Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamazrozpaaaczonana

syn uzależniony od komputera pomocy 11 lat

Polecane posty

Gość mamazrozpaaaczonana

syn ma 11 lat, potrafi rano przed szkołą włączyć komputer, w nocy gdy nie może zasnąć na chwilkę jak tłumaczy o 2 nad ranem... godzinami patrzy w komputer, na moje zakazy nie reaguje, gdy wyjde z domu włącza mimo zakazu, nieraz odpinałąm komputer, a on i tak sobie podłączył i grał, serfował itp... gdy mu zakazuję jest agresywny, niemiły, mówi,że mnie nienawidzi, żębym dała mu spokój, jestem okropną matką itp...nie daje już sobie rady z nim, ma tylko 11 lat, wiem potrzebna fachowa pomoc ale dopóki nie wybiorę się do psychologa jak do niego dotrzeć , stale mówię że te zakazy dla jego dobra, że go kocham ale to jak grochem o ścianę pomocy

Gość fdhfdhdf
z tego co piszesz póki co nie dajesz mu zakazów tylko odłączasz na chwilę komputer by go sobie sam później podpiął czyli twój zakaz służy tylko do przeszkadzania mu w graniu

może załóż hasło, żeby nie grał jak wychodzisz lub w nocy, a poza tym, to pozwól mu, ale w wyznaczonym czasie i np. tylko godzinę dziennie. Na pewno się zbuntuje początkowo, ale potem powinno mu przejść. Zaproponuj mu może, żeby zamiast tego zaprosił kolegę do zabawy do domu, albo pójdźcie gdzieś razem, np. na basen

Gość mamazrozpaaaczonana
może masz rację, mpoprostu schować komputer,aby nie wiedział gdzie jest, ale czy tędy droga? nie mogę mu już ufać....

I bądź konsekwentna, bo inaczej to nic nie da, jak godzina dziennie- to godzina i ani minuty dłużej :-)

Też mam takich siostrzeńców, którzy nie mogą żyć bez grania, wiem, że to może być uciążliwe, ale jak mu pokażesz inne atrakcyjne formy spędzania czasu, to na pewno inaczej na to spojrzy, 11-latek, to już mądry chlopak

Gość mamazrozpaaaczonana
zaproponuję mu 2, 3 godziny dziennie z odstępami co drugi dzień, nie mogę przecież wogóle zabronić, nie tędy droga, dopiero się zbuntuje...

no właśnie- zahasłuj albo zabieraj ze sobą klawiaturę, kabel zasilający pozwalaj mu grac w wyznaczonym czasie- jak nie odejdzie od kompa, to wyłącz korki, albo normalnie komputer na guziku i zabierz kabel- jak już Ci zabraknie argumentów,to zawsze możesz w ostateczności powiedziec, że Ty kupiłaś komputer/ płacisz za prad i skoro na prośbę nie reaguje... no to... ;)

Schowałabym komputer.Dzieciak ma 11 lat i będzie Ci rządził w domu ? Po jakimś czasie jak by dobrze się sprawował ,oddałabym tego kompa ,i ustaliła ile dziennie może siedzieć przy komputerze,jak się nie dostosuje to znowu kara i tak do znudzenia...

Gość mamazrozpaaaczonana
najgorzej, że on wogóle nie rozumie co jesttym złego ? ja jestem złą matką i tyle, za nic daje mu kary, a on jest taki grzeczny, a przecież zaniedbuje szkołę, nie uczy się....i potrafi takie rzeczy nawrzeszczeć, niekontrolować sie jak mu zabiorę kabel itp...

Gość zlotkoooossd
rodzice mają podobny problem z bratem :( od 7 rano do 2-3 w nocy siedzi przed kompem, gra, internet, ogląda różne głupoty i filmiki gdzie tylko przeklinają(taka szkółka przklinania i wyzwisk :o ) wyzywa rodziców i mnie, na jedno normalne słowo przypada 5 przekleństw, nic tylko przeklina i ogląda glupoty, a rodzice nawet mu kompa nie odłączą mimo iż widza że jest problem, bo jak komputer raz odłączyli to darł się i krzyczał, wręcz wył, wyzywał itd, i tłukł drzwiami wiec przyłączyli, to jest paranoja, np dziś jak usiadl o 7 rano!!!! to siedzi do tej pory non stop i do nocy późnej pbędzie siedział, obiad je przy komputerze, lekcje robi przy komputerze paranoja, a rodzice nic nie robią :(:(

jeśli grał codziennie do tej pory to lepiej godzina, ale codziennie, bo na pewno w te dni, co mu nie pozwolisz, będzie Ci strasznie marudził. Ale też może jakieś warunki... najpierw lekcje i nauka, jak wszystko zrobi to upragniona godzina grania..

Gość zlotkoooossd
mój brat ma 16lat(prawie 17) i nic nie rozumie, alternatywne formy spędzanaia czasu mu nie odpowiadaja :o szkołę oczywiscie zaniedbuje, a co do innych form spędzanai czasu to juz i na piłkę nożną chodził, na siatkówke, na kręgle i na bilard, na lyżwy chodził, na siłownie, na rowerze jeździł i wszystko na nic .......

