Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wikikowalska

do mam które urodziły upośledzone dzieci

Polecane posty

Gość 142421
ten ludzki, zle pojęty "humanitaryzm" jest po prostu chory.... Zwierzęta jak są cięzko chore się usypia żeby się nie męczyly... ale człowiek musi się męczyć choćby mial sie za przeproszeniem osrać. TYlko po to, zeby jakiś inny półinteligent o zerowej wiedzy i empatii, poprawil sobie humor, myśląc jakim to cudownym obrońcą życia jest... :p

Gość na jakiej podstawie
wybacz, ale właśnie oceniasz... nawet jeśli sama znałabyś z autopsji sytuację, w której znalazła się autorka tego topiku, to nie masz prawa oceniać decyzji innej matki w takiej sytuacji

Gość ktośka333
powiedz mi "znawczyni psychologii" jakie są skutki psychiczne kobiet które usuneły ciąze, co wiesz o syndromie postaborcyjnym? Czym sie rozni zabicie dziecka w lonie matki, a czym zabicie go gdy juz jest na swiecie???

Gość ktośka333
burger w bułce czym jest płód? no wysil sie i odpowiedz

Kilka tygodni temu a moze nawet miesiac zalozylam tutaj temat o moim chorym dziecku. I pytalam czy ktos ma podobnie jak ja. Pare kobiet napisalo. Od razu zlecialy sie tez matki, ktore rzekomo uwazaja, ze ich dzieci mimo ze sa chore to sa darem od losu, od Boga i tp. Zauwazono, ze prolife-owcy zachecaja kobiety do tego, aby rodzily nawet chore dzieci, bo my, dziewczyny z tamtego topiku wiemy jak to jest miec takie dziecko, a one pisaly o jakims szczesciu wlasnie i ze dzieci ucza sie w normalnej szkole i tp. Cale zycie od narodzin az do dzis jezdze z synem na turnusy rehabilitacyjne, a tutaj ktoras taka napisala pare postopw wczesniej, ze skoro dzieci sie nie rozwijaja wcale to znaczy, ze my rodzice/matki nie dbamy o to bo jestesmy zbyt leniwe. Jak moglas tak napisac? jestes potworem!!! Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciala, zeby Tomek byl zdrowy, mial kolegow, kolezanki, wychodzil sam z domu!!! Kiedys przechodzilo mi przez mysl aby go oddac do zakladu opieki ale zwyciezylo matczyne serce. ktore nie pozwoli aby jej syn cierpial w jakims zakladzie poniewierany. Wolalabym dokonac tej aborcji, ale tyle lat temu, kto to wiedzial>?>??

aborcja jest tylko usunieciem plodu( z bijacym sercem ) hmmm ciekawostka ,chyba jestescie niedoinformowane , aborcja jest zabojstwem !!!! , ciekawe co ja tu jeszcze przeczytam :-)

Gość 142421
ktośka333- daj spokój już z ta aborcją bo to nie temat o tym. Ale odpowiem ci za nia- czytam czasem te aborcyjne topiki i wypowiadał się na nich kiedyś psycholog co pracował z kobietami po aborcji. I nie ma większego mitu niż te oslawione poaborcyjne wyrzuty, większośc kobiet, ale tych ktora decycję podjęła sama, czuła ulgę. Najcześciej załują te, ktore aborcji nie chcialy, ale podjęły decyzje epod presją otoczenia.

Gość burger w bułce
ktośka syndrom poaborcyjny został wymyslony na potrzeby nawiedzonych obrońców pro life, medycyna nigdy jednogłośnie nie opowiedział sie że coś takiego faktycznie istnieje... to po 1 . badania pokazuje ze ogromna większość kobiet które usunęły ciążę (z jakiejkolwiek przyczyny) odczuwa ulgę. czym jest plód? płodem własnie, polecam wrócić do szkoły. ale akurat na ten temat bym nie dyskutowała bo temat aborcji to temat rzeka, ilu ludzi tyle zdań i i tak nie dojdziemy do wspólnego stanowiska to po prostu nie mozliwe gonieczka a cóż to za choroba genetyczna?

Gość do magdalenka
magdalenka Kai masz wspaniałego synka.Kai jest super rozwinięty.

Kochana mama ale moj syn naprawde chodzi do normalnej szkoly i naprawde jest fajnym chlopcem, obejrzyj te filmiki do ktorych dalam link, jak czyta,jak jezdzi na hulajnodze, jak tlumaczy slowa z angielskiego na polski , a ma tylko 5 lat :-)

Gość ktośka333
idę stąd. szkoda że o życiu ludzkim decyduje się na takich i tym podobnych topikach, forach... Cieszę się, że pojawiają się tutaj takie perełki, które są za życiem i też za życiem trudnym, pełnym cierpienia, wyrzeczeń...Wszystkich pozdrawiam i życzę naprawdę dobrych wyborów i poznania wartości życia, każdego życia.

