Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Beata1987

Ropny torbiel przy ósemce

Polecane posty

Miało by dopiero za miesiąc lub dwa. Bo jak on to stwierdził to jak rana się zagoi całkowicie torbiel będzie produkowac jakiś płyn i wtedy jest sens zdjęcie robic. A poza tym chciał mi wmówi, że pewnie stomatolog mi wyrwał zęba z torbielą. Co jest nie prawda a jeśli nie to on może się wchłonąc. Tak mi to tłumaczył.

Gość stały bywalec u stomatologa
Zaczyna to być coraz bardziej interesujące... I jednocześnie stanowić coraz głośniejszy sygnał, żebyś trzymała się od tego gabinetu jak najdalej można... owszem - torbiel powinna zostać wyłuszczona w trakcie ekstrakcji - nie masz pewności że tak było. Wchłonie się? Naprawdę tak powiedział? Nie wierzę. Chyba nieco pan "specjalista" pomylił specjalizacje... może "po godzinach" dorabia jako ginekolog - stąd takie wnioski. Jeżeli to torbiel korzeniowa (a to w pierwszej kolejności należy potwierdzić) to JEDYNĄ metodą leczenia jest całkowite wyłuszczenie mieszka torbieli. Doszczętne jego usunięcie jest niezbędne ze względu na możliwość ponownego pojawienia się torbieli lub jej metaplazji nowotworowej. I o tym pan stomatolog wiedzieć powinien jeżeli choć troszkę uważał na wykładach i nie przysypiał. Twoja nadzieja w tym, że być może błędnie postawiono diagnozę przy pierwszym rtg (choć wątpię skoro robiono je w Bytomiu) lub stomatolog faktycznie usunął zmianę, nie informując Cię o tym. Jeśli nie - to wciąż jesteś w punkcie wyjścia. Pozdrawiam

Na pewno się tam w Bytomiu nie pomylili bo jeszcze mi kobieta pokazywała zdjęcie i wskazywała te torbiele. Nie umiem to wyjaśnic jak to wyglądało, ale te ósemki były otoczone takim cieniem czarnym i dośc to duże było. No tak mi stomatolog powiedział że się może wchłonąc a jak mówiłam mu że przez kilka dni mi się ropa wydostawała to stwierdził że musiało mi się wydawac i taka rozmowa. |robię ta. Mam skierowanie do Częstochowy pojadę z tą drugą ósemką. Mam te beznadziejne zdjęcie i jak co to tam mi zrobią panoramę i będzie wszystko wiadomo. Gdyby mi zrobili zdjęcie tak jak chciałam to bym miała a tak to widac linie odchodzącą od ósemki, ale to za mało.

Gość stały bywalec u stomatologa
I do czasu wizyty niech Twoją głowę zaprzątają zupełnie inne sprawy... po wykonanym prawidłowo zdjęciu lekarz będzie wiedział co dalej. Być może zleci wykonanie dodatkowych badań lub diagnostyki (np. tomografia). Wszystko zależy od tego co i czy tam "siedzi". Pozdrawiam

Gość w czarnej dupie jestem
masz mniejszy problem niż mój. mam torbiele pod szóstkami, w poniedziałek dentystę i tylko zwykłe zdjęcie pantomograficzne, bo pani o moim rtg zapomniała, pewnie "niewyraźnie lub cicho powiedziałam" i przy odbiorze był tylko pantomogram. pracę kończę o 20,wtedy też wpadłam po zdjęcia, więc mowy nie było o zrobieniu nowego, dopiero w poniedziałek od 9.00 mogę wpaść na rtg. zresztą łąskę mi robili,że 5 minut im przedłużyłam czas pracy. dentysta o 8:00, więc jak bez rtg nic nie pójdzie to znów w punkcie startowym jestem. ale do rzeczy - napieprzała mnie ta szóstka i wolałam ten ból od tego, co się teraz dzieje. nie boli o dziwo. mam za to napięty nerw szyjny, zaczęło boleć mnie oko i mam wrażenie chwilowego - migotliwego wręcz paraliżu twarzy.

Może nie mam tak źle, ale z tego co pamiętam to te ósemki już długo dają się we znaki. Chyba w 17 roku życia mi zaczęły ropiec i od czasu do czasu bolec strasznie. Teraz mam 24 lata i dopiero zaczynam porządki z nimi robic. o, ale myślę, że będzie ok. Nie martwię się na zapas.

Gość w czarnej dupie jestem
a tyko zęby Cię bolały czy jeszcze coś się działo?

Zęby mnie nie bolały ale dziąsło mi lekko puchło i ona mnie strasznie bolało. Ropa się strasznie wydostawała, ale czas z tym zrobic porządek.

No i jestem po wyrwaniu następnej ósemki. Nie będę pisała, że lekarz konował. Ale on stwierdził, że nie ma żadnych torbieli. Przez niego mam już dwa dni zdrętwiały język i nie chce to minąc.

Mam nadzieję, że ktoś się jeszcze odezwie. Stan zapalny mi się wdał, ale to nie najgorsze a to, że mam takie komplikacje, że nie umiem szeroko buzi otworzyc. Nie jestem w stanie bułki ugryźc i większych rzeczy :(

Gość gośćkaka
I jak tam ? Wszystkie osemki juz poszly ?? Troche sie latami spoznilam ale przeczytalam wsystko bardzo ciekawe. Pewnie juz dawno zakonczylas ten temat