Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Quicksand

Jak oswoic szczura??

Polecane posty

Hej! Czy ktos moze dac mi rady jak oswoic szczura? wiem ze to trwa bardzo dlugo, jak na razie po 2 tygodniach je mi z reki to znaczy wchodzi na reke gdzie mam jedzenie ale szybko ucieka slyszalam ze to zla metoda, boszczur kojarzy sobie moja reke jako z dostawca pozywienia albo ze slabszym osobnikiem jako ze szczury walcza o jedzenie, jakies rady?

Gość żydostwo zła rzecz
a co z pieskiem? tamtym małym slodkim?

pieska nie ma, za to sa 2 szczury, tak sie zlozylo ze to prezent na swieta byl :P a tak poza tym witam!

Porozmawiaj z nim i wytłumacz mu dlaczego chcesz, żeby został Twoim przyjacielem. Gdy to nie pomoże, przedstaw mu ewentualne korzyści wynikające z przyjaźni z Tobą ( jedzenie, obrona przed kotem Bonifacym, drapanie za uchem, randki z zaprzyjaźnionym królikiem etc). Dobra rada, podczas tej rozmowy patrz mu prosto w oczy to symbolizuje szczerość zamiarów.

Gość żydostwo zła rzecz
witam rownież :) nie mam szczura, miałam za to chomika takze na niewiele sie zdam , chomik byl bardzo miły ...a co do szczura...a nawet dwoch, to ile maja ? młode jakies juz odchowane? bo wiem, że np. z myszoskoczkami to jest tak,że jak kupisz 3-5 miesieczne to juz nie oswoisz, ale jak od malego, jak od 2tygodnia życia bedziesz brac na rece to bedzie dobrze...to poki co moze po prostu bierz je na rece, mow do nich...

dzieki! rozmawiam z nimi codziennie i staram sie oswoic z moja reka, czasmi mnie tak lekko gryza ale slyszalam ze to sympatyczne ugryzienia, po prostu nie moge sie doczekac zeby je brac na rece :Dczytalam wiele na google tylko ze tam sa zbierzne informacje raz zeby nie dawac jedzenia z reki a innym razem zeby oswajac przez wlasnie takie podawanie, nie chcialabym zrbic bledu ale jutro ide do zoologika kupic im hamak i tam sie zapytam

one maja 5-6 tygodni,dwie samiczki, czyli sa mlode mam duzo cierpliwosci ale nie chce tez czekac do momentu kiedy juz bedzie za pozno i nie bedzie dalo sie je oswoic

Gość żydostwo zła rzecz
mam nadzieję,że w zoologu coś Ci wiecej powiedzą, bo w PL to tyle w sklepach zoo wiedzą co na dziale rybnym w carfurze :P (kolezanka poprosiła dwie samiczki myszy a dostała parke i sie rozmnażają bez endu :P ) a puszczasz te szczury na pokoj? może muszą pobrykać? szczurki są takie słodkie :) jak mi moje futrzaki kiedys umrą to sobie szczura sprawie

na razie sie boje je wypuszczac bo mi uciekna :P jak je moj chlopak kupil to nie chcacy mu uciekly i je przez 2 dni ganial po pokoju ale zlapal :P chociaz sa juz nieco oswojone hmm

Gość ja brałam wyjechałam do
mi myszoskoczki biegają codziennie, troche szkód narobią, pogryzą np posciel, ale zawsze wracają, czasem same wlażą do włąsnych klatek, a czasem musze im troche pomoc, ale za pierwszych razem jak wypusciłam i weszły za szafe czy za lodówe to oblał mnie zimny pot, myslalam że nie wyjdą i umrą tam :(

dzieki dziewczyny za rady! sprobuje pare rzeczy no i jutro sie dopytam w zoologiku, juz sie nie moge doczekaj zeby przytulac te moje male szkraby :D:D dobrej nocki!!!

Gość ja pierdoleeeęę ę
quick prosze zostaw jakis namiar i kontakt na siebie!!!!

Gość ja pierdoleeeęę ę
mam spore doswiadczenie w szczurach. sama juz dlugo trzymam :P dobrze, ze masz parke, bo jeden szczurek zle sie chowa. wiesz, że musisz mieć odpowiednio dużą klatke? jest taki specjalny kalkulator co wylicza minimalna wielkosc klatki. ja mam taka metr na pol metra :P no i pamietaj zeby je dobrze karmic. nie kupuj bron boze najtanszych karm! raz znalazłam w jednej robaki.. najlepsza firma to rat complete, rat natura i beaphar care + oprócz tego kup sobie za wczasu echinacee i rutinacee bo maluchy czesto lapia drobne przeziebienia. kup tez witaminki.. vibovit dla dzieci i rozpuszczasz pol saszetki w miseczce z woda. bo musza miec oprocz poidelka miseczke, bo poidelko sie czesto blokuje :( szczurki powinny miec swobodny wybieg min 2h dziennie, ale to spokojnie, dopiero jak je oswoisz. poki co mozesz je np puszczac na biurko czy na łózko :) a jesli chodzi o oswajanie, to są dwie szkoly. na spokojnie i na "nie spokojnie" mozna stosowac tez 2 na raz. wsadzasz ręke do klatki i tam trzymasz.. systematycznie robisz to codziennie i szczurki sa na tyle ciekawskie ze powinny przezwyciezyc strach i wejsc na reke. dobrym sposobem tez jest wyciąganie je po prostu i kładzenie sobie na ramie, badz na kolana.. jest tez sposob z wanna, ze kladziesz sie w wannie razem z nimi, one nie maja jak uciec, zimno im w lapki i szukaja u ciebie schronienia :) bez kitu moglabym pisac bez konca i mysle naprawde ci pomoc. kocham szczurki. moj szczurek to nie dosc, ze sie cieszy jak pies jak mnie widzi, to przychodzi jak ja wolam po imieniu..i jeszcze sztuczki rózne umie. np obraca sie albo staje na 2 lapkach na komende :D