Gość burger w bułce
magdalenka nie dla każdego aborcja jest zabójstwem, to kwestia sumienia...

Gość do magdalenka
Mój synek ma również 5 lat i też ma zd.Rozwija się bardzo dobrze,chodzi do przedszkola i jest wspaniały i kochany.

Gość na jakiej podstawie
ktośka333----------> domyślam się, że nigdy nie musiałaś dokonywać takich wyborów i Bogu za to dziękuj! a nie oceniaj innych...

Gość burger w bułce
magdalena zadałam Ci pytanie na które nie odpowiedziałaś więc zadam jeszcze raz-czy zastanawiasz ise nad tym co będzie jak Ciebie zabraknie? co będzie z Twoim synem? czy żyjesz tylko dniem dzisiejszym i nie myslisz o tym co będzie kiedyś?

Gość ktośka333
na jakiej podstawie nie oceniam!!!!! do burgera i numeru wiadomego: Ja jestem niedouczona tak, ja? A kto nie wie czym a raczej kim jest płód\? Jesteście biedne, szalone, niedouczone, omamione, nie znacie zycia i jego wartosci byc moze nikt Wam nie powiedzial ze Wasze zycie jest cenne i kazdego innego, coz, szkoda. moze kiedys do Was dotrze to co powinno dotrzec, siema

Gość 142421
Jak ktoś tu pisal, za granicą wszyscy usuwaja takie upośledzone dzieci, a tu w Polsce taka masa nawiedzonych. Straszne to zwazywszy na to, co kraj oferuje. Dochody 520 zł na mc, 1 godzina relhabilitacji. A turnus rehab. nie jest nawet refundowany i trzeba wysupłac 3 tys. Nasze społeczeństwo jest zacofane, ciemne i nietolerancyjne. Do tego nawiedzone jakimś belkotem katolickim.

śledze ten topik i ktossska3333 mnie rozbawiła , nie rozróżnia kilku kwestii burger w bułce i 1414234675 dobrze prawicie jak bym wiedziala ze bede miec chore dziecko to bym usuneła bez wahania

W razie gdyby mnie (nie daj Boze) zabraklo, to Tomasz ma jeszcze ojca, ktory co prawda wcale sie nim nie interesuje ale wiem, ze syn trafilby do niego jesli mnie by juz nie bylo. Wiem tez jednak, ze ex maz na pewno by oddal syna do zakladu. Jego nowa zona i dzieci z pewnoscia nie chcieliby Tomka. Poza tym tutaj mowa o chlopcu lat 16 a ich zdrowe dzieci maja po 5 i 7 lat. Ex ma zycie sielanke, placi alimenty, a my jeszcze zyjemy z zasilku opiekunczego, pielegnacyjnego i specjalnego. Tyle tylko. A wyjazdow, turnusow rehabilitacyjnych nikt mi nie zasponsoruje. Czasami stowarzyszenie refunduje czesc pieniedzy. Magdalena, jestem szczesliwa, ze Twoj synek jest taki i sie dobrze uczy i ze radzicie sobie jakos. Ale co ja mam powiedziec? Lat 40 i juz do piachu? Po co mi to zycie? Zyje tylko dla syna, aby sie nim opiekowac. Do pracy nigdy nie pojde, nie mam kolezanek, ani faceta u boku od wielu lat.

Gość do MagdalenkaKai........
w sumie to masz szczescie w nieszczesciu - bo urodzilas fajnego chlopczyka z zd z bardzo lekkim uposledzeniem , jesli jakiekololwiek w ogole ma . Po prostu masz wielkie szczescie - ale nie kazde dziecko z zd rodzi sie na tyle zdrowe zeby moglo samo funkcjonowac - sa rozne przypadki rozne stopnie niepelnosprawnosci tej choroby . Co innego miec dziecko z zd ktroe samo radzi sobie w zyciu , a co innego dziecko z zd ktore zdane jest wylacznie na dozywotnia opieke matki . Kazda kobieta powinna sama podjac decyzje , uprzednio dowiadujac jakie zycie ja moze czekac - bo do samego konca nie bedzie wiadmo jak bardzo takie dziecko bedzie uposledzone . Zycie jest okrutne - jak niektore mamy pisza jak z powodu chorego dziecka opuscil maz i sama musi sie zmagac z codziennym trudami zycia z takim dzieckiem .

