Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lubiąca wino

wino w ciąży?

Polecane posty

Dla Tiki tiki moje uznanie. Autorka znajdzie,niestety,nawet w przypadkowych wypowiedziach swego lekarza usprawiedliwienie dla lampki-kieliszka-kufelka. Jak poczuje swoje dno,przestanie pić. Alkoholizm różne ma oblicza. Czasem lampki wina do obiadu. W ciąży. Żal dziecka.

Ja tam nie widziałam pijącej ciężarnej Francuzki, widziałam za o we Francji na każdej butelce alkoholu (nawet na piwie 0,33 l) znaczek i ostrzeżenie żeby nie pić tego w ciąży... Mi brakuje piwa, ale piję bezalkoholowe (ma do 0,5 %, czyli tyle co kefir, po jednej butelce 0,33 l. stężenie we krwi jest zerowe). Papierosów mi też brakuje, ale nie palę. Nie jesteś uzależniona, więc wytrzymasz, a wino nie jest Ci potrzebne, więc jakie to wyrzeczenie? Lekarz może co najwyżej powiedzieć że są bardziej szkodliwe rzeczy i że nie wszystkich zagrożeń unikniesz. Co nie znaczy że nie trzeba unikać tych których można. Moja znajoma piła, paliła, brała amfetaminę i chodziła na imprezy w ciąży, dziecko zdrowe... To znaczy że nie trzeba z używek rezygnować? Chyba większość rzeczy robimy w ciąży po to żeby w razie p;roblemów nie mieć żalu do siebie. A co do czyjejś tam wypowiedzi- kieliszek wina jest tak samo szkodliwy jak kieliszek wódki (podoba zawartość alkoholu). Tyle że wino (czerwone) ma jeszcze czasem działanie zdrowotne OPRÓCZ tego szkodliwego.