wlasnie polozylam troche jogurtu na dlon a wlasciwie powyzej naagdarstka i weszla mi po rece prawie na ramie !! :) ucieszylam sie jak nigdy tylko ze balam sie ze wyjdzie mi z klatki bo tak wacxhala zaciekawiona co tam jest, kurcze jeszcze nigdy nie daly sie byc tak blisko mnie normalnie ciesze sie jak dziecko:D bede tutaj jutro to sie odezwe!gg nie mam wiec nie mam namiarow

Gość ja pierdoleeeęę ę
maila tez nie masz? :P szkoda.. pamietaj tylko zeby ich nie przebialczyc bo beda mialy strupki. szczurki nie moga jesc wszystkiego, ale to pewnie wiesz. sucha karma to podstawa, ale oprocz tego jeszcze warzywa, ryz, kasze, makaron.. wszystko gotowane bez soli, mozesz dac jajko, jablko.. mieso z kurczaka, ryby i indyka. baardzo lubią też gerbery dla dzieci :) nie dawaj pod zadnym pozorem salaty!!!! no i zaopatrz się w zoologu w sól dla gryzoni oraz w wapno!! :):):):)

Gość ja pierdoleeeęę ę
a rzeczy typu jajko, ser bialy, jogurt mozna dawac, ale rzadko.. :)

Gość widze ze kolezanka o japierdoo
z forum :P właśnie miałam wygłaszać poemat co i jak ale mnie ubiegłaś :) uicksand zapraszamy na foruma przyda sie bardzo ps.alessa mówią mi :P

Hej :) Mam cztery szczury (tej samej płci oczywiście) a swego czasu miałam siedem (same samce :) ) Przez mój dom przewinęło się naprawdę baaaardzo dużo szczurów, z czego tylko pierwszy nie był do końca oswojony, ale za to był bardzo mądry. Był specyficzny, bo gryzł, ale jako jedyny ze wszystkich szczurów jakie miałam naprawdę słuchał i gdy np. mowiłam "Ruter, do klatki", to on natychmiast wracał do klatki :) Nigdy go tego nie uczyłam, sam pokojarzył sobie pewne słowa. Później już żaden z moich szczurów nie zachowywał sie w ten sposób :) Ale do rzeczy :) Poza jakimiś skrajnymi przypadkami, każdego szczurka można oswoić, tylko jedne oswaja się dłużej, inne krócej. Na pewno sobie poradzisz. Polecam na początek brać je na kolana i siedzieć sobie tak z nimi. Tylko krzesło ustaw na środku pokoju, żeby nie zeskoczyły na biurko czy stolik. Możesz się tez z nimi zamknąć w łazience -same powinny do Ciebie podchodzić, zwłaszcza, ze to będzie dla nich nowy, nieznany teren. Na pewno muszisz się uzbroić w cierpliwość. Super, ze masz dwa szczury, bo to są zwierzęta stadne i nie służy im życie w pojedynke. :) Polecam te strony (znajdziesz tu sporo informacji o oswajaniu i nie tylko :) : http://szczury.org/viewforum.php?f=8 http://stowarzyszenieprzyjaciolszczurow.pl/opieka.php Pozdrawiam i żcyzę powodzenia :)

Gość ja pierdoleeeęę ę
a mi wlasnie dzisiaj zdechla najkochansza samiczka pod sloncem :( dlugo o nia walczylam, bo przeszlo ponad miesiac jak chorowala.. niestety wszystko na nic i dzisiaj odeszła :(

Gość wow masakra
jakaś,jak można tak kochać szczury?????????????//ja mam mega FOBIE na myszy i szczury i jak to czytam to mis ię słabo robi:(

Gość krokusek111
sorry, że odświeżam ale szukam info o beapharze, piszecie że to dobra karma, ale care+, a co z xtra vital? kupiłam włąsnie to i myślałam że jest ok, ale teraz czytam że lepiej care+...

Obie są dobre, z tym że care + ma postać granulek, przez co ma trochę więcej wartości odżywczych i zwierzeta nie mają możliwości wybierac smaczniejszych kasków, wiec zjadaja wszystko :)