Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ali_men

nie placi mi alimentów na córkę

Polecane posty

Gość ali_men

czy ktoś może mi doradzić gdzie zglosić sprawę nieplacenia alimentow na naszą córkę. nigdy nie były placone regularnie ale zawsze chociaż jakieś drobiazgi były. teraz nie dostaję nic od 4 miesięcy . problem polega na tym że dlużnik mieszka i pracuje za granicą. gdzie mam to zgłaszać ? blisko mojego miejsca zamieszkania czy blisko dłużnika ? mam wyrok więc chyba nie powinno być problemu. co prawda i tak nie zaplaci bo nie ma z czego ale chociaż coś się zacznie dziać

Gość Nie pierdolcie
Do komornika w Pl..

Gość Nie pierdolcie
Ali-men -mam podobnie tylko ze tatus mieszka w Pl a my za granica,nie placi nam od listopada zeszlego roku :O

Gość ali-men
u mnie od pazdziernika. mija 4 miesiac. musze cos zrobic

Gość Nikita2323
Hej musisz zgłosić sprawe do komornika a później do poieki społecznej z dokumentem o tym że sprawa jest u komornika. Opiekka bedzie Ci wypłacać co miesiac alimenty przyznane na dziecko ale nie wiecej niz 500 zł moja koleżanka ma aka samą sytuacje i własnie tak zrobiła i ma pieniądze na dziecko bez opuźnien

Gość dokladnie tak zrób
z wyrokiem sądu do komornika,tam wszynasz egzekucje komornicza-podasz stan zadłuzenia,wszelkie informacje o ojcu dziecka np adres meldunku,telefonco wiesz.Po 2 m-cach otzrymasz od komornika zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucji i z tym idziesz do MOPS-u,jesli juz masz tam swoje dokumenty to nic nie donosisz,a jak nie to odpis aktu ur.dziecka,ksero dowodu i zaswiadczenie ze skarbowki o dochodach za 2010 rok,ale moze za 2009(bo roznie to jest)i jesli nie przekraczasz z dzieckiem 725zl na osobe netto(czyli 1450zl) to dostaniesz do 500zl z funduszu,a tatus musi to spłacic z nawiązką.W MOPS-ie musisz wypełnic jeszcze wnisoek,wievc miej przy sobie nip i pesel swoj i dziecka.

Gość dokladnie tak zrób
składasz u komornika w swoim miescie

Gość ali-men
adres zamieszkania dluznika jest w polsce. czy komornikowi bedzie sie chcialo jezdzic do innego miasta i sprawdzac ? nie lepiej u komornika ktor mieszka blizej dłużnika ? co do mopsu to nie wiem. mam za duze dochody. czy do dochudu licza sie rowniez alimenty ? inna sprawa ze nie wiem jakie sa zaleglosci. tak naprawde nigdy nie byly regularnie placone. poza tym dłuznik zawsze placil do reki wiec nie mamy zadnych potwierdzen. nie chce wiecej niz mi sie nalezy ale nie wiem ile jest wplacone

Gość dokładnie zrob tak
to juz jest w gestii komornika aby zebrac informacje o dłuzniku,wystarczy,ze nie płacił Ci przez 2 kolejne m-ce.Moja przyjavciolka mieszka w bieszcadach,a jej dłuznik(ex mąz)na mazurach,a ona złozyła paiery u siebie i dostała po 2 m-cach pismo o zakonczonejk bezskutecznej egzekucji.Komornik sprawdzi w miescie Twojego dłuznika urzad skarbowy(czy sie rozlicza z pidatkow),zus(czy jest zatrudniony lub ma swoja działanosc)i urzad pracy(czy jest zarejestrowany jako bezrobotny lub jako czyjs pracownik)i na pdstawie uzyskanych informacji dostaniesz odpowiedz.Jesli przekraczasz dochod to nie doatniesz alimentow z funduszu-jedynie mozesz pozwac dłuznika do sadu o niealimentację-moze dostac wyrok w zawieszeniu ,najlepeij by było gdybys znała jego adres pracyza granica,ale wiem,ze z tym cięzko,bo tacy alimenciarze wola na czarno pracowac cale zycie niz dac dzieck to co sie nalezy

Gość Najlepiej w Prokuraturze
uporczywe uchylanie się od alimentów jest przestępstwem,a biorąc pod uwagę istnienie Europejskiego Nakazu Aresztowania to mieszkanie zagranicą nie stanowi żadnego problemu,art.207 Kodeksu Karnego, o ile dobrze pamiętam.

Gość ali-men
dłuznik pracuje i przebywa za granica od 5 lat. nie ma szans na egzekucje. ja raczej nie mam szans na otzrymanie czegoś ani z funduszu ani z opieki. chodzi mi tylko o to ze mam dosyc tej sciemy. ja dobrze zarabiam, nie potzrebuje tych pieniedzy ale umowa była taka ze te pieniadze beda odkładane na szkołe dla malej, dodatkowe zajęcia, ubezpieczenie na zycie ... cos co w wieku 18 lat odbierze sama. mam jak na polskie możliwości bardzo wysokie alimenty, przekraczające kilkukrotnie standart. dlaczego ja moge z mojej pensji opłacic wszystko i odlozyc cos dla małej a druga strona rozpie... 10 000 miesięcznie na imprezy dlatego chce cos z tym zrobic ale wyrok nie jest zadnym rozwiazaniem. a dziecku kompletnie nic w zycie nie wnosi

jeżeli facet przebywa za granicą, a ty nie znasz jego miejsca pobytu, to idziesz do sądu, do osoby która zajmuje się obrotem prawnym za granicą. Sąd prześle dokumenty do państwa, w którym przebywa ten facet i będą próbowali ustalić jego miejsce zamieszkania albo zatrudnienia. Dopiero wtedy jeśli okaże się, że alimentów nie można ściągnąć, bo szanowny tatuś jest nieosiągalny możesz dostać zaliczkę alimentacyjną.

Gość a czy jest taka
mozliwosc abys za posrednictwem komornika wysłala mu pismo ponaglające?ja tak kiedys zrobiłam i kasa sie znalazła w ciagu kilku dni:))Wygladało to mniej wiecej tak: w związku z zaległoscia alimentow na rzecz corkiXXXXXwzywam Pana XXXX o uiszczenie zaleglej kwoty w terminiexxx na nr konta matki dziecka pani xxxxx w kwociexxxx,nie zastosowanie sie Pana xxx do niniejszej prosby spowoduje skierowanie sprawy na droge sądową-z poważaniemxxxxx

Gość ali-men
tak. myślę że to najlepsze rozwiązanie. bezpośrednio pisma nie dostanie ale komornik kręcący się u rodziców napewno zrobi wrażenie. poza tym jak długo może udawać dobrego rodzica. wszscy w rodzinie są przekonani ze płaci regularnie wsokie alimenty a ja z tego żyję i mi pasuje taka sytuacja