Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cooleżanka.

Rosół, pomocy !

Polecane posty

Gość cooleżanka.

pierwszy raz robie rosół i mam pytanie. ile litrów wody na 700 gr mięsa, jakies 3 czy 4 ćwiartki z kurczaka.?

Gość cooleżanka.
wszystkie gospodynie poszły gotować, więc co ja głupia sie pytam :classic_cool:

Gość xvb
ja Ci powiem tak: Robię na wyczucie. Widzisz, ze mięsko tłuste? dawaj tej wody:D i tak lekko się wygotuje. Pamiętaj, że ma się robić na najniższej temperaturze, żeby Ci się metny nie zrobił. Zrób, jak czujesz lub tak, by woda zakrywała mięso i warzywa. Ot tyle.

Gość cooleżanka.
no to wleje dużo, nie chce az takiego tlustego. i jeszcze mam pytanie. mam zamrozonego tego kurczaka. wrzucać do zimnej zamrozonego tak?>

Gość xvb
o kurde nie!!

Gość cooleżanka.
no to co zamrozony sie nie nadaje czy jak>?

Gość fbdzbd
dlaczego nie zamrozonego?

Gość Laviniah
najmniej 3 litry! Ja zawsze najpierw zalewam mięso wodą, gdy zagotuje się - wszytko wylewam (jest mnóstwo piany, takie paprochy) płuczę , zalewam gorącą wodą z czajnika, dodaję warzywa i gdy zawrze - ustawiam minimalny ogień, ma tak - "pyrkać" aż mięso będzie miękkie, wtedy rosół jest klarowny, Rosół jest dobry, niezbyt tłusty.

Gość kkkkiiiikkkaaaaa
Tak, żeby zakrywała wystarczy, do tego włoszczyzna (ja daję z kapustą), ziele angielskie, liśc laurowy i niech się gotuje (na wolnym ogniu koniecznie). Z tymże niestety ze sklepowych ćwiartek z kurczaka nie wyjdzie dobry rosół:( Będziesz musiała dorpawić kostkami rosołowymi. Żeby rosół wyszedł naprawdę pyszny i domowy, trzeba dać kurę rosołową, najlepiej taką ze wsi kupioną na bazarze od rolnika. I kawałek wołowinki:)

Gość xvb
tzn. nie wkładaj zamrożonego do wody, miałaś go rozmrozić i dopiero wrzucić do zimnej. Napisze Ci jak u mnie w domu się robi: dajesz tego kurczaka, bez kuperka do gara. kroisz marchew, trochę pora, pietruche, a do tego przekrojoną na pół cebule, a nawet dwie, które wcześniej podpiekłaś wręcz na czarno na piecu - naprawdę dodaje to aromatu. Sól dodaj na samm końcu. Poza tym rosól gotujesz z 2 godziny, taki prawdziwy.

Gość xvb
żeby uniknąć tych paprochów o których ktoraś tu pisała: To białko tak się pieni, które wylatuje jak masz zamrożonego kuraka. MUSI być rozmrożony i na mega małym ogniu, by nie utracić wartości.

Gość cooleżanka.
dzieki za rady, czyli nici chyba z dzisiejszego rosolu, bo nim sie odmrozi...

Gość kkkkiiiikkkaaaaa
Paprochy zawsze wylatują bez wzgledu na to, czy mięso było zamrożone czy nie. Trzeba je zdjąć łyżką cedzakową.

Gość DFGBFEWQ
A KORZEŃ SELERA ? - ja daję i to dużo a i dwa ząbki czosnku - podstawowa rzeczz

Gość idź rosołu nagotuj
ano raczej świeże nie zamrożone bo kolor mięso umyj go gorącej wody ma tylko robić pyr....pyr....pyr po godzinie warzywa ,dużo pory,marchew seler pietrucha biała i przesmaż grube plastry cebuli na maśle na złoty kolor i wrzuć do gara ja dodaje mage sól pieprz i lubczyk zielony smacznego:)

Gość kkkkiiiikkkaaaaa
Nic się nie stanie jak dasz zamrożonego, ja często robię z zamrożonego mięs i nie bawię się w żadne rozmrażanie i nie widzę różnicy:)

Gość fbdzbd
e tam to bialko to wlasnie nawazniejsze jest (tamw lasnie sa najlepsze wartosci odzywcze) i tak opdnie na dno po dluzszym gotowaniu a do nalewania rosol bedzie klarowny

Gość cooleżanka.
wiem, też dodej takie warzywa, no oprócz kapusty :P trudno dzis rosolu nie bedzie

Gość kkkkiiiikkkaaaaa
Jedyny problem jest taki, że zamrozone ćwiartki kurczaka są "sklejone" ze sobą i pozostają sklejone też po ugotowaniu. To mały problem, jak ktoś chce ta noge potem zjeść.

