Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zdesperowana Domowa Żona

dofinansowanie do nursery (przedszkola?)

Polecane posty

Gość zdesperowana, to nie tak
jesli bylabys sama to musisz pracowac minimum 16 godzin,ale jesli rozliczacie sie razem to nie mozecie pracowac wiecej niz ponad 30 godzin tygodniowo (dajmy na to do 39 godzin) i oczywiscie musicie spelniac warunki dostatecznie niskich zarobkow

Gość childcare element
nie jest do 1szego roku życia przysługuje na dzieci do 11 roku życia jeśli rodzice korzystają z "usług" nursery/childcare jesli masz ctc (nieważne w jakiej wysokości) wystarczy że zadzwonisz i powiesz że zaczęłaś płacić za childcare ale jest jeden warunek - to musi być registered childcare (nie musi być to w szkole , są osobne placówki a nawet niektóre childminders są zarejestrowane ) , przez telefon podasz registery number który uzyskasz od placówki moje dziecko jest w junior school i korzystamy nadal ze ''świetlicy" (odbierają ją ze szkoły jak akurat nie pasują męża zmiany a ja pracuję urzędowe dniówki ) w zależności od dochodów dostaniesz do 70% zwrotu u mnie akurat ctc się praktycznie nie kwalifikuje i dostajemy tylko zwrot za opiekę pozaszkolną zawsze to coś chociaż wolałabym chyba pracować na niepełny etat a spędzać więcej czasu z dzieckiem

dziekuje za odpowiedz! chyba sobie poczekam jeszcze ten rok zanim pojdzie do szkoly.. i tak nie bedzie to 70% a tak kazde nizsze dofinansowanie to nadal wysokie koszty no i jak ktos wczesniej pisal niewiadomo jak on sie w przyjmie wsrod dzieci - bo to taki maminsynek troche :)

Gość Ja dostaje dofin.
Ja dostaje dofinansowanie do nursery. Prawda jest taka,ze jesli jestes w zwiazku, to kazde z was musi pracowac co najmniej 16h. Jesli samotna, to 30h tyg. Dofinansowanie wyplacaja z dolu, czyli dostaniesz za 4 tyg. ktore juz uplynely - w rezultacie musisz miec na start jakas kase (pozniej jak juz zalozmy dziecko pojdzie do szkoly, to o te 4 tyg. dluzej beda ci wyplacac). Im wiecej zarabiacie, tym mniejszy procent do oplat dokladaja. Ten procent tez zalezy od ilosci godzin w nursery (im wiecej godzin, tym wiecej dokladaja) oraz ilosci dzieci - ale to raczej oczywiste. Z mojego doswiadczenia powiem, ze na pewno lepiej sie wychodzi (wiecej pieniedzy zostaje w domu po odjeciu oplat za przedszkole) - jesli oboje rodzicow pracuje (nawet niewiele godzin, ale oczywiscie co najmniej 16) niz np.tylko jedna osoba ale b.duzo np. 45-50h/tyg.

Gość masz tutaj linka
Zdesperowana - a zabierasz go na mother&toddler group? Mozesz tez sprawdzic czy u Ciebie sa tzw. preschool/nursery groups - gdzie przyjmuja dzieci na ok.3 godziny dziennie od 2 roku zycia i podobno oplaty sa niewielkie a takie zajecia pomoga dziecku w adaptacji w srodowisku rowiesnikow. Ja wlasnie chce mojego zapisac w przyszlym miesiacu i wtedy dowiem sie dokladnie o kosztach

Gość masz tutaj linka
do osoby powyzej: przeciez zeby kwalifikowac sie do Child Tax Credit taka jak pisalam powyzej zdesperowana nie musi pracowac 16 godzin, wystarczy ze jej partner pracuje i wtedy on sklada wniosek. Zdesperowana-wez sobie przekalkuluj sama i bedziesz wiedziec najlepiej czy dostaniesz czy tez nie: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/WhatAreTaxCredits.aspx wejdz do odnosnika "Do I qualify" i reszta sama sie wyjasni :)

Gość do masz tutaj linka
Czytaj ze zrozumieniem. Zeby dostac doplate do nursery - trzeba dostawac Work Tax Credit, a nie Child Tax!! Czescia Work taxu jest wlasnie doplata do opieki nad dzieckiem!

no wlasnie przeczytalam ze to dofinansowanie to w ramach working tax credit a takie mi nie przysluguje. te kalkulatory obliczyly mi tylko child tax credit. chodze z malym do playgroup i powiem ze jakos srednio tam go widze z innymi dziecmi.. boje sie go dac do przedszkola :(

Gość masz tutaj linka
Zdesperowana - moze maluch po prostu potrzebuje troche czasu, moj akurat playgroup bardzo lubi, jak wchodzimy to bawi sie sam, podejdzie moze ze 2 razy do mnie w ciagu tej 1.5 godziny :D Zobaczymy czy spodoba mu sie grupa w ktorej bedzie musial zostac sam na 2-3 godziny :)

Gość kijevna
nie trzeba dostawać WTC, żeby dostać dofinansowanie do nursery - wyślijcie najlepiej aplikacje to zobaczycie - przyjdzie dopłata, która się będzie nazywać WTC Childcare element - znaczy nie będzie jej jeśli za dużo zarabiacie... naprawdę poświęćcie te 15 minut i sprawdźcie na kalkulatorze! co za problem? https://www.turn2us.entitledto.co.uk/entitlementcalculator.aspx

to jest dokladnie ten sam kalulator, ktory jest na stronie tax credits:) takze niczego nowego sie nie dowiem, z moich obliczen wyszlo 50 f miesiecznie..ehh