Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Michi1971

czy obok Was mieszkają ludzie biedni?

Polecane posty

Gość Michi1971

Przez wiele lat byłam kuratorem społecznym, ale nie spotkałam się z biedą o której mówi się w telewizji. Miałam pecha, albo i szczęście.Może mieszkam w takim rejonie, gdzie biednym nazywa się kombinujących.

Gość czteroskladnikowa
a czy już wiecie? jutro od 9 rano w telepizzy będzie do mozna zamówić pizze z czteroma składnikami za jedyne 11zł :) jest pyszniutka

Gość nie, nie mieszkają
bo to ja jestem ta biedna. No i? Co z tego?

Gość podszyw bazienkkki
:P

Gość czy 1500 na 2 osoby
i 750zl rachunkow miesiecznie to bieda czy norma?

Gość skrzatka
ludzie są biedni na wlasne życzenie. mam sąsiadow którzy zrobili czwarte dziecko sobie, a to pewnie nie koniec, a bieda , smrod i taki ze szkoda słow na okreslenie tego. ale co tam opieka spoleczka pomaga takim , niewiem dlaczego za robienie dzieci.?i wtedy chądzą tacy dumni i biedne te dzieciaki że socjal pomaga.

Gość a co z tego że na własne
życzenie? Czy od tego są mniej biedni? Czy ktoś kto palił całe życie sporty ma mniej raka niż niepalący, jest mniej chory bo zachorował na własne życzenie?

Gość agatas2288
ludzie są biedni na wlasne życzenie - jezeli mowa o alkoholizmie, "niekontrolowanej" wielodzietnosci itp. to tak. ale w chorej polsce jest znaczna czesc ludzi, ktorzy normalnie pracuja, a mimo to stac ich tylko na podstawowe rzeczy. nie znacie ludzi biednych?? bo tacy zazwyczaj mieszkaja na obitych deskami wsiach. w mieszkaniach socjalnych itp. W ciągu ostatnich lat mieszkałam w trzech miejscach i nie widziałam żeby w pobliżu mieszkał ktoś bardzo biedny, tzn na tyle biedny żeby nie miał co jeść albo np kupić butów na zimę. - bo ten kogo nie stac na jedzenie czy buty na pewno nie mieszka w "normalnym" bloku czy domu, jak zapewne ty.

Gość wow wow i jeszcze raz wow
ja keidys w gimnazjum mialam w sumie 3 biednych chlopakow. ale jeden z nich byl chyba bardzo biedny - mial jedno ubranie na pol roku (dresy) , ktore dopeiro jak sie spralo, bylo dizurawe itd. (no bo wkoncu chodzil w to ubrany CODZIENNIE) to wtedy dostawal nowe.

Gość i to jest właśnie seksizm
1500 i 2000? A niby dlaczego? Dlaczego małżeństwo - mężczyzna i kobieta, nawet w przykładzie, nie mogą zarabiać tyle samo? I które z nich według Ciebie zarabia 1500 a które 2000?

Gość skrzatka
wszystko się zgadza co piszecie. ale czy tacy ludzie którzy nie mają pojęcia o antykoncepcji, krzywdzą swoje dzieci , które smierdzą w szkole ,nikt nie chce się z nimi kolegować nie jada na żadne wycieczki. ie mają żadnych warunków mieszkalnych , ale dzieci robią i nie martwią sie o ich jutro i o przyszłosc ,. żyją dniem dzisiejszym. i zazwyczaj to jest na wsi. i ja mieszkam na wsi i dlatego to piszę moim zdaniem każdy powinien mieć tyle dzieci na ile mnie stac wychować.A.i chodzi taka kobita dumna bo ma pieniądze z opieki społecznej .paranoja

Gość a nie widzisz tu luki?
Są biedni na własne życzenie - ok. Dzieci biednych na własne życzenie nie są biedne na własne życzenie - chyba się zgodzisz. A te dzieci rosną i stają się najpierw biednymi nastolatkami, potem biednymi młodymi ludźmi, w końcu biednymi całkiem dorosłymi - wciąż biednymi. Kiedy, w jakim wieku według Ciebie mają oni przestać być biedni, i w jaki sposób, żebyś nie mówiła, że są biedni na własne życzenie? Ci, co robią dzieci na potęgę i piją bimber nie tak dawno sami byli dziećmi i to przeważnie tymi śmierdzącymi w szkole.

