Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perfumerystka

co sądzicie o beatyfikacji Jana Pawła II?

Polecane posty

Gość perfumerystka

macie wyrobiony pogląd na tę sprawę?

Gość PAPA uzdrowił
Katolicki cyrk.

Gość staropolanin
w końcu sie doczekaliśmy

Gość perfumerystka
a mozecie rozwinąć? dlaczego powinien/nie powinien byc uznany za świętego?

Gość Nine8zero
bo był dobry i ładny i Polak ratzinger powinien isc do piekła jego aparycja mowi heil hitla

Gość PAPA uzdrowił
Mnie to nie obchodzi. Niech sobie ogłaszają nawet Nowego Boga. Po prostu mnie to śmieszy. I tyle.

Gość lepiej już było
jeszcze rok temu czarni mówili , że za wcześnie, że należy wszystko sprawdzić i bez pośpiechu , że może za 15 lat a tu proszę bardzo , chyba czarni zauważyli, że wierni się odsuwają od kościoła i jak powiadają Górale to dudków mało przybywa , więc teraz jest okazja aby 'dudki' przybyły

Dziwna sprawa. 1. Większość z nadużyć seksualnych w Kościele Katolickim które zostały ujawnione za kadencji Benedykta XVI, miało miejsce za kadencji Jana Pawła II...który był zwolennikiem wyciszania takich sprawa. 2. Pewien gość na antenie Radia Maryja tłumaczył różnicę między beatyfikacją a kanonizacją. Powiedział że oba oznaczają uznanie za świętego, ale beatyfikacja odnosi się do kultu narodowego, a kanonizacja do kultu powszechnego. Więc jak to ? Był święty w Polsce, ale zagranicą już nie był ? Moim zdaniem można uznać Jana Pawła II za błogosławionego, ale uznanie go za świętego i otaczanie kultem to już gruba przesada. Przecież nikt się nie będzie do niego modlił. Modlić należy się do Boga.

Gość gfdgdgdg
powiem krotko. ten kto uwaza ze Jan Pawel II nie powienien zostac blogoslawionym/swietym znaczy ze zna jego zycie tylko po lebkach albo nie wie o nim nic. moze zanim beda sie przeciwnicy wypowiadac niech troche poczyataj, zaglebią sie w zyciorysy, encykliki,, rozne ksiazki nie tylko autorstwa papieza. wkurza mnie jak neguja cos ludzie ktorzy na dany temat nie maja zielonego pojecia. koniec kropka w tym temacie.

Gość gfdgdgdg takiś mądry?
że nie dasz nikomu słowa powiedzieć?

Gość czarnaja krowa
"wkurza mnie jak neguja cos ludzie ktorzy na dany temat nie maja zielonego pojecia." MAŁO MNIE OBCHODZI CO CIĘ WKURZA A CO NIE 🖐️

Gość hgauiaon
JP2 był wspaniałym człowiekiem ale nie rozumiem jak ktoś kto zatajał pedofilskie zachowanie księży może być świętym,święty to ktoś nieskazitelny pod każdym względem.

Gość czarnaja krowa
To śmieszne - wybieranie świętego jak pracownika dekady w firmie.

Gość akfo
ja zastanawiam sie jak wg katolików beatyfikacja ma sie do pierwszego przykazania" nie bedziesz miał bogów cudzych przedemną"

Gość perfumerystka
akfo słuszna uwaga!

Gość naprawdę nie rozumiecie?
bo cuda czyni Bóg, ale Bóg może sprawić, że np. Papież też może je czynić, tak jakby Bóg uzdrawiał przez Papieża

Gość perfumerystka
ale ta teoria jest mocno naciągana...moim zdaniem

nie! nie rozumiecie! katolicyzm jest taki zawiły! Bóg, Bogowie, Święci równi bogom, Matka Boga... już lepszy jest hinduizm ze swoim wielobóstwem i półbogami :)

nie! nie rozumiecie! katolicyzm jest taki zawiły! Bóg, Bogowie, Święci równi bogom, Matka Boga... już lepszy jest hinduizm ze swoim wielobóstwem i półbogami :)

Gość jeżeli Wam nie odpowiada
katolicyzm, to przejdźcie na inną wiarę, droga wolna

ja nie wiem ja nie wierząca jestem, zawsze myslałam że Ci wszyscy święci to naprawde święci byli co jakieś cuda czy coś, a tu sie okazuje że to jak w polityce, trzeba uznać bo wypada bo coś, żadnej świętości w papieżu nie widzę, był głowa kościoła, zwykły czlowiek na eksponowanym stanowisku, ale jak dla wierzących ma być święty to mnie to w niczym nie przeszkadza, tylko umacnia mnie w tym że wiara to to samo co kościół czyli instytucja czyli to samo co partia polityczna, korporacja, uprzywilejowana bo podatków nie płaci, jak dla mnie powinno się to zlikwidować. dziekuje za uwagę

Gość ja-sne
[katolicyzm, to przejdźcie na inną wiarę, droga wolna :D] trza nam się wyzwolić z tej watykańskiej sekty :D

Gość perfumerystka
Ginjal dużo prawdy w tym co mówisz

a czy to był cud że ta zakonnica wyzdrowiała? a to za życia papieża było czy juz po śmierci? że modliła się do niego? mo9gła się do drzewa modlić i tez by wyzdrowiała bo bardzo wierzyła w swoje uzdropwienie, dla mnie to żaden cud, takich cudów w medycenie jest duzo więcej i nikt nikogo świętym nie czyni z tego powodu

Gość akfo
do' jesli wam nie odpowiada' to się nazywa merytoryczna dyskusja:D moja watpliwośc dotyczy podstawy wiary chrześcijańskiej, więc mamy wierzyc w przykazania dane od Boga czy widzimisie kleru? bo o ile pamietam , nigdzie w Pismie Świetym nie ma takiej mysli

Gość ja-sne
katolicyzm, jak każda religia, to zlepek różnych wierzeń i trudno tu szukać źródeł

Gość perfumerystka
no dla mnie ten niby cud dotyczący zakonnicy jest mocno wątpliwy, albo inaczej-po prostu w to nie wierzę. nawet lekarze się wypowiadali, ze ona mogła wcale nie byc chora, bo są zaburzenia bardzo przypominające w przebiegu Parkinsona i mozna je pomylić. a w końcu jej przeszło i ot cały cud:O