Gość mamazrozpaaaczonana
przedewszystkim w gim półroczu nauka, odrabianie lekcji, jak będzie wypełniał ten obowiązek, pozwolę oczywiście jak wspomniałam wcześniej w wyznaczonych godzinach, dniach... jak mu zabieram komp potrafi walić w ścianę, przez godzine powtarzać w kółko, mamo dlaczego mamo proszę itpp.... póżniej krzyczy, obraża się i tak wkółko

Gość flooov
Ma 11 lat i już Cie nie słucha? Na dodatek słyszysz że Cie nienawidzi itp? To niedopuszczalne! Jemu nie trzeba psychologa tylko dyscypliny! Co to znaczy, że Ty się odwracasz i on włącza komputer od nowa? Wzięłabym takiemu gówniarzowi kabel i nie ma zmiłuj! Pomoże Ci w obowiązkach domowych i przeprosi może wtedy sobie ewentualnie pograć. Nie egzekwując teraz narzuconych przez siebie zakazów, rozpuścisz go i już niedługo sięgając po alkohol czy papierosa nic nie będziesz miała do powiedzenia! Masz wszystkie argumenty, jak ktoś słusznie zauważył: Ty płacisz za prąd, Ty go żywisz, dajesz kieszonkowe itp, więc on jest zobowiązany do bezwzględnego szanowania Twojej osoby! No ale skoro niby-wymagasz ale nie egzekwujesz, to sama na siebie kręcisz bata.

A wiesz dlaczego w taki sposób się zachowuje jak mu nie pozwalasz na to, czego chce? Bo musiałaś kiedyś mu ustąpić w przeszłości i takim zachowaniem osiągnął cel- pozwoliłaś mu grać, więc wie, że teraz, jak zacznie jęczeć, to znów będzie mógł grać. Kółko się zamyka. Powinnaś mu jasno pokazać, ze marudzenie nic nie da i na spokojnie wyjaśnić nowe zasady, nie jako kara, tylko jako nowe zasady

A wiesz dlaczego w taki sposób się zachowuje jak mu nie pozwalasz na to, czego chce? Bo musiałaś kiedyś mu ustąpić w przeszłości i takim zachowaniem osiągnął cel- pozwoliłaś mu grać, więc wie, że teraz, jak zacznie jęczeć, to znów będzie mógł grać. Kółko się zamyka. Powinnaś mu jasno pokazać, ze marudzenie nic nie da i na spokojnie wyjaśnić nowe zasady, nie jako kara, tylko jako nowe zasady

Gość flooov
płacze, wali w ścianę... Jezu! Zamknij pokój będzie schizował godzinę, może 2 lub 3 i przestanie. Obrazi się? Jego strata, bo nie będzie miał dostępu do komputera jeśli Cie o to nie poprosi. Po kilku dniach powtórek powinien dać sobie spokój, gdy zobaczy że Tobie jego wymuszony płacz nic nie robi, będzie musiał zmienić front. Nie groźbą, to prośbą, ot tyle!

Gość oldan
No pani wes juz nie przesadzaj gowniarz beczy bo mu kompa wylaczylas? nie boj sie jak na haslo zrobisz to je zlamie.. napewno jest madry.... nic nie mozesz zrobic? ja wiem ze mozesz a juz ci mowie co bierzesz kable wszytkie od komputera odlaczasz kompa chowasz do szafy kable bierzesz ze soba i zalatwione i niech sie uczy to wtedy ? gowno z tego jego pomagania ci wyjdzie bo bedzie smieciarzem w przyszlosci powiedz zeby sie uczyl jak sie nauczy n przyrody dostanie 4 to wtedy nagodz go i daj mu 2h grania potem jak pałe dostanie to znowu zagrodz a jak bedzie sie buntowal to 4 dni kary na kompa i tak dalej i niech ci gowniarz pomaga

Gość zaproponuj mu coś w zamian
najstarsza metoda wychowawcza na świecie: wygonić dzieciaka na dwór niech się wyhasa, wylata i będzie spał jak aniołek. Co prawda pora roku nie sprzyja, ale może dałoby się zorganizować mu jakieś interesujące go zajęcia ruchowe (np. tor wspinaczkowy, aquapark) na których nauczyłby się wyładowywać energię w inny sposób.

Gość kordanek
Proszę tutaj - http://www.gimmik.pl/ Idź w takim kierunku, bo akurat tego typu rzeczy powinny dziecko zainteresować - też elektronika, ale innego typu. Ta właśnie skłania do najczęstszego opuszczania domu.

Gość eknf3
Jednym z najistotniejszych obszarów działania każdej firmy jest odpowiednia promocja. Zabiegi prowadzone w tym zakresie bywają efektywne, gdy zleca się je agencji reklamowej Lublin. https://reklama-lublin.pl/

Gość grefka

Mój syn ale dorosły już 19 latek  leczył się w Ośrodku Tratwa w Wiśle , niestety sprawa była już na tyle powazna że musieliśmy sięgnąć po pomoc specjalistów. Pomogli na szczęście. Jest lepiej. Poszukał nowej pracy bo poprzednią stracił z powodu grania w gry i siedzenia z komputerem. Nie gra wcale teraz, trzyma sie zasad ustalonych przez terapeutów jak chodzi o korzystanie z komputera, zaczął znow uprawiać sport więc zajął sie czymś innym. Nie wiem czy leczą młodsze dzieci , ale jak chodzi o starszych to polecam takie leczenie