Gość i to jest właśnie seksizm
:) - zapędziłam się w walce ze stereotypami, sorry. :)

Gość to jaaaaaaaa
moja siostara cioteczna jest bardzo biedna... szkoda mi ich ale tak jak ktos napisal sama sobia na to zapracowala. w 21 wiemu nie umiec sie zabezpieczac... maja 5 dzieci ona nie pracuje a maz pijak

U mnie jest sporo biednych ludzi :) ci prawdziwi biedni ,starają się nie "obnosić" z tym ,że mają ciężko ,nie narzekają ,są po prostu skromni i bardzo mili .Znam też od groma biednych kombinatorów ,zazwyczaj to młode małżeństwa wyłudzające pieniądze z MOPSu ,mieszkania dostają wyremontowane przez gminę łącznie z wyposażeniem a pod domem stoi BMW :) Są ludzie i ludzie :)

Gość skrzatka
ryjku dobre okreslenie są ludzie i ludziska . niektorzy są ludzmi porzadnymi , ale niektórzy to przeginają w kazdej kwesti. są ludzmi bez skropułow , walczą w MOPSIE że im sie należy nikomu innemu bo są najbardziej pokrzywdzeni że nie mają na prezerwatywy chyba...... bo a potem to i tak rozpierdziela tą kase nie wiadomo na co. bo dzieci dalej brudne , wlosy szamponu nie widza od tygodnia.

Gość skok stewczyka
oj . spotkalam takich ludzi u siebie,. i to zazwyczaj naciągacze .,ma pani pożyczyc szklanke cukru itp....

Gość u mnie w bloku mieszka
menel, chodzi w szmatach, ale nie śmierdzi, zbiera złom i wozi na skup. Na szczęście mieszkam wiele pięter nad nim, bo strach pomyśleć co on ma w mieszkaniu, chociaż jak napisałam - nie śmierdzi, raz nawet jechałam z nim windą :o i nie śmierdziało. Nie wiem, czy o taką osobę chodziło. Na wódę ma to chyba taki biedny nie jest :p

Gość Skrzatka
tylko dlaczego tacy ludzie nie rozumieją ze robią zle dla siebie i swoich gromadki dzieciakow.

Gość Michi1971
Nie rozumieją, bo nie zostali tego nauczeni przez własnych rodziców. Jest takie powiedzenie "Patologia rodzi patologię"- i to prawda. Pomoc społeczna to w jakimś sensie żart. Dostają Ci co nie powinni -ale według prawa, nie można im odmówić udzielenia pomocy. Ci, którym jest naprawdę ona potrzebna- nie idą TAM. Ze wstydu, by nie być rozpoznawalnym. A w tym chorym polskim systemie, według prawa-nie można pomóc temu, kto tej pomocy nie chce. Biedę ludzką można poznać najszybciej w szkole, po dzieciach .

Gość Michi1971
I tu ukłon w stronę nauczycieli, którzy mają wszystko w tyłku. Wykształceni a zarazem ograniczeni.

Gość naj73
patologie odziedzicza się po rodzicach, to prawda. zdaża sie że własnie takie dzieci nie chcą tak żyćjak ich rodzice i udaje im sie wybić z tego. ale to nieliczne przypadki. i żyją podobnie z pokojenia na pokolenie w malych brudnym pomieszczeniach aby życie sie kręciło do przodu. powinno w szkole z inicjatywy pedagogów organizować przymusowe spotkania. choć nie wierze żeby taki rodzic przyszedł na takie spotkanie , bo ma wszystko w d....pie.przyszłosc swoich dzieci i wmawianie im że tak ma byc bo tak jest dobrze....

ja skozystalam z opieki 2 razy raz bo naprawde nie mialam co do garnka wlozyc i dostałam jednorazowo 200zł a drugi raz na posiłki dla dziecka w szkole mam 599 wykazywane mój maz ma z 1600 ubryttowione i nam przynali a wogole dostaje kopertowke z jakies 3koła dodatkowo i sie zyje ,trzeba sobie radzic

Gość pytam?????:)
3 koła ??? za co ???

Gość nast
trzy koła...... to wy macie dobrobyt.

to ja do opieki tez chyba podęjak tyle dają

kierowcy tak zarabiaja a na papierku jest wykazywana najnizsza ja juz mysle co bedzie na stare lata

podejdę *

Gość nast
manieczka to oszczędzaj na stare lata już kase...... a z opieki dostają tylko ci którym sie wcale nie należy , tylko idą i tam głupa kleją że sa biedni ...a nie naprawde potrzebujący człowiek