Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zasznurowana Lalka Voodoo

Bez sumienia.

Polecane posty

Kilka procent populacji ludzi na świecie nie posiada sumienia. Te kilka procent to nasi sąsiedzi, pani w sklepie, pan na poczcie, przechodzień, któremu patrzysz w oczy. Jak to jest żyć bez sumienia? Łatwiej? Bez barier?

Gość co to jest sumienie?
sumienie to wytwór naszej wyobraźni

Gość karoIek
ale bym chciał wylizac twoje stopy lalka 😘

Piszesz, że łatwiej. Piszesz hipotetycznie bo dodajesz, że chcesz tak mieć. (Czyli nie mieć) Chętnie poczytam kogoś kto nie ma sumienia. I wie z doświadczenia. Że można zrobić wszystko i nie żałować. Mało tego nic nie czuć i zapomnieć.

Gość karoIek
oj jak ja lubię lizanko ładnych stópek (mieszkam na Stegnach W-wa)

No ale co tu pisać o braku sumienia? Nie ma się go i koniec. To nie jest tak że jak go nie masz to od razu robisz nie wiadomo co, normalnie przestrzegasz pewnych norm społecznych, bo masz świadomość że jak kogoś zabijesz to zmarnujesz sobie życie. No a w takich drobnych sprawach, kłamiesz ludziom prosto w oczy, wykorzystujesz ich do własnych celów, traktujesz ludzi jak przedmioty które pomagają ci osiągnąć cel.

skoro takiej osobie wszystko lata myslę ,że łątwiej. bo ona siedząc w samotności, nie będzie się zastanawiała nad tym co zrobiła, co czuje drugi człowiek. nawet je to przez głowę nie przejdzie. nieszczęśliwa to ona bedzie jak jej egoistyczne pragnienia nie zostaną spełnione.

Ja też jestem z Wa-wy :) To co? Wyliżesz mi stopy? Ale muszę cię ostrzec że moje stopy nie są zbyt ładne, jest spoconym panem typu bears i moje stópki pachną tygodniowym potem, a między paluszkami mam żółty serek :)

Gość orzech twarrdy
w trudnych czasach rzadza psychopaci. I uwazam, ze to powiedzenie odnosi sie takze do wzajemnych relacji w spoleczenstwie. Powiem wiecej-sadze, ze takie jednostki socjopatyczne moga zrobic zawrotna kariere w odpowednich okolicznosciach wlasnie dlatego, ze sa bez sumienia.

Gość karoIek
to ty jakaś popierdółka jesteś a nie lalka 😠

Gość karoIek
zasznurowana iaika voodoo debilko jesteś 😡

Hmm, można też zabijać i się nie wydać. Tyle osób znika bez śladu, dzieci. Część wiadomo odchodzi z pewnych względów. Czy się będzie robić nie wiadomo co czy nie, to jeśli się żyje w społeczeństwie to powinno się takie jednostki zauważyć i teraz czy przypadkiem jest to że ja nikogo takiego nie znam czy to kwestia jednak dobrego kamuflażu? Bo na ile można się do kogoś zbliżyć nie mieszkając z nim. Co jakiś czas w prasie, pojawia się zdjęcie jakiegoś seryjnego mordercy, zaglądam mu w oczy i mam świadomość, że gdyby rozsypały mu się gazety na ulicy to pomogłabym mu je pozbierać i pewnie nic, żadna intuicja, żaden wewnętrzny radar...

To nie jest tak, ze ludzie bez sumienia pozwalają sobie na wszelkie zło, swiadomie krzywdza innych ludzi. brak sumienia nie daje prawa do nazwania czlowieka zlym. sumienie nie jest rowne morlanosci, czy tez rozrozniania dobra od zła, nawet człowiek nie posiadający sumiena, moze posiadac empatię, tu szczególnie chodzi o poczucie winy, oczywiscie nie chce generalizować, bo są i tacy którzy to wykorzystują, ale człowiek bardziej inteligentny jest w stanie to kontrolować

niby człowiek inteligentny jest w stanie to kontrolować. Duże znaczenie jednak ma też nasz dzieciństwo i to co nam wpajano...niektóre rzeczy z wiekiem zaczęłam traktować inaczej, doszłam do wniosku ,że to nie jest złe...

Ale o czym my tu rozmawiamy? O seryjnych mordercach czy o braku sumienia? Bo nie mieć sumienia a być seryjnym mordercą to są dwie różne rzeczy. Seryjni mordercy to psychopaci, a brak sumienia występuje też w socjopatii, a socjopaci raczej nie mordują bo mają świadomość tego czynu.

Kraft ale to chyba coś zupełnie innego z tego co wiem dla psychopaty nie ma znaczenia w jakim środowisku się wychowuje. Poza tym to że człowiek się zmienia i zmienia się jego postrzeganie zła i dobra to raczej wynik doświadczenia a nie braku sumienia.

zasznurowana tak dokładnie tak uważam i pisałam ze nie pisze o psychopatach, zgadzam sie z twoim podszywem ze to 2 rozne grupy ludzi nie kazdy czałowiek bez sumiena jest mordercą tak samo jak i nie wszysy mordercy są pozbawieni sumienia

to rozmawiamy w końcu o psychopatach ? czy o czymś lżejszym ? bo ja uważam ,że sporo wynosi się z dzieciństwa i z wychowania. w końcu nie rodzimy się z takim czy innym sumieniem albo bez.

Podszywie chyba jednak socjopatia i psychopatia nie są aż tak daleko od siebie. Myślę, że i w tym i w tym przypadku w wyniku braku sumienia jednostka może się posunąć do morderstwa. Oczywiście to już kwestia jednostkowa. A o czym rozmawiamy? ciągle o tym samym z tego co się orientuję to naukowe określenie jednostki nie posiadającej sumienia to psychopatia i jej odmiana socjopatia. Miałam nadzieję, że w wachlarzu osobowości pomarańczowych na kafe znajdzie się jedna psychopatyczna. My możemy tylko hipotetycznie.

Inaczej. Pomińmy celowe, zaplanowane morderstwo. Wyobraźcie sobie, że zrobiliście coś złego. Coś bardzo złego. Jechaliście w nocy boczną drogą, drogą bardzo rzadko uczęszczaną. Potrąciliście śmiertelnie człowieka. Uciekacie z miejsca wypadku ( nie ważne z jakich przyczyn). Jak żyjecie dalej? Macie 100% (utopia wiem) pewności, że nikt się nie dowie. Są ludzie którzy, nawet nie będą o tym pamiętać kilka dni później.