Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkds4e33

Jak poznać słodkie wino ?

Polecane posty

Gość kkds4e33

Dzisiaj byłem w sklepie i na żadnym winie nie ma opisu. Dlaczego nie pisze czy to jest czerwone, czy białe, słodkie, półwytrawne czy wytrawne? No dlaczego??? Przecież to by ułatwiło wybór klientowi

Gość kkds4e33
no na moim pisało że ma smak słodyczy ale jak otwarłem to okazało się wytrawne.

Gość dowódca.
najlepiej po smaku jak jest slodkie to slodkie

Gość dowódca.
choć bywają rownież mięszane

Gość słodkie wino poznać po tym
że jest gorzkie i cierpkie :classic_cool:🖐️

W niektorych sklepach jest zaznaczone kolorami, czyli np. zolty odpowiada slodkiemu smaku, czerwony - wytrawne, trzeba glowe do gory podniesc nad polkami czasem jest legenda, ktora dotyczy danego smaku wina. Ponadto jak pisze sweet, dulce - to sa slodkie ;)

Gość klqswdwqdwed
jak jest napisane "wino stołowe" to jest to wino wytrawne lub półwytrawne.

Taka ściągawka: WYTRAWNE - sec (fr), secco (włoskie), seco (hiszp) PÓŁWYTRAWNE - demi-sec, abbocato, semiseco SŁODKIE - moelleux, dolce, dulce PÓŁSŁODKIE - demi-doux, semidolce, semi-dulce Ja chyba nie spotkałam się ze zjawiskiem, kiedy nie byłoby żadnych informacji na etykiecie...;) Tu podsyłam rozszerzoną tabelkę z instrukcją, jak czytać etykiety: http://winezja.pl/wiedza/artykul/jak-czytac-etykiety

Gość aha i achhh
albo po angielsku wytrawne dry połwytrawne semi-dry itd sweet semi-sweet

Gość a u jakiego lekarza byłaś?
na każdej butelce z tyłu jest etykieta i wyraźnie jest napisane jakiego rodzaju jest to wino. A skoro patrzyłeś tylko na przód, to nic nie widziałeś

Gość a u jakiego lekarza byłaś?
i koloru też nie widziałeś czy czerwone, różowe czy białe? Przecież większość butelek jest przezroczysta, więc można zobaczyć samemu. No, chyba, że daltonistą jesteś

Gość Polnische Kamper
Witam. Proszę nie znęcać się nad ludźmi, którzy nie wiedzą i nie widzą etykiet. Ja właśnie wróciłem z Włoch, byłem w okolicach Rimini. W lokalnym sklepie segmenty w regałach nie były opisane a wina można było poznać jedynie po opisie, że polecane są do czerwonego/ białego mięsa lub serów. Zawsze można poprosić o pomoc Włochów lub iść do sklepu przy kurortach lub sieciówek typu Euro Spar lub Iper Land, etc. Tam jest większa szansa na czytelniejsze opisy. Na to co znajdziemy na półkach może mieć też wpływ miejsce zakupu w kontekście regionalnych wyrobów. Polecam również zaglądania do winnic "przy drodze" i kupowania od producenta. Degustacja jest zazwyczaj darmowa i można wybrać coś pod swoje podniebienie. Utrudnieniem może być, to że nawet w większych sklepach może się trafić Włoch, który zna tylko 3 języki, to znaczy włoski oraz 2 w butach. Pozdrawiam wszystkich i życzę więcej uśmiechu na wakacjach, bo po grymasie na twarzach można poznać Polaka z kilometra. Ciao !

Gość Beata Jarząb
DOkładnie, mozna wybrać miejsce gdzie zawsze powiedzą jakie to jest wino, do czego najlepiej je pić itd. Ja robię tak od lat i nigdy nie mam problemu z wyborem wina. Od 3 miesięcy chodze do nowych delikatesów, które odkryłam. W solerze zawsze odpowiedzą na każde pytanie. A mam ich wiele, uwielbiam z mężem pić wino i zawsze jak mamy gości to podajemy wino.

Gość gość
up

Gość głpia pała
Dnia 24.02.2011 o 16:16, Gość a u jakiego lekarza byłaś? napisał:

i koloru też nie widziałeś czy czerwone, różowe czy białe? Przecież większość butelek jest przezroczysta, więc można zobaczyć samemu. No, chyba, że daltonistą jesteś