Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciekawy_23

muzyka Straussa

Polecane posty

Gość Myrevin.
oczywiście, że tak

Wolę słuchać muzyki niż o niej dyskutować. Straussa w dużych ilościach słuchałem jakieś dwa lata temu.. ostatnio Mozart i Vivaldi jest grany.

osobiście nigdy nie słuchałem takiej muzyki w dużych ilościach. Ale czasem lubię sobie wieczorkiem usiąść w fotelu i posłuchać tych walców, polek. A w Nowy Rok obowiązkowo koncert filharmoników wiedeńskich.

Wszystkie utwory Mozarta, zebrano w jedną kolekcję. Jest tego 170 płyt CD. A Vivaldi .. z wikipedii {Generalnie przyjmuje się, że Vivaldi skomponował około 500 koncertów instrumentalnych (liczba ta trudna jest do ustalenia, bo przypisywano mu cudze utwory, a i nie ma gwarancji, że odnaleziono i zidentyfikowano jego wszystkie): * ok. 350 koncertów na jeden instrument solowy oraz smyczki: najczęściej, bo ponad 230 razy na solowe skrzypce, ponadto na takie instrumenty jak: fagot, wiolonczela, obój, flet, flautino, flet prosty, viola damore, mandolina, * ok. 40 koncertów na dwa instrumenty solowe (najczęściej takie same, np. dwie trąbki lub mandoliny), * ponad 30 koncertów z trzema lub więcej instrumentami solowymi, w tym z instrumentami tak rzadkimi w roli solowej jak kotły, * ok. 60 koncertów bez instrumentu solowego, przypominających sinfonię, lecz nazwanych „koncert. } { Generalnie przyjmuje się, że Vivaldi skomponował około 500 koncertów } O_O

Bardzo lubię muzykę klasyczną, a najbardziej Bethovena. ale nie tylko, dla mnie klasyka to klasyka.

jolkaza: ja też lubię Beethovena. Uwielbiam. To mój ulubiony kompozytor. Właśnie teraz słucham sonaty Patetycznej w wykonaniu Polliniego (2004). Cudowne

Gość endoftopic
Strauss ojciec czy syn?

co do kompozytorów tu wymienionych ( Vivaldi, Mozart) raczej ich nie słucham. Wolę romantyków i neoromantyków.

Ja wolę Ryszarda, zwłaszcza poematy symfoniczne. Akurat w tym momencie jestem na etapie analizowania muzyki późnoromantycznej.Dobrze , że nareszcie ktoś na tym forum docenił muzykę,która powstała przed 2000 rokiem , bo jeśli ktoś wkleja tu linka to jest to jakaś techniawa.

ryszarda akurat nie słucham. Znam poematy symfoniczne, które napisał, ale mi nie podchodzą. Z neoromantyków lubię Brahmsa, Brucknera. Nie znoszę natomiast Mahlera i Czajkowskiego. Ale każdy ma jakieś tam swoje gusta.