Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

jak opóżnic pojście do szkoły 5 latki ????

Polecane posty

Gość mamma 7777
Nie jest źle (dziecko 6 l w szkole).Moja córka uważa że jest fajniej niż w przedszkolu.Jeśli chodzi o lekcje to jest ok.5 godzin dziennie(z w-f),z przerwami na zabawę,ma też fajnie na świetlicy,choć przyznam że idzie tam najwyżej na godzinę.Nie ma jakiegoś ciśnienia,pani stawia "słoneczka"a oceny są opisowe i zawsze tam można znaleźć coś z czego puchniemy z dumy:)

Gość tu gdzie
mieszkam (Hiszpania) dzieci ida do przedszkola gdy maja 3 latka , teoretycznie nie jest to obowiazkowe, w praktyce jest, gdyz te przedszkola sa przy podstawowkach i jak nie zapiszesz malucha jak ma 3 latka, to potem jako 6 latek nie bedzie mial miejsca, wiec wszystkie dzieci zaczynaja swa przygode ze szkola jako 3 latki, z przedszkola przechodza do podstawowki jak maja 6 lat ( moj syn tez bedzie mial 5 lat i 10 miesiecy bo jest z listopada 2006). Nie wiem dlaczego tak sie dziwicie, to wcale nie sa takie male dzieci, 6 latek bez problemu poradzi sobie w szkole! Moja 7 letnia corka jest w drugiej klasie, szkole uwielbia, wiec to tylko nam sie wydaje, ze nasze dzieci sa za male na szkole, oni sie tam swietnie bawia ;);)

Gość aqwerla
Moja córka to do szkoły nie mogła się doczekać, tak dziecko czekało na wakacjach. Bo jest jedynaczką i bardzo towarzyskim dzieckiem. Tak bardzo chciała do dzieci.

nie dalej jak trzy dni temu sprzeczałam się z bratową że dzieci urodzone po 01 wrześ. 2006r nie mają obowiązku iść do przeczkola w 2011 a wy tu piszecie że jednak mają taki obowiązek. Powiedzcie mi w końcu jak z tym jest? Bo ja już nic nie wiem

ja napisze Ci ze swojego "doswiadczenia" u nas wszystkie mamy musialy podpisac gdzie dziecko idzie od 1 wrzesnia, obojetnie czy dziecko bylo ze stycznia czy z grudnia kazda mama miala podpisac liste i tak tez wszystkie zrobily ja wpisywalam sie jako jedna z ostatnich bo wczesniej bylam chora i syna odbierala tesciowa z przedszkola nic nie slyszalam zeby dzieci po 1 wrzesnia mialy wybor ale moze to u nas w przedszkolu panie niedoinformowane byly, nie wiem pisze jak bylo u nas

tamten artykul byl z roku 2008... sadze ze wszystkie dzieci pojda do szkoly rok wczesniej z rocznika 2006 bez wzgledu na to czy ze stycznia czy z grudnia ehh sama jestem ciekawa co to bedzie we wrzesniu

Gość beznadziejny przypadek
a ja nie widze w tym nic zlego i jestem bardzo zadowolona ze tak wczesnie mieszkam w szkocji i tu dzieci ida do szkoly pomiedzy 4,5-5,5 rokiem zycia moj syn ma obecnie 6 lat i jest w 3 klasie podstawowki i powiem wam ze jak jedziemy do polski i dziecko bawi sie z rowiesnikami to niebo a ziemia... on bardzo dobrze pisze i czyta w dwoch jezykach, dodaje, mnozy, zna ulamki a polskie dzieci w wieku 6 lat zaczynaja literki... :/

Gość mamaamelii
a czy dostaje sie ze szkoły pismo odnośnie tego czy dziecko z 2006 r bedzie chodziło do zerówki w szkole i do jakiej zerówki jest "przydzielone"?? skąd sie o tym dowiedzieć??

Gość BAJKAAAAAAAAAAA
moje dziecko jest z 2005 roku i na szczescie od wrzesnia idzie do zerówki. Miałam prawo wyboru z czego zdaniem nauczycieli przedszkola powinnismy się cieszyć. I bardzo się cieszę, bo pomysł mocno poroniony. Co z tego, że moje dziecko jest zdolne, mądre i przewyższające poziomem inne dzieci jak sfera emocjonalna u niego leży??? Jest inteligentne ale emocje głęboko w tyle poniżej jego poziomu. Pani powiedziała, że bardzo dobrze ze nie puszczamy dzieci rok wczesniej, bo szkoły nie sa jeszcze na ta reforme przystosowane. Ktoś odgórnie wydał taki przepis i oświata musi go realizować. Szkoły nie są przystosowane, to jest wielki niewypał. A jeszcze kilka lat wstecz wydawało mi się, że to nawet fajnie jak pójdą wczesniej do szkoły. Jednak takie dzieci są stanowczo za małe.

