Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaaablablablablablaaaa

Jak wygląda wizyta u dentystyz małym dzieckiem?

Polecane posty

Takim około 2-3 lat? Jeśli zaczęła się próchnica i coś trzeba robić? Ja sama boje się panicznie dentysty, jak tylko usłyszę te maszyny!! Jak to jest z takim małym dzieckiem? Przecież moje nie otworzy buzi jak dentystka coś uruchomi i zacznie buczeć i wsadzać jej coś do buzi :/

??????????????????????

Gość z takim dzieckiem trzeba iść
najpierw na wizytę kontrolną, niech pokarze ząbki to nie boli przecież ewentualnie lakowanie zapodać i tyle na pierwszy raz

Gość z takim dzieckiem trzeba iść
musi się z dentychą zapoznać a nie od razu na borowanie....

Gość sa specjalne przychodnie
dentystyczne dla dziecie ale najczesciej to wyglada tak ze kaza rodzicowi zaponowac nad dzieckiem, np trzymac na kolanach

A co to jest to lakowanie? Hehh ja miałam zawsze idealne zęby i chyba dwa czy trzy razy w życiu miałam coś robione dlatego tak się boje tych maszyn bo zawsze bolało a tak rzadko że jednak się nie przyzwyczaiłam tylko pamiętam ten ból a boje się o dziecko że też się po prostu wystraszy o moja to akurat taka jest że nawet dźwięku miksera się boi :D U siebie nie znalazłam żadnej dobrej przychodni, z opinii znajomych co chodziły to wszędzie wredne dentystki nie mające wyczucia ani taktu dla dzieci

Gość baśka65756
lakierowanie to nanoszenie specjalnej pasty która zawiera dużą ilość fluoru -''zabieg ''taki ma na celu wzmocnić ząbki , które są słabe mają tendencję do próchnicy,pobudzić je do reminalizacji .Lakowanie natomiast jest to zabezpieczanie bruzd w zębach trzonowych materialem światłoutwardzalnym -zęby muszą być wtedy zdrowe bez oznak próchnicy Polecam taki zabieg 5,6 latkom gdyż wtedy wyrzynają sie pierwsze ząbki stałe-6stki niewiele rodziców o tym wie i często dzieciaczki już 6,7 letnie mają zepsute te ząbki-ząbki stałe Jeżeli chodzi o 1 wizytę to to zależy od zachowania dziecka gdyż jeżeli nie będzie chciało współpracować z lekarzem dentystą to lekarz nic nie zrobi

No ale moje dziecko ma dopiero ledwo ponad dwa latka więc o takie głownie dzieci mi chodzi. 6 czy 7 latkowi to wiadomo że łatwiej w ogóle wytłumaczyć taką wizytę a jego zachowanie będzie albo grzeczne albo niegrzeczne a nie że będzie przerażone tym że w ogóle nie rozumie co się dzieje

dwulatkowi też można dużo wytłumaczyć ja z moją byłam u dentysty w listopadzie (w grudniu skonczyla dwa lata), ładnie otworzyła buźkę, pani popatrzyła, polakierowała i kazała przyjść na kontrole w lutym, a mała dostala zabaweczke od pani za to ze tak ladnie siedziała. I teraz już przygotowuje ją do tego ż niedługo pójdziemy, a ona się cieszy bo ma dobre wspomnienie. A byłyśmy u dentysty bo się przewróciła na buźkę i ma ukruszoną jedynke.

Gość po prostu chciałabym
sama jestem ciekawa... ktoras byla z okolo 2- latkiem u dentysty?

Gość po prostu chciałabym
jak lakierpwaniewygladalo? i koszt?

Ja niestety wiem że moje będzie się bało. Przez pierwsze 8msc życia miała straszną pediatrę ( z polecenia teściowej bo od lat leczy ją i rodzinę i niby taka zajebista miała być), babka była bardzo niedelikatna, wręcz brutalna do dziecka co kończyło się ciągłym wymiotowaniem z płaczu przy wizycie ( dziecko się popłakało jak ta badała a minimo to na siłę wsadzała patyczek żeby zajrzeć do gardła :/ W tedy myślałam że ja się cackam bo pierwsze dziecko ale po zmianie lekarza wiem że to ta babka pierdolnięta była) Teraz jak idziemy do jakiegokolwiek lekarza to jest strach i ze łzami w oczach daje się badać. Buzie otwiera po tym jak otworzy mama, tata i to może jeszcze da sobie szybko zajrzeć u dentystki ale nic dokładnie a wiem że ma nie ładne ząbki i coś by trzeba było robić :( Może mogę jakoś przygotować na to dziecko? Poza samym tłumaczeniem

ja właśnie jestem po wizycie z moją młodszą... i była ona koszmarem, ale nie z powodu dentystki, bo to bardzo miła babeczka , ale moja córka ma ogólnie problemy z myciem zębów... pół roku temu zaraziła się opryszczką, przez dobry tydz. miała bardzo bolesne zmiany w buzi, spuchniete dziąsełka i od tamtej pory zęby myjemy jej na siłę, bo inaczej nie da rady... więc nie inaczej było u dentysty... na szczęście nie miała żadnego borowania a lapisowanie górnych przednich ząbków...