Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Michi1971

czy obok Was mieszkają ludzie biedni?

Polecane posty

Gość skrzatka
Z opieki społecznej dostaje się tylko kase jak ma się4-5 dzieci ,męża alkoholika i nikt pozatym, i trzeba być jeszcze pyskatym.

Gość skrzatka
I jeszcze jak się tam wprowadziliśmy, to przylazła sąsiadka, z takiej właśnie patologii, co to nie pracują, gromadka dzieci, a na wódkę mają i chciała pożyczyć 50 zł. Myślałam, że mnie krew zaleje. Śpi sobie taka do 10.00 dzieciaki starsze do szkoły chodzą może 2-3 dni w tyg, nic nie robi tylko mor.ę drze, dzieciaki nie lepsze, niewychowane, po śmietnikach łażą, wywalają te śmieci, syf na całe podwórko. I taka dostanie z opieki kasę na opał, na jedzenie, dzieciaki mają obiady w szkole za darmo. A ja nie dostanę, bo dochód za wysoki. I gdzie tu kur.wa jest sprawiedliwość?? podoba mi się - bo to prawda

Też myślę ,że częsciowo ludzie sa biedni ze swojej winy.. bo mają tacy po pare dzieci zwykle , zanim dojdzie do kolejnej ciązy nie zastanawiają się nad konsekswencjami wogóle.. Bo chyba gumki czy tabletki mniej kosztują niż miesięczne utrzymanie dziecka? Poza tym wiele ludzi wydaje na wódke zamiast na jedzenie, wielu nie chce się pracowac .. itd

Gość skrzatka
Bo tak to jest jak ci ludzie myśla du.........pa a nie glową. dziecko za dzieckiem.

Gość takie osoby powinno sie
sterylizowac

No do domu moich rodziców chodzi często taki biedny i prosi o kasę. to czasem mu się znajdzie jakąś prace np w ogrodzie ,a czasem się mu da coś tam. ale ostatnio się wkurzyłam bo zobaczyłam go w sklepie kupującego ileś tam butelek piwa i do tego nie wygladał na trzeźwego.. i się dziwić ,że taki nie ma na chleb jak wyda wszystko na wódkę?

właśnie tacy ludzie poprostu nie myślą. co to jest wydać nawet 30 zł miesięcznie na tabletki lub gumki w porównaniu do utrzymania dziecka? Ja nie mówię żeby rezygnować z seksu ,ale robic to z główą..

przeważnie tacy naprawde biedni własnie mają dzieci ,albo wszystko przepijają. Bo osoba co zarabia nawet najniższą krajowa i sama się utrzymuje jest w stanie z tego wyżyć bez większych problemów choć wiadomo rarytasów nie ma. Ale np gdyby takie osoby znały jezyki.. mogły by np dawać korepetycje na których można zarobić nawet koło 2 tys miesięcznie, mogły by zrobic uprawnienia do bycia tłumaczem itd. Znajomosć jezyka to skarb tak naprawde.. Ale współczuje osobom które są biedne bo np jedyne w rodzinie zarabiają i muszą np utrzymać chorą mamę itd. To jest nieszczęście nie z ich winy..

zresztą nawet sprzataczka zarobi z 1500 zł jak np zatrudnią ją do sprzątania po domach.. różne są mozliwości już nie mówie ,że jest masa różnych możliwości zrobienia studium itd ale to jak jeszcze się nie jest w bardzo złej sytuacji

Gość 231233
Kazda osoba niepelnosprawna w tym kraju jest praktycznie skazana na wegetowanie na 500 zł rencie. Wielu emerytów i starszych, czesto pracujących 20-30- lat osób ma wypłacane na mc po 600-800 zł, przy czym same leki kosztują np. 300, a w naszym kraju po 65 roku na mase leków nie ma już dofinansowań- dla por. w Niemczech seniorzy maja za darmo. Jak ktoś zachoruje np. na schizofrenię, a choruje na nią 1% ludzi, czyli w polsce policzcie ile to osób może byc- , nie ma nawet prawa do renty, bo zeby ja dostac trzeba miec przepracowane 5 lat, a najczęsciej zachorowuje sie ok. 20 lat... Potem wszystkie rejony biedne, czyli pół Poilski, gdzie nie ma w ogóle pracy, a jeśli juz to przy zbieraniu jabłek za 30 zł dziennie.... :(

Gość Michi1971
Bieda ma różne wymiary, tak samo jak wyrażenie "dobrze" . Można dobrze zjeść, ale można też dobrze komuś skopać d..ę. I każde "te coś" dla każdego jest innym dobrem.

Gość skrzatka
taka osoba niepełnosprawna jest biedna bo zazwyczaj samotna i dostaje 500- 600 zloty. a rodzina patologiczna, rodzina alkoholika tez dostaje takie pieniądze . i gdzie tu jest logika powiedcie? mops skazują ludzi naprawde potrzebujących na wegetacje żeby pomóc tym rodzina patologicznym , którzy co rok mają nastepne dziecko w drodze.

ja poprostu nie rozumiem dlaczego normalna rodzina w której rodzice pracują i mają jakiś krótkotrwały kryzys nie mogą dostać wsparcia od Państwa a j**ane nieroby-dziecioroby które poza dymaniem nie robią nic są popmpowani socjalem...

Gość Michi1971
231233 W naszym kraju przepisuje się też mnóstwo niepotrzebnych leków, które po 2-3 idą w odstawkę. A to kosztuje. Lekarze są po prostu nienormalni. O antybiotykach nie wspomnę.

Gość polska bieda
Zapraszam na stronę biednipolacy.pl. Projekt jest wolontariatem, poszukujemy redaktorów, pomysłów itp. Na dzień dzisiejszy jesteśmy w powijakach ale przy Waszej pomocy damy pomoc, poradę i może będzie lepiej naszym sąsiadom.

Gość morkapanna
kolo mnie mieszkaja dwie lesby, 80 letnie. ton ie zart. jezdza stara syrenka. chyba slabo im sie powodzi. ale zagladamczasmi dio nich.. jakkos je lubie na swoj sposob:)

Gość Wesolych Swiat3434
Kiedys jak pracowalam w sklepie na stoisku miesnym ,przychodzila do nas taka biedna pani bardzo skromnie ubrana,ale nie jakas menelowa czy smierdzaca.Poprostu bylo widac ze jest biedna ichyba chora,bo jakos takie ograniczone powolne ruchy miala.Zawsze kupowala scinki kielbasy i przecenione mieso.Pewnego dnia przyniosla mi czekolade i podziekowala ,ze zawsze cos dla niej mamy "zjadliwego".Sprzedawalysmy mieso ktore mialo np.2 dni,ale bylo jeszcze ok na tyle ze nie smierdzialo ani nic.Powiedziala mi ta pani,ze w jednym sklepie juz dwa razy dostala cuchnace mieso a przeciez placila za nie. Zal mi tej kobiety bylo bardzo bo nie wiem jak mozna sprzedac komus z przeceny nawet cuchnace mieso tylko dlatego ze jest biedny:( Czekolady nie chcialam,powiedzialam zeby lepiej sama zjadla bo nam nie wolno od klientow brac upominkow,no ale sie uparla wiec wzielam zeby jej przykro nie bylo.