkk
Mi_zielone chodzi tu pewnie o: Ab Anti TG i Ab Anti TPO z tego co mowili w laboratorium dlatego tak dlugo czekam na wyniki w sumie 6 dni. A ja i tak skocze w sobote.

Gość szokkkkkk
Witam oooo pusciutko :o Czyzby wszyscy trzymali pod kontrola hormonki ;) :) :D

Gość MI_zielone
klau, tak, euthyrox szokkkk, ja robilam tylko anty TPO, czekalam 3 dni

Witam, mam 22 lata, od 2008 zdiagnozowano u mnie PCOS, nie mialam w ogole miesiaczki, przytyłam ponad 15 kg, w zeszlym roku w sierpniu zdecydowalam se na leczenie pod kątem zajścia w ciaze. Odlozylam anty i miesiaczki nie bylo do stycznia tego roku. Ginekolozka dala luteine, ale wkurzylam sie i poszlam do innego ginekologa. Zrobilam serie badan oebralam wyniki we wtorek i co sie okazalo ze mam Tsh- 7.29 jestem w szoku. Umowilam sie z endo, jutro ide robic badania na ft3, ft4 itp. Ogolnie obawialam sie ze przy Pcos bedzie problem z ciąża, a co dopiero teraz jeszce przy niedoczynnosci. Przeczytalam cale forum i troche sie uspokoilam. Chociz przeraza mnie perspektywa walki o ciaze nawet kilka lat.

Gość szokkkkkk
Pozdrawiam w ten sloneczny poranek bynajmniej w moich stronach :) Klaudynka gdzie nam zniknelas nie zamartwiaj sie kochana, wazne ze sie leczysz i wierzysz ze bedzie dobrze bo musi....🌻 Czy ta nietolerancja glukozy jest zwiazana z niedoczynnoscia, daje jakies objawy? MI_zielone... Ciao a leczylas i leczysz sie we Wloszech z tego co wywnioskowalam to masz 2 w 1 endo-gine. W sobote sa 4 dni jak zrobilam badania zadzwonie moze beda gotowe. Chyba co jedyne pozytywne z tej choroby Hashimoto to, ze jest sie totalnie zwolnionym z placenia ticket. ;) Nowa 89 witaj w klubie 😭, zabciu tarczyca odpowiada za funkcjonowanie calego organizmu czyli dopuki nie ustabilizujemy hormonu trudno do konca wiedziec co nam dolega( tak bynajmiej twierdzi moja dok.) Ja osobiscie chodze jak Szwajcarski zegarek odnosnie cykli, gdyby nasze nieudane starania o ciaze nigdy, ale to przenigdy przyszlaby mi na mysl tarczyca a tu prosze i do tego przy takim wysokim FSH w fazie folikularnej jak mam owulki to sa niedorozwiniete :😡 Nowa nie chce cie pocieszac bo sama jestem zielona, ale z tego co wyczytalam to tycie i brak miesiaczek jest tez jednym z objawow wysokiej niedoczynnosci co do pcos nic mi nie wiadomo tylko dziwi mnie, ze w 2008 roku zdiagnozowano u Ciebie ta chorobe nie kontrolujac TSH. Do uslyszenia......

Gość szokkkkkk
Nowa czyli wyrok spadnie na nas niemal w tym samym czasie. :) PCOS nie jest takie latwe do zdiagnozowania jak sie wydaje po usg dopochwowym jest szereg badan hormonalnych i innych do wykonania. Wyobraz sobie, ze u mnie tez ginekolog sie pomylil 2 razy widzial cystki a to byly pecherzyki z powietrzem. Teraz jak bedziesz miala wszystkie badania i udasz sie do dobrych lekarzy zobaczysz, ze bedzie wszystko jasniejsze. Nie z takimi problemami kobiety zachodza w ciaze zobaczysz, ze sie uda potrzebne bedzie troche wiecej czasu , ale to nic wazne dobrnac do celu :D

Szokkk to mnie troche pocieszylas. A czy ten moj wynik te tsh 7 cos to jest o duzo za duzo ponad norme?? nie znam sie nie wiem. Dlugie bede musiala to zbijac do normy ??Orientuje sie ktos?