Gość na jakiej podstawie
faktycznie lepiej idź stąd jeśli nie rozumiesz, że swoimi teoriami naprawdę OCENIASZ innych, a tym samym KRZYWDZISZ prawie tak samo jak może boleć taka decyzja matki o zakończeniu takiej ciąży wydaje Ci się, że te wszystkie matki, które dokonały terminacji zrobiły to z uśmiechem na twarzy i z premedytacją????????:O wróć, gdy będziesz sama stała przed takim wyborem, a tego nie życzę ani Tobie ani najgorszemu wrogowi

Gość burger w bułce
142421 podpisuje sie pod Twoja ostatnią wypowiedzią. tak ktoska, Ty jesteś niedouczona, zaślepiona prolifową propagandą. rozumie, ze gdyby jakaś kobieta chciała usunąć ciążę przez zd a po Twojej namowie by tego nie zrobiła, a dajmy na to po pól roku stwierdziłaby że nie daje rady psychicznie, ze ta sytuacja ja przerasta-wzięłabys dziecko na wychowanie? poniosłabyś cały ten trud? bo jesli odpowiedź brzmi nie to nie masz prawo oceniać wyborów skoro Ty tego krzyża za taką kobietę nieść nie będziesz...

burger w bulce moj syn fajnie sie rozwija (jak na dziecko z zD oczywiscie) mamy o tyle dobrze ze w Anglii ludzie z zD ktorzy sa samodzielni dostaja mieszkanie i moga sami mieszkac , do niektorych przychodzi pracownik opieki socjalnej zeby pomoc zrobic zakupy czy cos ugotowac, czasem mieszkaja w 3 osoby , zlezy. Tutaj ludzie z zD pracuja ; w kawiarniach, sklepach, w szpitalach jako salowi itd , wiec mysle ze Kai tez bedzie sam mieszkal i pracowal, ma starsza siostre, ktorej nie mam zamiaru obarczac bratem bo byloby to nie fer, ale jak mnie zabraknie bedzie mial ja i jej rodzine jak kazdy brak ktory ma siostre :-) Na zachodzie nie wszyscy usuwaja ciaze obciazona genetycznie, co za bzdury .

Gość burger w bułce
kochana mamo a co się stanie jak zabraknie i mamy i taty? oto jest putanie. i chciałabym aby na nie odpowiedziała tez magdalenka choć usilnie unika odpowiedzi na to pytanie...

Gość megi2099
z tego co wiem to w Polsce aborcja w przypadku wady genetycznej dziecka jest legalna..Ktora z was chciałaby swiadomie urodzic dziecko z zespołem wad genetycznych ? bo nie zawsze da sie wykluczyc tylko jedno schorzenie jak ZD..

Gość na jakiej podstawie
która CHCIAŁABY? żadna nie chciałby pytanie ile kobiet ZDECYDOWAŁOBY SIĘ na to?

Gość 142421
Ja też dziecko wychowuje zupelnie sama, też nie mam żadnych koleżanek ani znajomych nawet. Wszyscy sie wykruszyli. Nie wyjdę do kina, z dzieckiem też nie pojdę. Ex maż mieszka z teściową, ona taka niby idealna ciumkająca babcia zawsze była, jeszcze mi kiedys zarzucała, ze jestem złą matką. Obecnie maly nie może do nich przychodzić, bo teściowa się boi że jej coś stlucze w mieszkaniu. :( Jego tata pojawia sie trzy razy w roku, na imieniny, urodziny i Gwiazdkę. Na rodziców niewiele mogę liczyć, tata zmarł, matka chora, rodzeństwa brak. Nie wiem, jaką wartość ma takie zycie. Wg nie wartość życia mierzy sie wg tego, co można z nim zrobić.

Gość burger w bułce
ok magdalena, ale zważ że Twoj syn ma lekkie uposledzenie a co by było gdyby był naprawdę mocno upośledzony, tak jak syn kochanej mamy? i zważ ze mieszkasz w Anglii, sama wiesz że tam jest inaczej. a gdybys była w Polsce? nikt by się Twoim synem nie przejmował, po stracie rodziców został by sam jak palec i nikogo by jego los nie obchodził. myślałaś o tym? patrz z perspektywy Polski, bo my jesteśmy 100 lat za murzynami-taka prawda

Gość na jakiej podstawie
zakończenie ciąży w przypadku wady genetycznej jest możliwe tylko do 24 tc po tym czasie już nie wolno usuwać ciąży co innego, gdy płód ma wady letalne, w tej sytuacji można zakończyć ciążę na każdym jej etapie

Gość Mam pytanie do tych
ktore obrazaja osoby ktore twierdza ze usunelyby ciaze jesli bylo by pewne ze urodza chore dziecko z zd . W taki razie czy same byscie urodzily takie dziecko ? CZy wzielybscie takie dziecko do siebie i opiekowalybyscie sie nim dozywotnio ?