Gość kkkkiiiikkkaaaaa
Ja bym jednak zaryzykowała i zrobiła ten rosół:) W najgorszym razie, jak wyjdzie niesmaczny to dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę i udaj w domu, że od początku miałaś plan zrobić pomidorówkę:)

Gość cooleżanka.
no to lipa. daruje se ten glupi rosol. nie lubie gotowac, no ale w sumie niedziela jest myslalam, ze upichce ten rosol, ale jak ma wyjsc mętny i nijaki to smole :D

Gość cooleżanka.
dzięki za rady, jutro wykorzystam

szumowin z rosołu sie nie zbiera!to nie sa zadne"paprochy itp" tylko gotujac jakas zupe na kodciach(ble) zbiera sie szumowiny bo z kosci wytracaja sie toksyczne substancje a z rosolu nie zbierac bo akurat to jest zdrowe i w ogole ja zamrozonego wrzucam i normalnie mi sie gotuje nie wiem co wy za glupoty wypisujecie coolezanka wejdz na google i przepis sobie znajdz jak chcesz bo tu ci raczej kazdy co innego bedzie pisal;p

Gość martaaa8998
ja robie tak, wrzucam mieso, marchew, pietruszke, por, pol cebuli, 2 zabki czosnku, seler,natke zalewam woda,wstawiam jak zacznie sie gotowac zmniejszam gaz do minimum zeby tylko pyrkało i tak z 2 godzinki oczywiscie w tym czasie zbieram te paprochy rosól wychodzi przepyszny o zlotawej barwie

Gość fbdzbd
wyjdzie dobry, zrob z zamrozonego ja zazwyczaj tak robie i jest dobry, pamietaj o daniu spieczonej cebuli, da ladny kolor i posmak :) nie sluchaj tych wyzej :>

Gość kkkkiiiikkkaaaaa
Ja szumowiny zbieram, bo tak mnie mama i babcia uczyły, ale oczywiście może być tak, że faktycznie robię to niepotrzebnie:)

Gość DFGBFEWQ
a czy wy wiecie że zbierając te paprochy i szumowiny wyrzucacie najcenniejsze witaminy z mięsa a przede wszystkim żelazo? lepiej to zjedzcie dla zdrowia

Gość martaaa8998
do tego jeszcze liscie laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach :) vegete tez daje

Gość kirli
Bo zamrożonego nie umyjesz dokładnie, ani nie wyskubiesz z resztek piór czy innych badziewi. Zupa na kurczaku (marketowym, naładowanym hormonami) jest raczej wyrobem rosołopodobnym, bo prawdziwy rosół musi być na kurce, z dodatkiem wołowinki lub nie, z opaloną cebulką, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Ja dodaję jeszcze 2-3 suszone grzyby, dzięki temu smak jest bogatszy (ale nie czuć grzybami), a kolor piękny i złocisty. Najpierw zagotuj wodę z mięsem na normalnym ogniu, zbierz szumowiny i wtedy zmniejsz płomień. Dodaj ziele i liść laurowy. Po kolejnych 20-30 minutach dodaj warzywa, a na końcu, tak 20 -30 minut przed wyłączeniem dajesz opaloną cebulkę i umytego dokładnie pora (bo szybko się gotuje). Żeby to był prawdziwy rosół, nie wolno dawać żadnych kostek rosołowych czy bulionetek, a solić solą, a nie wegetą czy innymi mieszankami z chemią i glutaminianem. Rosół musisz gotować na małym ogniu, tak, żeby tylko "pyrkał". Ja gotuję rosół (a raczej on sam się gotuje) jakieś 3 godziny, a w tym czasie robię sobie inne rzeczy, sprzątam, albo czytam.