Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elizkkaa

Mieszkanie w centrum miasta czy na przedmieściu?

Polecane posty

Gość elizkkaa

Witajcie. Mam pytanie: co myślicie o tym; czy lepiej kupić mieszkanie w centrum miasta czy lepiej na przedmieściu? Na pewno w centrum jest drożej, ale za to wszędzie jest dobry dojazd. Z kolei na przedmieściu można zainwestować w kilka dodatkowych metrów... Co myślicie?

jak nie przeszkadza Ci wieczny hałas, także w nocy, i smród uliczny - mieszkaj w centrum w przeciwnym wypadku - oszalejesz po tygodniu

Gość ponczosza
ja wybieram na przedmieściu , większe i z dala od zgiełku do centrum dojadę i mogę przebywać w centrum cały dzień , nie muszę mieszkać

Gość elizkka
Ja bym najchętniej zdecydowała się na to i na to:) Ale wiem, że pewnie raczej nie można tego pogodzić. W sumie nie prowadzę jakiegoś nocnego życia...

Gość GeneralnyAdmiral
Po 1 co to za miasto? Po 2 zależy jakie warunki. po 3 lokalizacja, dojazdy. Po 4 jest tyle zmiennych, że bez określenia wielu rzeczy trudno powiedzieć cokolwiek w temacie. Jak wyżej ktoś napisał, tu czy tu, zawsze można odnaleźć spokój, czy to w centrum, czy na przedmieściach. Podchodząc do sprawy (nowego) mieszkania trzeba robić to po prostu z głową. Pozdrawiam.

Gość Pampitta
Dokładnie! W tej kwestii zgadzam się z GeneralnymAdmiralem, świetne mieszkania można dostać i w centrum i na przedmieściach. Zależy na to co trafisz, są firmy, które odstawiają fuszerkę, a są też takie, które dbają raczej o imię własnej firmy i budują świetne domy i mieszkania.

Gość elizkkaa
Chodziło mi o ogólnie o lokalizację w Warszawie. Mamy zamiar za kilka miesięcy kupić mieszkanie i chciałam dowiedzieć się o opinie, co by było najbardziej korzystne. Ale jak tak sobie przeglądam różne stronki o mieszkaniach, to widzę, że za taką samą kwotę można by było kupić mieszkanie 3 - pokojowe np. na Targówku, czy na Białołęce, a w Centrum by starczyło tylko na 2 pokoje...

Gość GeneralnyAdmiral
No właśnie! Warszawa, tutaj jest różnie, ceny mieszkań czasem są z kosmosu, a czasem są na dość przystępnym i ludzkim poziomie. :) Generalnie! Po co Ci 3 pokoje jeśli masz mieszkać sama? :) Ale z kolei, jak zamierzasz się pomieścić z mężem i dwójką dzieci na dwóch pokojach? Tutaj trzeba dopasować się do sytuacji. Dzielnice, które wymieniłaś Targówek czy Białołęka są całkiem w porządku, zależy tylko czy nie musisz codziennie dojeżdzać na drugi koniec miasta - to może być męczące.

Gość FoFigh
Ja tam bym wolał w centrum niż na przedmieściu. Po pierwsze wszędzie blisko, po drugie w razie jakichkolwiek problemów łatwiej o pomoc. Np. jak zasypie Cię na przedmieściach i nie daj Boże coś się stanie, to jak pomoc dojedzie?

Gość GeneralnyAdmiral
A co to pomoc jest tylko w centrum? :) Heheh, nie wiem w jakim świecie Ty żyjesz, ale często pomoc na przedmieścia dociera szybciej niż do centrum właśnie np. ze względu na korki..

Gość ooooooooo kurde
szkoda, że moich rodziców nikt nie strzelił w łeb jak kupowali mieszkanie w mniejszym mieście, obok dużego. dopóki nie poszłam do liceum to mi nie przeszkadzało ale później? ani do kina iść nie mogłam na późniejszy seans, ani na imprezę (no chyba że ktoś po mnie przyjechał ale wiecie jak to jest) ani na piwo bo ostatni autobus powrotny przed 22 :/

Gość śnieżka000000
Jak będziesz kupować mieszkanie, weź pod uwagę także takie rzeczy jak: - plany zagospodarowania terenu na najbliższe kilka lat - warto wybrać się do Urzędu Gminy i osobiście sprawdzić plany zagospodarowania, żeby mieć pewność, że za kilka lat nie wybudują Ci autostrady pod nosem - dowiedzieć się o wysokość opłaty za użytkowanie wieczyste. W ciągu ostatnich dwóch lat, w niektórych miejscach w Warszawie wzrosła nawet o ponad 1000%! Chyba, że od razu kupisz mieszkanie zwolnione z opłaty z tytułu użytkowania wieczystego.

