Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abcaggi

nadżerka pomocy

Polecane posty

Gość abcaggi

witam! byłam u mojej PANI ginekolog przy badaniu wykryła że mam sporą nadżerke zrobiła mi cytologie i powiedziała ze jeżeli wyjdzie mi dobra cytologia to nic z nią bendziemy robić .wyniki z cytologi wyszła mi grupa II powiedziała ze jest lekki stan zapalny ale nadżerke zostawiamy i nic z nią narazie nie robimy tylko obserwujemy mam 25 lat jeszcze nie rodziłam dzieci mam straszne obawy dziewczyny co zrobić zeby nie mieć tej nadżerki niechce jej mieć;( poradzicie mi coś prosze o pomoc????

Gość prawie każda kobieta
ma większa lub mniejsza nadżerkę, trzeba obserwować i tyle. Nie ma co przezywać. Robić regularnie cytologię i nie histeryzować.

Gość to nie takie proste i latwe
jak sie wydaje. nadzerka wiaze sie z wieloma komplikacjami, nieleczona jest bardzo grozna. sama mialam dobre pare lat temu. trafilam do zlego lekarza ktory leczyl leczyl a pozniej wypalil, zapomnial tylko ze nie wypala sie nadzerek jesli kobieta nie rodzila. dlatego porponuje zasiegnac drugiej opini u innego lekarza. nie zaszkodzi

Wypalanki nie rób, idź na mrożenie- polecane dla kobiet , które nie rodziły, to nieprawda,że każda kobieta ma nadżerkę. Ja zamrażałam i mam spokój.A tak wiecznie będziesz mieć stan zapalny, globulki na globulki a i tak nie wyleczysz nadżerki.

Gość nieprawda! Nie usuwa
sie kazdej nadzerki jak leci! Pani ginekolog autorki topiku wie co robi. Dawniej nie rozrozniano prawdziwych nadzerek (faktycznie groznych) od fizjologicznego, zwyklego u kobiety stanu, gdy jeden nablonek naklada sie na drugi. U wylotu szyjki nie musza oba idealnie do siebie przystawac i stad czerwone miejsca (gdy jeden "wystaje"). Poszukajacie w necie na ten temat. Ja to teraz wyjasniam po swojemu :) a kazdym razie metoda na rozroznienie, o ktora z nadzerek chodzi (prawdziwa, czy te wynikajaca z budowy uk.rozrodczego) jest badanie cytologiczne. Od jego wyniku zalezy dalsze postepowanie lekarskie. I jezeli cyto nie wykazuje nic zlego, taka "nadzerke"sie jedynie obserwuje! Jezeli jest stan zapalny, dostaje sie odpowiednie leki. I dopiero jesli nadzerka wykazuje w badaniu tendencje do zlosliwienia, usuwa sie ja. To wytlumaczyl mi moj lekarz, ktory jest nie tylko ginekologiem-poloznikiem, ale i onkologiem ginekologicznym. Zna sie na rzeczy ;)

ja miałam nadżerkę wymrażaną jakieś 7 lat temu, zabieg był bezbolesny i krótki, szybko wróciłam do zdrowia. w ciążę teraz też zaszłam bez większych problemów. to prawda, że trzeba obserwować, jak się zmiany nadżerkowe zachowują - u mnie akurat konieczny był zabieg, ale wiem, że faktycznie nie zawsze tak jest. również rację ma dziewczyna która pisze, że nie wypala się nadżerki u kobiet, które jeszcze nie rodziły. nigdy nie zaszkodzi zasięgnąć opinii innego ginekologa i upewnić się.