Gość MI_zielone
7 to i duzo i malo, ja w momencie w ktorym sie dowiedzialam, ze jestem chora mialam tsh 32, wiec spoko, natomiast w normie to to niejest i bedziesz musiala brac tyroksyne. Zbic to zbijesz tak w 2-3 miesiace.

o to jeszce nie az tak dlugo. Ale no trzeba poczekac na dzidziusia. Czyli jest tez mozliwe ze wcale nie mam PCOS a ten brak miesiaczki, tycie, hormony to wszytsko z winy niedoczynności?? Bo jesli tak jest to ulzy mi troche. Ja wlasnie obawiam sie ze jesli jedno udaloby mi sie "podelczyc" to zas drugie bedzie przeszkoda w zajsciu w ciazy czy na odwrot.

Gość szokkkkkk
MI_zielona to Ty jestes rekordzistkaaaa, no nie wiem mi powiedziala lekarka ze TSH samo nic nie znaczy i duzo czy malo ponad norme jest relatywne. Chyba duza role tu gra to smieszne ft3 i ft4 jak i immunologiczne. MI_zielona ty nasz kobieto z przeczloscia niedoczynnosciowa pamietasz jak tam u Ciebie bylo z tymi wynikami odnosnie tych ft. Nowa nie tak od razu wszystkiemu jest winna niedoczynnosc. No bo niby sa tez dziewczyny ktore z niedoczynnoscia zachodza w ciaze bez problemu ,ale nie wszyscy reagujemy tak samo. Fakt,ze to Twoje PCOS bylo stwierdzone tak jak bylo i nie chce mi sie do teraz wierzyc ze zadnych innych badan Ci nie zapisali nawet prolaktyny tzn. dali antykoncepcje i OKI... A jakie sa zewnetrzne objawy PCOS? A Twoja nowa gine co Ci powiedziala robiac USG dopochwowe bo to niby widac na pierwszy rzut, ze cos w jajnikach jest nie tak?

no mialam badania na proalktyne i mialam wtedy 11 wartosc. Ale tyle nic wiecej Na tsh mi nie kazała robic, ani ona ani endo. Teraz moj gin przy dopochwowym nie powiedzialm mi nic. Takze sama juz nie wiem ze bylo jasne ze mam torbiele czy nie mowil bo nic nie bylo, Nie wiem dowiem sie wszytskiego w przyszlym tygodniu. Takze trzymajcie kciuki.

Witajcie Dziewczynki:) Szokkk Nie znikam, tylko u mnie nic się nie dzieje i muszę czekać cały miesiąc, aby zacząć znowu działać. Nie powiem, bo trochę się zamartwiam tym wszystkim, ale inaczej się nie da:( Jeśli chodzi o zewnętrze objawy PCOS, to chyba takich nie ma, ale najczęściej są to torbiele na jajnikach, chociaż nie u wszystkich. Podstawowym objawem jest także rak owulacji i nieregularne miesiączki. Ja miałam robione badania hormonalne, na podstawie, których moja endokrynolog stwierdziła Pcos, natomiast ginekolog nie potrafi jeszcze tego zdiagnozować, ponieważ nie mam żadnych torbieli na jajnikach i obraz USG jest w porządku poza tym, ze nie mam owulacji. Nowa_89 trzymam kciuki, nie martw się będzie dobrze. Tak jak napisała Szokkk, po prostu potrzebujemy więcej czasu i odpowiedniego leczenia. Pozdrawiam

Gość szokkkkkk
Witam Gwiazdy :) :) :) POMOCY....HELP....AIUTO...HILFE!!!!!!!!! Odebralam wyniki i nic nie kapuje moze pomozecie!!!!!!👄 TSH.......4.69.......norma.....0.27-4.20 cos nie tak? FT4.......1.34....................0.93-1.70 FT3........3.3.....................2.0-4.4 Ab Anty TPO.....36..............0 - 34 cos nie tak? Ab Anty TG.......62..............0 - 115 Kalcytonina.....10.0.............0.0 - 10.0 na granicy? Paratprmone.....22...............15-65 Tyle co widze to niedoczynnosc moze chroniczna :o

