Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anonimowaaaaaaaaaa

Działalność gospodarcza w ciąży

Polecane posty

Gość Anonimowaaaaaaaaaa

Witam wszystkich, założyłam właśnie działalność i chciałabym sprecyzować info odnośnie składek, chodzi mi o ilość i wysokość aby po porodzie otrzymać zasiłek macierzyński. Znajdzie się ktos zainteresowany moim przypadkiem? Działalność zarejestrowana 10 stycznia, termin porodu 15 marca. Jeżeli odprowadzę najwyższą składkę za 20 dni stycznia, za cały luty i za część marca to czy należy mi się ten macierzyński i czy to bedzie tak wysoka kwota? Z góry dziękuję za pomoc

jagoda, a skad wiesz, że cwaniaro? Poza tym sama mam od dłuższego czasu działalność i nie słyszałam o żadnych zmianach. Najlepiej, jak przejdziesz się do jakiejś księgowej, zapłacisz za wizytę i ona ci wszystko wyjaśni.

Dziwna ta jej "dzialalnosc" zalozona w stycznieu kiedy w marcu ma rodzic :O Nie znosze takich kretaczy jka Ty. Chcesz pewnie 5tysiakow brac co miesiac. Mam nadzieje , ze ZUS cie obczai i wyladujesz w wiezieniu albo bedziesz placic wysoka kare.

Gość dfdggfgdfg
co ty jagoda jakas popierniczona jestes? dobrze, ze ciewczyna stara sie jakos kombinowac. zaraz ma dziecko i co ma czekac, az jej z nieba spadnie? w polsce niestety trzeba kombinowac i tak na dymaja jak tylko moga

Gość dfdggfgdfg
*zaraz bedzie miala dziecko

Gość Danniiii
Czytałam o tym artykuł w Rzeczypospolitej pt "warto rozpocząć działalność w ciąży". Chcieli mnie wyrzucić z pracy (wyszłam za mąż), ale byłam juz w ciąży i nie mogli :p więc nie musiałam z tego korzystać (opłacania składek na własną rękę). Z tego, co pamiętam, było tak, jak pisze autorka - wystarczyło krótko przed porodem opłacać najwyższy ZUS, żeby potem dostać to macierzyńskie. Ale nie wiem, jak jest teraz. Jagoda, trochę pokory, to, o czym pisze autorka to nie krętactwo, a zupełny legal. Myślę, że rząd chce w ten sposób zachęcić matki do rodzenia dzieci, bo ta reklama mówiąca, że nie będzie nam miał kto płacić emerytur jest denna i chyba nieskuteczna :p

Gość mnie też irytują takie
cwaniary. Pracowc się im nie chce i tylko kombinują.

Gość hehehe zółć się leje
bo was źółć zalewa,że ktoś potrafi kombinować a wy nie:P.Autorko tak było,ale czy się nie zmieniło od nowego roku to nie wiem-zapytaj kogoś kompetentnego:)

Gość bizneslady
w polsce albo sie kombinuje albo zdycha z glodu

w opisanej sytuacji na pewno otrzymasz macierzyński. Tylko pamiętaj o terminowym opłaceniu składek!!! I nie czepiajcie sie kogoś, kto próbuje uzyskać prawo do zasiłku, skoro przepisy na to pozwalaja. A tu macie cytat z orzeczenia Sądu Najwyższego. "Sąd przyjął, że skorzystanie z zasiłków z ubezpieczenia społecznego, również wysokich, nie może być uznane za cel, którego osiągnięcie jest sprzeczne z prawem. Skorzystanie z ochrony gwarantowanej ubezpieczeniem społecznym jest legalnym celem zawierania umów o pracę (III UK 200/04)" przez analogie - także podejmowania działalności.

Gość whhhhhg
jagoda369 a może sama opowiesz o tym co TY wyłudziłaś od państwa, co a żenada, zatrudniłaś sie w ciąży żeby dostać macierzyński, teraz pouczasz innych. jak można byc takim hipokrytom. w głowie się nie mieści.i jak cie tu lubić? jeszcze sie dziwisz ze cale forum cie nie znosi??????????????? nie wspominając że topisz szczeniaki w wiadrze, kafe ci tego nie zapomni

Gość qqqqQAAA
hahahaha dobre :D