Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamabezmleka

Kiedy pojawia się pokarm w piersiach

Polecane posty

Gość mamabezmleka

Za 5 tyg mam termin porodu....niestyty z moich piersi nie wydobywa się nic a nic, żadna siara, nic kompletnie. Wogole nie powiększył się ich rozmiar.........boje się że nie będę mieć pokarmu

Gość mamabezmleka
nikt nie wie?

Gość izia87
u mnie sie siara pojawiła w 5 mieciacu ciazy masuj sobie piersi naciskaj je moze akurat,mojej kolezance pielegniarka masowała bo tez nie miała ale to było nie przyjemne wiec sama spróbój pij cherbatki laktacyjne.

Gość gryczka
Nic na razie nie masuj, bo możesz sprowokować wcześniejszy poród! To, że piersi się nie powiększyły i nie masz siary o niczym nie świadczy. U niektorych kobiet pokarm pojawia się dopiero po porodzie. Ważne jest aby krótko po porodzie dostawić dziecko do piersi i potem jak najczęściej je dostawiać - to stymuluje powstawanie mleka. Pamiętaj, że na początku (kilka dni) dziecko potrzebuje bardzo mało pokarmu i piersi też mało wytwarzają. Z czasem jego ilość się zwiększy, bo piersi dostosowują produkcję do potrzeb dziecka :-)

a ja przez całą ciążę nic, a po porodzie dopiero w 5 dobie !!! i tak było go mało, nie wiem co to jest nawał mleczny :O więc nie straszę, ale róznie może być

ja zauważyłam przez przypadek w 23 tygodniu,za bardzo zgniotlam piers i wylecialo troche izia87 -MASOWAĆ PIERSI I TY TO RADZISZ INNYM,A NIE WIESZ ZE STYMULACJA SZKODZI,WIELE RAZY SLYSZALAM ZE W RAZIE BRAKU POSTEPU PORODU MASOWALY POLOZNE PIERSI...bez przesady, oliwkowa mamusia U MNIE ZASYMULOWAŁO CHYBA TO,ZE MIALAM NORMALNY PRZEBIEG CIAZY,MAX ROZWARCIE,ALE DZIECKO ZLE SCHODZILO W KANAL RODNY I MIALAM CC PO KILKUNASTU GODZINACH,A NAWAL MIALAM NASTEPNEGO DNIA

Gość memolec
Ja w ciąży też nie miałam jakichś wielce powiększonych piersi, mleko też nie wyciekało w czasie ciąży. Jedynie jak nacisnęłam, to czasem pojawiała się kropelka przezroczystej cieczy. Pod koniec ciąży miałam jedynie takie małe plamienia z piersi w nocy. Jak się rano budziłam, to miałam na piżamie tam gdzie piersi małe mokre plamki.To już była siara. Ale mało tego było. Dopiero gdzieś na 3 dobę po porodzie zaczęło lecieć intensywnie mleko. Pierwsze 2 dni po porodzie, to tylko takie kropelki, aż się bałam, że nic z tego nie będzie, ale mały ssał intensywnie i w końcu doczekał się mleka. Od tego momentu karmiłam 4 miesiące, miałam pełno mleka,mały ładnie na nim tył. Niekoniecznie w ciąży musi się pojawiać siara.Niektóre kobiety nie mają żadnych "wycieków" w ciąży, a po porodzie normalnie mają pokarm.

Pokarm pojawia się po porodzie. A produkuje się go poprzez ssanie brodawki przez dziecko. Będziesz przystawiać dziecko do piersi to będziesz mieć pokarm. Teraz masz siarę w piersiach. Nie wyciskaj.

Kiedy urodziłam starszą córkę,a było to już trochę lat temu:)to leżała ze mną na sali dziewczyna,u której nawet po porodzie nie pojawił się pokarm-wcale;na jednej z wizyt pewna młoda lekarka powiedziała,że czasem jest tak że stres wywołany pobytem w szpitalu blokuje kobietę i dlatego nie pojawia się pokarm,dopiero powrót do bezpiecznego domu powoduje pojawienie się mleka w piersiach:);poza tym ,są sposoby na wywołanie pokarmu,które sama wtedy z powodzeniem zastosowałam,np. ciepły prysznic na piersi ,zaraz podczas pierwszej kąpieli po porodzie,tylko nie należy przesadzić z tą "ciepłotą".