A więc tak Szokk, jeśli chodzi o TSH, to świadczy ono o niedoczynności. Moja siostra miała bardzo podobny wynik i unormowała go w ciągu 2 miesięcy po braniu euthyroxu, więc wcale nie tak długo (wszystko zależy od odpowiedniej dawki). Podwyższone Anty TG i TPO związane są z zapaleniem tarczycy, czyli Hashimoto, ale to może stwierdzić tylko endokrynolog głównie na podstawie USG tarczycy, a wyniki tylko mogą to potwierdzić.Nie chcę Cię straszyć, ja też miałam podwyższone wyniki. Kalcytoniny i Paratprmone nigdy czegoś takiego nie miałam badanego i nie mam pojęcia co to jest? Trzymaj się ciepło i nie zamartwiaj się wszystko jest do wyleczenia bądź do unormowania.

Gość MI_zielone
hej, jezu,. ja dopiero teraz doczytalam, ze ty szokkk mi jakies pytania zadalas :D Juz odpowiadam :D endo mam sama babe, znaczy baba jest tylko endo a nie endo-ginem ( bo ja nie mialam problemow gin. ) a wczesniej byl facet ( ale taki sobie, wiec zmienilam :D a jesli chodzi o wyniki to jutro poszukam teczki :D Bo mam wszystkie wyniki tylko straszny bajzel w tym i dzisiaj juz mie sie nie chce tam grzebac. Jesli chodzi o platnosc, to mam esenzione w postaci tej rozowej ksiazeczki , tam jest wiele badan za darmo. Korzystalam czasem z tego tez w ciazy, na przyklad pelna hemoglobine robilam se za darmo , bo nie zawsze mozna bylo. Jak juz zajdziesz w ciaze to jest szereg badan za darmo, w poszczegolnych tyg. ciaz, warto wykorzystac. gdzie zyjesz szokkkk ??? bo u mnie dzisiaj slonca nie uswiadczylam :DDDDDDDDDDDDDD pozdrawiam wszystkie chore;)

Gość MI_zielone
hej szok, teraz widze twojego posta ( jezu jaka ja roztrzepana ) z wynikami twoimi... ja pamietam, ze mialam anty TPO w tysiacach !!!! tsh jest niezle ( bo ty nic nie bierzesz ? czy bierzesz, bo juz nie wiem ??? ) ft4 tez ok w sumie ( moja ando daje tylko ft4, ft3 robilam 2 razy w zyciu bo to jest juz po przemianach i to jest wazne ) mi sie wydaje, ze te wyniki nie sa zle... naprawde :) na jajnikach sie nie znam, wiec tu nie pomoge.

Gość szokkkkkk
Dzien dobry!!!! Jestem zszokkkkkkowana czytam i czytam na oglnie swiatowych netach i wszedzie to samo czyli wielkie gow......o. 😠 O tym cwanym Hashimioto nikt wiele nie wie. (streszcze) po co go wymyslili jak go nie lecza. 😡 Leczy sie tylko niedoczynnosc i na calym swiecie tak samo , anticorpy jak je masz to je trzymaj......bo tak wygodniej. Swietne jest to, ze bez zadnego leczenia TSH opadlo samo z 6.85 na 4.69 w tygodniu. Jak tak dalej pojdzie to wystapi u mnie samoistne uleczenie czyli CUD CUD CUD (to oczywiscie ironia). ;) No nic z tego wynika, ze cokolwiek bedzie Euthyrox sobie z tym poradzi.:) Dziewczyny macie racje nie ma co sie zamartwiac jak we wtorek przyjmnie mnie endo to zobaczymy. Mi_zielone jestem z okoloc Pisy gdzie jest jedno z najwiekszych centrum endo na swiecie tylko na wizyte czeka sie miesiacami.:o Kochane zycze milej niedzieli.🌻

