Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HmmmmmAgasia

Buciki do chodzenia.

Polecane posty

Gość HmmmmmAgasia

Hej dziewczyny mam takie pytanko. Czy dziecko które dopiero zaczyna chodzić powinno nosić buciki ze sztywna piętką i podeszwą??? Moja znajoma zakłada swojej córeczce takie buciki http://cokupic.pl/produkt/ZETPOL-Buciki-Daria Czy dziecko które dopiero zaczyna coś tam chodzić powinno jak najwięcej chodzić na bosaka a później jak dopiero zacznie normalnie chodzić kupuje się takie buciki?? Jej córka dopiero od prawie 2 tygodni chodzi i wydaje mi się, że cięzko jest jej w tych bucikach. Moja znajoma nie chce słyszeć o tym, że lepiej by było gdyby chodziła na boso. Mojego zdania nie przyjmuje do wiadomości. Ja mam synka i mój synek chodził na bosaka i zdziwiło mnie, że moja znajoma nie daje dziecku chodzic na bosaka i męczy małą w bucikach. Ja swojemu synkowi kupiłam buciki jak już prawidłowo chodził. Nie mamy żadnych problemów. Jakie są wasze opinie??

Gość dwa razy mamaa
Ja również jestem zwolenniczką "starej szkoły" i moje dzieci od początku chodziły w bucikach. Na dwór miały jedna parę tenisówek za kostkę z usztywnianą piętką, a po domu drugą. Również nie ma żadnych problemów z chodzeniem a minęło już kilka lat. Za to u nas zupełnie nie sprawdziły się te skarpety z gumową lub skórzaną podeszwą. To jest niewypał. zsuwa się z nóżki, przekręca. Dzieci są już starsze ale do tej pory chodzą po domu w kapciach. Moim zdaniem koleżanka nie ma obowiązku słuchać twoich rad. Robi jak uważa bo tak zdecydowała a ty nie powinnaś jej narzucać własnego zdania.

dziecko powinno jak najdłużej chodzić na bosaka antypoślizgowa skarpetka i nic wiecej wtedy stopa pracuje, ma szanse sie wykształcić prawidłowo.

dziecko ktore uczy sie chodzic powinno chodzic boso albo w skarpetach moja corka jedna nozke stawiala troche do srodka i kupilam jej kapcie Daniel-to profilaktyczno-ortopedyczne kapcie do domu niestety koszty niemaly bo same kapcie kosztowaly mnie 56 zl za nr do rozmiaru 20 i pozywej to 86 zl za kapcie na rzepy ale oplacalo sie i mala nie stawia nozki do srodka a jezeli Twoje dziecko nie ma takich problemow to najlepiej skarpety z abs i niech sie uczy :)

czy tej "starej szkoły" uczył cie ortopeda? :D bo ja i od ortopedy i od rehabilitantki sie dowiedziałam, ze na bosaka! i rozsypywac po domu woreczki z grochem, robić wałki z koców, zeby jak najmniej równo było i zeby chodziło po zróżnicowanej powierzchni stopa w bucie (zwłaszcza sztywnym) nie ma szans pracowac. nie ćwiczą się mięśnie śródstopia. często (nie zawsze - bo zaraz powiesz, ze twoje dzieci mają zdrowe stopy) powoduje to wszelkiego rodzaju deformacje i wady postawy

Gość No nie tak jak myślisz...
Dziecko które nie potrafi zwinnie chodzi nie powinno miec zakładnaych butków sztywnych!! Miękkie jak najbardziej... i nie powinno kupowac się butów o np. dwa numery za duże tylko około 0,5 numerka.. bo to źle kształtuje koste i stopę.

dziecko ma chodzić bez butów jak najdłużej poczytaj sobie rad pawła zawitkowskiego mądry facet

Gość dwa razy mamaa
tak meaa ortopeda i neurolog. Co lekarz to inna opinia tak jak w każdej innej sprawie. Moim zdaniem nie ma zaczynać takiej dysputy bo to tak jak rozmowa o wyższości słoiczków nad marchewką albo czy dawać dziecku smoczek czy też nie. Każda matka robi jak uważa i tyle. Moje dzieci są po bilansie 2 i 4 latka i nie mają żadnych problemów ze stopami. I to tyle mojej dyskusji na ten temat bo skarpety z ABS i podeszwami o których pisałam to było wyrzucenie moich pieniędzy w błoto. Takie mam zdanie na ten temat i takie zdanie mieć mogę.

Gość ashleyon juniorsyn
nie wolno zakładac dzieciom bucików ze sztywną podeszwą ! podeszwa ma się łatwo zginac w przedniej części stopy buciki zetpol to najgorsza firma, polecam lemigo dziecko, które dopiero się uczy powinno biegac boso, zapytaj ortopedy :)

Gość ashleyon juniorsyn
zakładanie butów to nic złego, w końcu po dworzu dziecko nię będzie chodzi na bosaka, ale podeszwa ma się łatwo zginac w przedniej części stópki w sklepie ze wstrętem odrzuciłam butki zetpol i befado, bo nie dałam rady zgiąć podeszwy i co innego dziecko, które dopiero się uczy chodzic, a dziecko, które chodzi samodzielnie mój syn chodzi od 11 m- ca i od tego czasu ma kapcie lemigo, piętka trzyma, podeszwa elastyczna, ocena chodu u ortopedy pozytywna