Gość BAJKAAAAAAAAAAA
tak to prawda dzieci z rocznika 2006 mają obowiązek iść do szkoły jako 6 latki. Dzieci z rocznika 2005 mają jeszcze mozliwosc wyboru (jako ostatni rocznik)

Gość Moniczkaaaaaaaaaaaaaaaaaa
beznadziejny przypadek wiesz co akurat w to co piszesz nie wierze bo niestety poziom angielskiej szkoły jest niższy niz polski, mam do czynienia z dziecmi które kilka lat mieszkały w anglii i wrociły do Polski i sa mocno do tyłu, zazwyczaj takie dzieci sa cofane o rok w naszych szkołach

Gość a co jesli moja corka z 2006
r.nie chodzila nigdy do przedszkola?Teraz ma oowiazek isc do zerowki,tylko,ze nie do szkoly(bo tam nie ma miejsc)tylko w przedszkolu,a tu miejsc jest bardzo malo??

Gość ddtfguhijljytredws
Mój jest z listopada 2006. W naszej okolicy jest i szkoła podstawowa i przedszkole. Narazie żadnego wezwania czy coś nie dostałam ale wyczytałam na stronie szkoły ze zapisy rocznika 2006 od kwietnia. A w najbliższy poniedziałek zebranie rodziców rocznika 2006. Pójdę i się zorientuję. Na to wygląda, że od razu do szkoły pójdzie

Gość juwtre
W radiu słyszałam ze jednak nie muszą juz iśc dzieci urodzone w 2006 do 1 klasy przymusowo od 2012 do 1 klasy. Nie wiem czy to tak przed wyborami łagodnieją bo pewnie zmieni się sejm i cały ten problem się uciszy a może sie wezmą za chore gmnazjum a nie za 6 letnie dzieci. Nam do zachodu to daleko s.... ,nie znaczy ze angielski 6 latek jest taki sam jak polski , a juz o stanie szkół to nawet nie będę pisałaa.

Gość okijuylvctexcty
Mój pięciolatek jest z listopada 2006 i od wrzesnia chodzi do zerówki w szkole. Też miałam obawy, też się stresowałam ale jak narazie jest dobrze. Syn chodzi na na 5 godzin dziennie. Wraca bardzo zadowolony. Nauka przez zabawę.

Gość okijuylvctexcty
Coooo ?? Nie kumam o co chodzi :O To od tego wrzesnia poszedł obowiązkowo do zerówki. W przyszłym roku poszedłby do pierwszej klasy a teraz się okazuje że nie obowiązkowo ? To mogę niby mu zrobić rok przerwy ?? Bez sensu :O

Ostatnio w mediach pojawiły sie informacje ze prawdopodobnie dzieci urodzone od wakacji do końca 2006 r. będą miały jeszcze wybór czy pójść do 1 klasy wcześniej(tzn rodzice będą mieli wybór). Nawet pani minister coś się wypowiadała na ten temat. Ale tak nsprawdę to nie ma na to zadnej ustawy. Teraz obowiązuje ustawa ze wszystkie dzieci urodzone w 2006 roku od września 2012 roku idą do pierwszej klasy. Moja córka z marca 2006 teraz chodzi do zerówki w przedszkolu a tak jak pisałam od września 2012 idzie do szkoły. I jeszcze z tego co zrozumiałam z rozmowy z p. minister ew. dopiero nowy rząd jeżeli się za to weźmie to bedzie mógł zmienić zapis co do tego zeby był jeszcze wybór czy posyłac 6 latki później urodzone do 1 klasy czy nie. Mam nadzieję ze Wam nie namieszałam.

