Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jjhgg

matura

Polecane posty

Gość jjhgg

Mam pytanie. Robie wlasnie bibliografie przedmiotowa czyli ta z opracowaniami i wlasnie nie wiem czy do kazdej ksiazki starczy po 1 opracowaniu czy nie? bo niby znalazlo by sie np po 2 czy tam 3 tylko nie wiem czy to tez ma byc w kolejnosci alfabetycznej??? Bo jesli tak to nie bedzie po kolei do kazdej lektury tylko tak porozrzucane

Gość jjhgg
nikt mi nie odpowie???

Gość jjhgg
ok dzieki. A jak mam w 1 ksiazce opracowania do trzech utworow to w jednym podpunkcie tylko strony napisac? a nie 3 razy to samo tylko z inna strona??

Wystarczy jedna pozycja do każdej pozycji z literatury podmiotu. I porządkujesz to tak, że jak pierwsze masz dajmy na to Dziady to opracowanie z dziadów też ma być 1

Gość jjhgg
no czyli wtedy nie bedzie alfebetycznie...to tylko bibliografia podmiotowa ma byc alfabetycznie? A moze byc wiecej niz 1?

Bibliografia KAŻDA musi byc pisana alfabetycznie i przedmiotu i podmiotu. Jak masz 3 pozycje i jedno opracowanie do nich to piszesz jeden rqaz i na koncu strony, z jakich korzystalas.

Gość jjhgg
ok dzieki. A jak mam lekture Makbeta z wydawnictwa greg i z tylu jest do tego opracowanie to jak mam to napisac? Nazwisko autora to bedzie to co na pierwszej stronie czyli opracowal: wojciech jakis tam i jest jeszcze kto przelozyl. Bo przeciez nie moge napisac chyba szekspira bo on opracowania nie napisal

ja piaty rok pisze maturzystom prace do roznych szkół i nie spotkałam sie z tym zeby tak pisac bibliografie...zawsze miala byc alfabetycznie. podpunkty ktore musza sie zgadzac to w ramowym planie a nie w literaturze podmiotu i przedmiotu

Gość jjhgg
kurde a ja mam az 3 ksiazki z grega;/ nasza nauczycielka od polsiego mowila tylko zeby nie pisac stron internetowych ale gregu mowila ze moze byc

wymien je na inne:) tzn poszukaj w katalogach online biblioteki jakichs z innego wydawnictwa.ja tak robie, bo przeciez nie bede kazdemu pisala tej samej ksiazki

Opracowanie w Gregu :O Napiszę wprost: nie kompromituj się. To nie jest opracowanie, tylko "opracowanie" i ten cudzysłów to o wiele za dużo.

Gość jjhgg
kurde teraz to juz nie wiem co mam robic;/ a jak mam tam szukac? tam znajde wszystkie potrzebne dane o wpisania do bibliografii?

Są strony w necie, gdzie podana jest bibliografia do epok i lektur. Istnieje też coś takiego, jak biblioteka i czytelnia oraz bibliotekarz.

Gość jjhgg
gdybym miala wykreslic te z grega bo one jednak u mnie przewazaja to potrzebowalabym opracowania do wiersza mickiewicza lilie oraz do dwoch mitow...o dedalu i ikarze i o prometeuszu. Mozna znalezc potrzebne dane do tego w internecie bez wypozyczania ksiazek??? prosze pomoz mi

Nie masz dostępu do biblioteki? Nie wierzę. No chyba, że jesteś obłożnie chora. Greg nie podaje opracowań! Chyba, chyba na pewno, mylisz pojęcie "opracowania" - gniotu w postaci streszczenia i podania mizernych informacji na temat lektury z fachowym, poważnym opracowaniem na temat książki - napisanym przez specjalistów. Co mam ci napisać? Idziesz do biblioteki i prosisz o pomoc.

Odnośnie bibliografii, to w wielu podręcznikach szkolnych są podane konkretne książki na końcu rozdziału lub od razu po omówionej książce/lekturze.

Gość jjhgg
bylam juz dzisiaj wypozyczylam lektury i opracowania do dwoch bo reszte planowalam zrobic z grega. W sumie wzielam 5 ksiazek i to jeszcze dlatego ze uprosilam bibliotekarke bo powiedziala ze maks 3;/ wogole wkorza mnie juz ta cala bibliografia po cholere to komu. Co beda sprawdzac te wszystkie numery isbn czy tam numery stron?

A idziesz na studia? Jeśli tak, to to, co teraz masz do zrobienia, to pikuś. Może numerów ISBN nie będą się "czepiać" i stron (chociaż jak walniesz jaką bzdurę, co do której komisja wie, że treść jest na końcu, a nie na początku książki, to raczej kiepsko), ale wierz mi, że GREG jest pozycją wręcz żenującą. O balladach Mickiewicza, w tym o "Liliach" pisał np. Czesław Zgorzelski.

Hm, no i co to znaczy "planowałam zrobić z Grega"? Sama nie umiesz dojść do jakichś wniosków? Podejrzewam, że nie masz trudnego tematu. Wszelkie wkuwanie na pamięć fragmentów z książek raz dwa zostanie wychwycone na maturze, zobaczysz.

Gość jjhgg
wiesz bibliografie robisz sobie po to zeby byla a i tak najwiecej korzysta sie z neta to wiadome. Znalazlam juz do lilie ksiazke kazimierza cysewskiego w gotowej bibliografii na internecie:P brakuje mi do mitow. Owszem tematu nie mam trudnego ale po to wzielam prosty zebym mogla sobie z nim jakos poradzic. A te bibliografie podmiotu i przedmiotu maja byc dane na osobnych kartkach czy jednej? To ma jakies znaczenie?

Sory, ale dla mnie tekst o korzystaniu z neta jako o jedynym i oczywistym źródle informacji, jest... no... przemilczę to. Napisz wprost: jestem zbyt leniwa. I sprawa jasna. Wyjdzie ci ten internet bokiem, zwłaszcza, kiedy będziesz na studiach. Bibliografii nie robisz po to, żeby była. Jak nie oddasz jej na czas, to wg przepisów nie zostaniesz dopuszczona do matury. Komisja na podstawie bibliografii zadaje ci pytania, więc jak się ma do tego "robię, żeby była"?

Gość jjhgg
ale nie zadaja mi pytan z literatury przedmiotu tylko z podmiotu. Bo dajmy na to w bibliografii przedmiotowej mam ksiazke Historia literatury rosyjskiej a tam jest opracowane wiele lektur nie tylko ta jedna ktora potrzebuje wiec nie moga mnie z tego zapytac

Gość jjhgg
w bibliotece szkolnej w poniedzialek moze poszukam jakichs opracowan do tych mitow, moze rzeczywiscie lepiej tego grega wykreslic