Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama obecnie czterolatka

rocznik 2006 - czy od września 2011 do szkoły ???

Polecane posty

Gość Mama obecnie czterolatka

Od tego roku obowiązuje tzw. obowiązek przedszkolny i pięciolatki idą do szkoły/przedszkola tak ? A co jeśli dziecko 5 lat ukończy dopiero w listopadzie czy grudniu ? To tez go obowiązuje szkoła ? Zielona jestem w tym temacie :(

Gość znalazłam coś takiego
Rocznik 2006 - pierwszy, z którego wszystkie 6-latki obowiązkowo rozpoczną naukę w pierwszej klasie. Ważna informacja! Jest to także pierwszy rocznik, który obowiązkowo w wieku pięciu lat pójdzie do przedszkola (czyli w 2011 r.).

Gość znalazłam coś takiego
O terminach powiadomi dyrektor Standardowo wniosek o przyjęcie do szkoły można składać nie później niż do połowy kwietnia. Jednak dla pierwszego rocznika reformy termin ten został specjalnie przesunięty (szczegóły poniżej). Nowa ustawa nałożyła na dyrektorów szkół obowiązek powiadamiania rodziców o obowiązku szkolnym ich dzieci. Od tego roku będą musieli do każdej rodziny w rejonie szkoły wysyłać specjalnie zawiadomienia (albo zaprosić do szkoły na spotkanie czy po informację).

Gość mamauaksmamam
a roczik 2007 kiedy do pierwszej klasy podstawówki ? jak to wyglad jesli moje dziecko chodzi do przedszkola to jak ?

Gość no własnie jak to jest
czyli jak moja córka urodziła się w maju 2006 roku to od września 2011 idzie do pierwszej klasy? czy do zerówki w szkole? bo rozumiem że do przedszkola chodzi tylko dz czerwca tego roku?

Gość plotttttttttttttttttttt
z tego co orientuję się bo mam dziecko z 2006 roku to moja córeczka dopiero obowiązkowo idzie do szkoły we wrześniu 2012. od września 2011 każdy pięciolatek obowiązkowo musi odbyć jeden rok przygotowania przedszkolnego. Po tym rocznym przygotowaniu jako sześciolatek idzie do szkoły. Teraz jeszcze rocznik 2005 ma prawo wyboru, czy posyła dziecko do szkoły we wrześniu 2011 r.

Gość Catik
A ja mam taki mały zgryz z tym przedszkolem i "zerówką". Mój synaczek jest z 2006r. i od dwu lat chodzi do przedszkola , państwowego ale cudownego, płacimy w miarę rozsądnie. Jesli dzieci z naszego rocznika mają OBOWIĄZEK przedszkolny "zerówkowy" i zakłada on obowiązkowe 5godzin zajęc bezpłatnych, po których w szkole pozostaje nam świetlica lub jak to mi zasugerowano : niania, to czemu w przedszkolu mamy płacic za całe 8 godzin(np) a w szkole już tylko za to co po 5ciu godzinach! Nie chodzi mi o kasę lecz o sprawiedliwośc. Już na tym etapie mamy dzieci lepsze i gorsze, bo jak inaczej to nazwac?