Gość alakkkka
tak jest, autorka topiku najlepiej niech w ogóle nie puszcza dziecka do szkoły, chce na silę zrobić chorą psychicznie córką, to matka

Gość hurewew
To nie chodzi puszczac czy nie, jednak rok różnicy między 6 a 7 latkiem jest baaardzo widoczny. I taki mały bąbel trafia do wielkiego molocha i z 2 m gimnazjalistami smiga po korytarzach.albo zrobic porzadek z gimnazjum (wielkie mi panny i kawalerowie) lub poprostu dac szansę rodzicowi by decydował.Skoro juz przez 3 lata poszło 12,6 % sześciolatków oznacza chyba ze to nie jest takie rewelacyjne. a względy jakimi się kierują ci co puścili to nie geniusz tych 12,6% dzieci a poprostu wzgędy finansowe-szkoła bezpłatna a przedszkole płatne ( i to dużo drożej w tym roku ) a logiczne jak ma się 3 czy nawet i 2 to się liczy kasę.Także te 12,6 % wcale nie martwi się "ucietym" dzieciństwem a zawartościa portfela

Gość hurewew
a dziwne jst dzielenie dzieci na wakacyjne i powakacyjne. Ten kto sie urodził 1 wrzesnia 2006 ma miec żaal do matki ze się wtedy urodził? juzod 6 latka dziecko widzi podziały na "lepszych" i "gorszych".Oj niech pani Hall naprawde poduma co z tym fantem zrobic.

Gość hurewew
a chore psychiczne dzieci uczą sie w specjalnej :) a Pani jest troskliwą mamą

No dziwne, dziwne. Sama byłam w szoku co też to za wymysł. Gdyby tak zrobili to dopiero by się zamieszało.

Gość hurewew
Niby potrzebuja 2 lata by szkoły pod przyjście 6 latków przygotowac,co ławki mniejsze i krzesełka 2 lata kupowac? a w klasach 1-ych będa dwa roczniki, i bum na szkoły a w przedszkolach posucha, bo dzieci coraz mniej i w związku z tym likwidacja etatów dla pań przedszkolanek.A w szkole po 4 klasy pierwsze.Także nauczyciele mają szanse się cieszyc-bedzie kogo uczyc.

Gość sdfgasdfgasdf
Szybiej pójdzie do szkoły, szybciej stanie się dorosły i szybciej skończy studia. Wejdzie w wiek produkcyjny, brawa za pomysł 5 latki powinny iść od razu do I klasy.

Gość ydaba
W calej Europie dzieci zaczynaja nauke jako 6 latki a nawet jako 5 latki. Jedynie polskie dzieci jakies opoznione w rozwoju sa :D i przed 7 rokiem zycia nie nadaja sie do nauki - same matki tak twierdza. Zal mi waszych przyglupawych dzieci. A poziom polskiej szkoly baaardzo odstaje od szkol w krajach europy zachodniej. Mozecie sobie wmawiac, ze poziom polskich szkol jest taki "ach i och" ale jakos zaden polski uniwersytet nie miesci sie nawet w pierwszej 100 najlepszych uniwersytetow. Polskie szkolnictwo to dno, przestarzaly i zmurszaly pieniek!

Gość jsuwyw
Tylko że na zachodzie to jest motywacja do pracy :) a u nas?od 6 r.ż uczyc sie by harowac za grosze?marna motywacja

Gość Chyba nie ma takiej mozliwosci
Niestety. Weszla ustawa i trzeba sie podporzadkowac. Nie podoba mi sie jedynie to dorabianie filozofii, ze to dla naszych dzieci, zeby byly bardziej przygotowane do zycia, madrzejsze i inne tego typu bzdety. To nie ma w ogole zwiazku zdadnego. Malo tego: poziom edukacji niestety spadl znacznie. Jedynym powodem tych zmian jest dziura budzetowa, ZUS nie ma na emerytury wiec rzadzacy chca jak najszybciej miec sile robocza :D A nie tam, jakies wielkie slowa, hehehe ;) No al;e wracajac do tematu to bez lamania prawa niestety nie przeskoczy sie tego.

Gość na zachodzie taki poziom
edukacji, ze nawet nie wiedza gdzie jest Polska i nie znaja przyczyn wybuchu II wojny swiatowej :P My w 8 klasie SP umielismy wszystkie panstwa swiata i stolice (lacznie ze wskazaniem na mapie) ;)

Gość mamuskiidiotki
pewnie, zostaw dziecko w domu, wlacz tv i nakarm chipsami.. na pewno za rok bedzie przygotowane do pojscia do szkoly.. serio takie debilki maja dzieci? ;/;/;/ strach.