Gość MI_zielone
hej, znalazlam teczke, w pierwszym w ogole badaniu moje anty TPO wynosilo 1723 :D i ft 4 przy tym 10.69 (12-22) czyli fatalnie. Moja tarczyca wyglada tak, ze jednej polowki praktycznie juz nie mam a druga zapalona. szok :) Slyszalam o tym centrum, to masz tam dobra opieke :) w sumie do endo powinno sie chodzic raz na pol roku , wiec w sumie jest czas, zeby odstac w kolecje. ja nie wiem, ale mi sie zdaje, ze ci w ogole nic nie dadza tylko kaza kontrolowac od czasu do czasu. I mi to na Hashimoto nie wyglada wcale, za dobre masz wyniki :D Moze to jakis odchyl ogolnie w gospodarce hormonalnej, moze jakis problem z przysadka... no ale to ci endo napewno bedzie umial wyjasnic.ja chodze do pani prof, ktora jest tez primario w moim szpitalu i wykladowca na uni, ( Maura Arosio ) ale ci powiem, ze od niej wole jej praktykantki a zwlaszcza jedna, tylko czekam az skonczy specjalizacje i bede chodzic wlasnie do niej. pozdrawiam reszte tez :D

Gość szokkkkkk
Mi_Zielone cipo jedna to mnie pocieszylas " problem zprzysadk" przy FSH -14,7 i LH-9 , chcesz zebym sobie w leb strzelila.

Gość szokkkkkk
Mi_Zielone wyslalam przez pomylke niedokonczony wpis chcialam sobie zazartowac :D nie zrozum zle;D Ale przysadka jest b. wazna jezeli chodzi o hormony plodnosci czyli jezeli sprawa tak sie przedstawia to szok ( oczywiscie nie jestes endo) i to Twoje zdanie. Jestem niecierpliwa i szczerze mowiac to chcialabym jak najszybciej zaczac leczenie. Sorry za cipe ale tak" milusio " :) zwie moje kolezanki mam nadzieje ze Cie nie urazilam :O Pozdrawiam

Gość MI_zielone
no obrazilam sie na maksa :DDDDD nie no nie chcialam cie zalamywac, lekarzem tez nie jestem, wiec badzmy dobrej mysli i czekajmy na diagnoze :) Tez jestem ciekawa co ci tam jest... A powiedz.... starasz sie juz dlugo zajsc, czy dopiero zamierzasz i najpierw chcialas posprawdzac wszystko ???

Gość MI_zielone
aha, juz doczytalam ...

Gość szokkkkkk
Mi_Zielone tak z otwartym sercem to od dawna nie uzywam antykoncepcji i w 2008 roku cos nam z M zaczelo sie nie podobac on zrobil wszystkie badania i byly ok ja tylko monitoring i niby wszystko tez oki a poniewaz nigdy nie mialam problemow myslalam kiedy bedzie czas to zajde ale niestety tak nie jest. Potem troszeczke zycie nam psikusow narobilo i tak od roku zdecydowalismi sie probowac, ale niestety M wiecznie w rozjazdach i nie mozna u mnie mowic o regularnym wspolzyciu. Poszlam do gine i ona przepisala mi badanie hormonalne kontrolne ale tylko w 3dc i wyszlo tj opisalam. Teraz wg gine dopuki nie ureguluje tarczycy nie ma co doszukiwac sie przyczyny takiego FSH wysokiego. Mam cicha nadzieje ze takie psikusy plata tarczyca ale moze nie do konca tak jest. Buziaki...... ;)

Gość Klaudyn, uszy do góry
Witajcie dziewczyny, Zaglądałam tu w poczatkach tematu. Słuchajcie, zbadajcie mężów. My mamy syna, bez problemu poczętego w pierwszym cyklu, ma 3 latka. Teraz zaczynając starania, jak zaczęły się niepowodzenia, upatrywałam wszystkiego w sobie. Mąż poszedł się zbadać, żebym ja mogła spokojnie dalej diagnozować co i jak ze mną. Jego badania wyszły nieciekawe. Niby obecnie w granicach normy , ale tylko dlatego, ze te normy zostały drastycznie obniżone w 2010 roku i i tak jesteśmy na granicy. Tak, ze teraz zaczynamy walkę we dwoje. Co do TSH, to zażywam euthyrox od 8 grudnia. Początkowe TSH 3,45. Obecnie piękne 1,33. Pozdrawiam

szpllll, do tego co napisałaś o FSH to się zgadza. Mnie przy TSH 3,45 wyszło FSH 9,76, co mnie przyznam podłamało (mam 28 lat), a obecnie przy TSH 1,33, FSH już lepsze, bo 7,63. Ja zażywam euthyrox, metformax i piję zioła nr 3 Ojca Sroki.

