Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zdesperowana Domowa Żona

dofinansowanie do nursery (przedszkola?)

Polecane posty

oboje pracujemy, moj facet na pelny etat, ja kilkanascie godzin w tygodniu (mniej niz 16), otrzymujemy child tax credit (najnizsza stawke), syn ma niecale 2.5 roku. czy nalezy nam sie jakies dofinansowanie do nursery?? z gory dziekuje za odpowiedzi.

Gość taka jedna pytajaca..........
musisz pracowac powyzej 16 godzin w tygodniu zeby dostac working tax credit. nie znam tego z autopsji, ale ostatnio na playgroupie byl doradca i wlasnie tym mowil. no i musicie wykazywac zarobki ponizej zdaje sie 44 tysiecy rocznie razem, zeby cokolwiek dostac. sprzwdz sobie tez online, jest calculator: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx daj znac, bo jestem ciekawa, ja wlasnie zaraz wracam do pracy, ale na troche wiecej niz pol etatu i nie wiem, czy bede sie kwalifikowac na cokolwiek

wejdz na stronke tax credits calculator, wlasnie sama przed chwila sprawdzalam, na pewno cos sie nalezy, ale pewnie niewiele..zapytaj sie pracodawcy o kiddie vouchers, u mnie w pracy doplacaja 250 f miesiecznie, ale mi i tak sie nie oplaca;/

w pracy doplacaja max 243 funtow (wiecej nie mozna), zeby byc dokladnym jesli chodzi o vouchery, ale jest to kwota przed podatkiem, takze tak naprawde z wolnej kwoty idzie jakies 70 funtow.

no WTC to wlasnie dofinansowanie do przedszkola z tego co rozumiem, jest dla matek wracajacyh do pracy, a ktore musza zostawic dziecko w platnej placowce, u childmindera.

to zadzwon na infolinie, mi sie wydaje, ze za malo godzin pracujesz. tam mozna wyliczyc tez wtc tak mi sie wydaje

childcare element jest chyba do 1 roku zycia, jesli sie nie myle, ale nie jestem pewna

o wlasnie, dostalam z pracy list i stad wiem o voucherach, nie mam listu przed soba a z tego co pamietalam bylo to kolo 250 f:) jak to jest z to doplata?? z wolnej kwoty? czyli ze 70 f jest doplacane czy te 243 -70?

np zarabiasz 2000 przed podatkiem, na payslipie zanim odciagna podatek odejma 243 funty wolne od padatku i ta suma pojdzie na poczet nursery. od reszty, ktora Ci zostala dopiero odciagna podatek. czyli jak przeliczysz, to tak naprawde nie jest tak, ze praca doplaca 243 funty, oni przekazuja z Twojej wyplaty to na przedszkole zanim Twoja wyplate opodatkuja. ja wlasnie sie zarejestrowalam w tym i 1 lutego mi idzie z konta voucherowego 243 + musze ok 600 funtow doplacic do przedszkola.

nam doradca mowil, ze nie mozna zarabiac wiecej niz 44 tysiace rocznie z partnerem i kobieta musi pracowac min 16 godzin. pisalam wyzej. powtarzam, co ten czlowiek mowil, nie zam nikogo kto to bierze. ja wracam do pracy na 30 godzin a dziecko ma niecaly rok ;(

no to postaraj sie o dofinansowanie jak wrocisz do pracy na te min 16h, przeciez tak to dziala. nie mozna z gory....

Gość sers
zdeperowana, nawet ty chcesz ciagnac od panstwa?? wynajmujecie drugi dom, oboje pracujecie i jeszcze malo kasy?:O

skoro mi sie nalezy to czemu nie, przedszkole to wydatek 800 funtow miesiecznie!! no ale najpierw przeciez musze dziecko komus oddac zeby pracowac wiecej godzin. a wystarczylby sam list od pracodawcy ze dal by mi 16 godzin?

tak te vouchery to zaden super biznes, zawsze cos tam zaoszczedzisz. moj maz w pracy tez ma, takze dostajemy jakby 140 miesiecznie do przedszkola

nie sadze, zeby list wystarczyl, ale probowac mozna. ja nie mam nic, wiec nie wiem, jak oni to sprawdzaja, czy naprawde sie pracuje tyle godzin, co wymagane.

aha ja nie chce o tyle ciagnac od pansta tylko oddac dziecko do przedszkola za mala sume a 800 funtow to jest ogromna suma! zreszta na takie rzeczy to ida moje ciezko zapracowane podatki, na te benefity ktore mi sie prawnie pozniej kiedys naleza.

wiesz i jeszcze taka jedna sprawa, ja bym zaczekala az dziecko sie zaklimatyzuje w przedszkolu, bo co jesli za nic nie bedzie chcialo tam byc? wezmiesz dofiansowanie, a dziecko jednak zostanie w domu i duzo odkrecania bedzie. wiem co mowie, bo wlasnie dziecko do przedszkola przyzwyczajam i latwo nie jest ani dziecku, ani matce

Gość kijevna
Zdesperowana - a założyłaś tą działalność?

Gość kijevna
to załóż biegusiem i zacznij pracować - ile Ci tam brakuje do tych 16h?