Gość sorisarami
W Warszawie jest drożej, bo to stolica....ale i tu można znaleźć dobrą ofertę zarówno na mieszkanie w centrum, czy w dzielnicach spokojniejszych jak choćby Białołęka :)

Gość GeneralnyAdmiral
Sniezko, a slyszalas, ze mozna w przypadku niektorych inwestycji latwo pominac oplate za uzytkowanie wieczyste? :)

Gość śnieżka0000000
Co dokładnie masz na myśli GeneralnyAdmirale? Chodzi Ci o mieszkania własnościowe?

Gość tasot
O co chodzi z tym pomijaniem opłat?? Zainteresowałaś mnie. Proszę rozwiń temat :))

Gość fejsbooch
Ja mieszkałam na wielu dzielnicach i zdecydowanie najlepiej mi na śródmieściu. Wbrew pozorom nie przewalają mi się tłumy pod oknami, jest gdzie iśc na spacer itd

Gość 231232
Ja mieszkam w Poznaniu na Grunwaldzie, mam pół godziny pieszo do centrum, samochodem 4 minuty, nawet niektórzy uważają że tam gdzie mieszkam że to centrum, ale to przesada. Ulica mała, samochod jedzie raz na godzinę, zielono, kazdy ma ogród. Najlepsze sa właśnie takie małe uliczki, ale niestety koszt działki jest straszny.....

Gość GeneralnyAdmiral
Z tego co czytałem to w przypadku mieszkań bezczynszowych po prostu nie płaci się opłaty z tytułu użytkowania wieczystego. I to tyle. :P

Gość śnieżka00000
Tylko nie płaci się opłaty z tytułu użytkowania wieczystego? Bo jak to jest mieszkanie bezczynszowe, to chyba jest się zwolnionym też z innych opłat? Mógłbyś podrzucić jakiegoś linka o co w tym chodzi?

Gość GeneralnyAdmiral
Ale o co chodzi w czym? W istocie samych mieszkań bezczynszowych?

Gość śnieżka0000
Po prostu wolę znać więcej szczegółów.

Gość śnieżka0000
A, już znalazłam jakąś stronkę o mieszkaniach bezczynszowych w Warszawie. Są budowane jakieś nowe osiedla z mieszkaniami bezczynszowymi na Białołęce i na Targówku.

Gość GeneralnyAdmiral
www.mieszkania-bezczynszowe.pl proszę bardzo, w zasadzie nie mam co się rozpisywać, bo wszystko co istotne jest tam napisane, a w razie czego zawsze możesz zadzwonić pod infolinię i dowiedzieć się szczegółów.

Gość Pampitta
O super Admirale! Dzięki za stronkę, sama nie miałam pojęcia o takich inwestycjach w Warszawie czy Polsce, chyba możemy uznać je za perełki w naszym budownictwie.

Gość tolliwa
Ładne te mieszkania, no nawet ogródek jakiś jest. To nie to co mieszkanie w bloku, szaro, buro i smutno :(

Gość makssii
Bardzo fajnie wyglądają te osiedla na tej stronce www. Myślę, że warto by było bliżej się przyjrzeć tym inwestycjom:)

Gość nawwarot
Dzięki admirale za link. Może tam znaleźć kilka perełek. To mieszkania bezczynszowe to nawet nie taki głupi pomysł, no i lokalizacje które proponują nie są złe. Ja wpisałam w google mieszkania bezczynszowe i wyskoczyło mi oprócz tego linku co podałeś jeszcze kilka fajnych artykułów na ich temat. Co raz bardziej jestem do nich przekonana.

Gość GeneralnyAdmiral
Warto przyjrzeć się tym inwestycjom nawet nie będąc zainteresowanym, bo to naprawdę innowacyjny pomysł w skali całego kraju. :)

Gość Pampitta
Mi się bardzo podoba Osiedle Czerwona Jarzębina, uwielbiam warszawski Targówek. Chciałabym tam zamieszkać. Domki zwizualizowane też wyglądają świetnie, pozostaje czekać na efekt końcowy.