Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiiiika

Hormony TSH i FSH wysokie

Polecane posty

Gość kiiiika

Dziewczyny doradzcie prosze jestem w szoku!!!!! Zrobilam badanie hormonalne w 3 dc i wyszedl zawyzony TSH 6.85 norma 0.27-4,20 i FSH 14.6 norma 3-12 Reszta w normie Staram sie o ciaze od pewnego czasu ale cos mi sie wydaje ze jestem przekreslona. Czy ktoras z Was wie cos na ten temat prosze odezwijcie sie.

Gość kiiiika
heja!!!!

Gość Bad mommy
Masz niedoczynność tarczycy. W trakcie ciąży musisz być pod opieką endokrynologa i przyjmować zwiększoną dawkę hormonów, inaczej Dzidzia może się urodzić upośledzona! Więc jak jeszcze nie byłaś to migiem, i najlepiej prywatnie bo na NFZ to się 3 miechy czeka.

Gość kiiiika
Ide we wtorek i jestem pod totalna zalamka mialam przeczucie ze cos jest nie tak ale ze az tak fatalnie to nie.

Gość kiiiika
Czy leczy ktos podobne problemy hormonalne?

Gość u mnie w 2 ciąży wyszła
niedoczynność

Gość wiecznyproblemzezdrowiem
witam, mam nadzieje ze choc troszke mi pomozecie.. wlasnie kilka miesiecy temu dowiedzialam sie przez wyniki morfologii (tsh) ze mam niedoczynnosc tarczycy (wynik 6,6) niestety przez problemy zyciowe zignorowalam te wyniki..... ostatnio okres mialam 8grudnia 2010 dzis to moj 45 dzien cyklu (zwykle mam nieregularne od 29 do 34 dni) podejrzewalam ciaze gdyz mialam jedna sytuacje gdzie moglo dojsc do zaplodnienia ale przy tarczycy uwazalam ze to niemozliwe, chociaz mam niektore objawy ciazowy jak np: duzo bialego sluzu, czasami lekkie mdlosci, glupie zachcianki, bolesnosc piersi, czestrze oddawanie moczu i zazwyczaj wieczorne skurcze podbrzusza zrobilam test ciazowy (UniTest) wyszedl negatywny, wiec mysle ze ciaze mozna wykluczyc zostaje ta nieszczesna tarczyca, CO O TYM MYSLICIE, moze macie jakies swoje podobne przypadki? druga prosba, to oczywiscie nie moglabym zostawic tego bez lekarza-szukam dobrego lekarza najlepiej ginekologa-endokrynologa okolice krakowa rowniez moze byc slask jesli znacie takiego prosze dajcie znac. Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Gość kiiika
A czy te nasze wyniki TSH 6,6 i 6,8 nie swiadcza o nadczynnosci tarczycy?

Twój wynik TSH wyraźnie wskazuje na NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

przy takim wyniku jak Twój na pewno masz przynajmniej kilka objawów niedoczynności

Gość kiiika
Dziekuje Ci serdecznie za odpowidz przyznam ze jestem zielona w tych sprawach , czy wiesz cos moze wiecej o objawach ja jestem strasznie szczupla.

jesli chce sie zajsc w ciaze to TSH nie powinno przekraczac 2, a najlepiej jak jest kolo 1. Wiem cos o tym, gdyz pierwsza ciaze poronilam gdy mialam tsh 3,5!

Gość kiiika
Tak wiec w moim przypadku 6,85 ciaza jest nie mozliwa i fsh wysokie swiadczy o jajeczkach do kitu takze pozostalo mi sie pochlastac.

Nie "pochlastać się" tylko jak najszybciej udać się do dobrego endokrynologa;) Wierz mi, że dużo łatwiej wyjść z niedoczynności niż z nadczynności, ale powinnaś też sprawdzić antyciała TPO by wykluczyć chorobę Hoshimoto

explosive Poroniłaś przy 3,5??? Dziwne???Lekarze oznajmili Ci ze to przez TSH??? Dziwne!Ja mam tsh 5,09 i jakoś nadal jestem w ciąży.DzIEWCZYNY nie panikujcie tylko się leczcie.

A jeśli chodzi o objawy, to fakt iż jesteś bardzo szczupła nie jest żadnym objawem tylko Twoją urodą;) Objawy są i fizyczne i psychiczne, o których zapewne przeczytałaś już w necie.

Też szczerze wątpię, że poronienie nastąpiło przez TSH wynoszące 3,5.

No nie przesadzajmy.Ja robiłam TSH w 5 tyg,wyszło 4,42 przy normach do 4,2...potem powtórzyłam w 12 tyg i wyszło 5,09 a FT4 13,37 przy normach 12-22.Jestem na lekach i o tyle...

Asiula, jaką dawkę euthyroxu przyjmujesz teraz?

Tylko 25,ale ide na kontrole.Leki biore dopiero od 24 dni.A Ty koleżanko?Ja też dopiero dowiedziałam się o nadczynności,przy 2 ciąży,w sumie dopiero miałam pierwszy raz wykonywane to badanie a jak u Ciebie z wynikami?

A kiedy wybierasz się na kontrolę?

Trochę niska ta dawka jak na Twoje wyniki.