Szokkkk, to oczywiście było do Ciebie. Piszę w pokoju po ciemku i dlatego coś dziwacznego napisałam zamiast Twojego nicku.

Hej wam ponownie. Ja jutro ide odebrac wynik z ft3 i ft4. Tak sie strasznie boje. Jak wy tu to wszystko piszecie to sie boje podwojnie. No ale co zrobic. Widocznie tak to musialo byc. Jak sobie przypomne ze gdybym nie zmienila guna to moja byla gin faszerowalaby mnie przez najlblizsze pol roku luteina na wywoalnie miesiaczki to az mi niedobrze sie robi. Mam ochote na nia sie wydrzec. Co za brak profesjonalizmu. I tylko wieczne hasło z jej ust " schudnac, schudnac z 6 kilo na gwałt" Co za baba. Takze trzymajcie kciuki zebym to miala dobre te wyniki, a te ATPO w piatek bd ale nie wiem co to jest i co od ytego zalezy.

Nowa89, Wiesz, niestety trzeba wyznawać zasadę graniczonego zaufania również dla lekarzy... To jest jednak nasze życie i dla nas najwazniejsza sprawa..., a dla wielu lekarzy jesteśmy jedną z wieeeeeeeeeeeeeelu pacjentek. Oczywiście są od tego wyjątki - wspaniali lekarze, którzy każdą kobietę traktują indywidualnie... Powiem Ci, ze ja sama na własną rękę zrobiłam wszystkie badania hormonalne i poszłam do endo znalezionego na "znanym lekarzu" już z kompletem wyników. U mnie przez to, że mam regularnie @ i jestem na granicy niedowagi, nigdy nikt nie dopatrywał się żadnych kłopotów.... A jak mówiłam o staraniach, to komentowano, że w staraniach naważniejszy jest spokój.... Co do Anty TPO i anty TG to są przeciwciała tarczycowe. Jesli nie są podwyższone to super, a jak są to wskazuje to na chorobę autoimmunologiczna Hashimoto. Walka z tym nie jest łatwa. Wiem, ze duże znaczenie wówczas ma dostarczanie organizmowi selenu (nie na drożdżach), jest np. w orzechach brazylijskich. Czasem lekarze proponują terapie sterydowe, ale chyba nie w momencie kiedy planuje się ciążę. Anty TPO i anty TG to jedno z nielicznych badań, które zrobiłam w listopadzie i wyszło dobrze.... teraz jest już lepiej... Jednak podpowiedziałam mojej mamie te badania (długo choruje na tarczycę, a żaden lekarz nie zlecił jej tego) i wyszły baaaaardzo przekroczone...

To mnie pocieszylas teraz z ty TPO teraz to da piatku schudne z 10 kg ze stresu. A czy to prawda ze bez odpowiedniej terapii na niedoczynnosc nie schudne ani kilograma? Bo powiem szczerze w zeszlym roku zaczelam diete przez pierwsze 1,5 miesiaca nie schudlam nic waga w miejscu. Aczkolwiek jak zaczelam brac anty na wywolanie miesiaczki przytylam jakies 15 kg, ale podobno bylo to z PCOS. Jak odlozylam anty w sierpniu zeszlego roku waga stopi w miejsciu ni w dol ni w gore. teraz tez jestm na diecie cwicze i nic zero. Jak stanelo na 70 ta stoi. Zalamuje mnie to bo zawsze bylam doslownie patyczakiem, nie mowie ze chce wrocic do dawnej wagi ale te 10 kilo by bylo super :)