Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tost z miodem i c. pudrem

Denerwuje mnie to podejście ludzi z forum

Polecane posty

Ja nie rozumiem, jaka Polska szeroka tyle obyczajów ale niektórym to się w pale nie mieści chyba, że nie u każdego jest tak samo w kwestii wesel/ ślubu. No bo co ja czytam : -młoda ma kupić bukiet świadkowej -trzeba bukiet zostawić na ołtarzu -welon po oczepinach trzeba oddać tej co złapała a muszkę/ krawat temu co go złapał - bo przecież potem będą się fotografować -panią młodą ma wyprowadzać świadek a pan młody ma wychodzić ze świadkową z jej domu -do kościoła mają iść tak samo. -i tu o zgrozo najgorsze zarzuty jakie mogłam przeczytać. Ja mieszkam w okolicach Sosnowca i u nas przynajmniej jest tak : (przykład) ślub 0 15 w kościele, ok 19 jedzie się na zdjęcia i potem przyjeżdża. Nie muszę pisać z jakimi epitetami się wtedy spotkałam :O ale u nas to całkowicie normalne i tak się robi na weselach. My osobiście planujemy wesele na 2012/2013 rok a raczej tylko mówimy o tym ale już na wstępie wiemy że : -druhen mieć nie chcemy -z mojego domu wyjdę z moim , do kościoła tak samo -nie będę zostawiała żadnego bukietu na ołtarzu bo u nas nie ma czegoś takiego i jest mi to obce -chcę mieć welon i to długi 140 cm ALE nie chcemy żadnych oczepin po prostu zwyczajną zabawę weselną bez takich zabaw -mojej świadkowej to kupi bukiet świadek -sesje w plenerze chcemy po ślubie ale rozważaliśmy też w dzień ślubu jakąś krótką sesyjkę bo u nas nie jest tak ,że goście się obrażają jak się ich zostawia. To chyba na razie tyle. Ja rozumiem, że u innych wesela są inne i potrafię to zaakceptować jako w pełni świadoma dorosła osoba ale z przykrościami jakie wyczytałam od innych gdy tylko się wypowiadałam to było co nie miara :O nie rozumiem ograniczenia. U nas jest taki "kraj i taki obyczaj" więc to chyba fajnie, że nie wszystkie wesela muszą być takie same a młodzi zrobią je sobie ta jak chcą. Pozdrawiam

przykłady : po co ci to wesele? po ci ci ten welon jak nie będzie oczepin? po co ci to tamto i jajco itd. No sorry ale nie rozumiem. Wesela pow 50 osób mają być z oczepinami i innymi pierdołami a skromne przyjęcie jak jest bez tego to ok?

Gość ananamana
Czyli tak, tradycje z innych czesci Polski (bukiet dla swiadkowej, zostawianie go na oltarzu itp) to zlo i glupota i ty tego robic nie bedziesz a tradycja z twojej okolicy (sesja w trakcie wesela) to u was norma i wszyscy maja to zaakceptowac i nie krytykowac? :/ Sama jestes osoba, ktora wysmiewa tradycje innych a oczekuje tolerancji co do swoich. Puknij sie w glowe zanim cos napiszesz znow.

gdzie ja pisałam że się naśmiewam? może najpierw radze poczytać ze zrozumieniem WSPANIAŁA PANNO MŁODO. To właśnie ze mnie robią idiotkę bo chcemy zrobić po SWOJEMU.

Gość dobre i mocne
ananamana - poczytaj z 50 razy post autorki a potem się wypowiadaj bo czytanie ze zrozumieniem widać lipa u ciebie. Autorka wyraźnie pisze, że rozumie obyczaje innych ale jej nie jest tolerowany a ja napiszę tak do autorki : rób tak jak tylko będziecie uważali za stosowne. Fajnie coś robić po swojemu a nie ciągle tylko kopie innych. Zresztą co to napisałaś nie jest niczym nowym. Byłam na weselach gdzie nie było oczepin a panie młode miały welon itd. Od tradycyjnych wesel odchodzi się już dawno.

Gość ananamana
Przeciez piszesz o innych tradycjach z krytyka (po co to komu i my tego miec nie bedziemy). Nie wiem jak sens ma ten temat, kazdy ma swoje tradycje i niech sie ich trzyma

Gość kaimak
nie przejmuj się i róbcie po swojemu. No przecież nie będziesz się przejmowała jakimiś opiniami, że nie chcecie oczepin :D Guzik to kogo obchodzi. U nas również nie ma różnych zwyczajów i tym się nie przejmuje. A jak jakaś pannica krytykuje dlaczego chcecie tak a nie inaczej to ma problem ze sobą ;)

z jaką niby krytyką? może ty mi napisz dlaczego mnie krytykujesz o coś czego nie piszę?

Gość dobre i mocne
ananamana - ciebie definitywnie boli to, że ktoś robi inne wesele niż TWOJE :D i mnie napisz gdzie tu widzisz krytykę w wypowiedzi autorki? może zacytuj bo ja nic nie widzę ;)

Gość kaimak
oj autorko a ja cię rozumiem. Też wypowiadałam się na innych forach jak to będzie u nas na weselu ale inne zdecydowanie chciały mnie zjeść "co to za zwyczaje" przecież u nich to normalne , że to to itd. A dla nas będzie najlepiej jak zrobimy po swojemu :D

To chyba na razie tyle. Ja rozumiem, że u innych wesela są inne i potrafię to zaakceptować jako w pełni świadoma dorosła osoba ale z przykrościami jakie wyczytałam od innych gdy tylko się wypowiadałam to było co nie miara chyba wyraźnie pisze, że rozumie obyczaje innych. Ale najlepiej jechać jak po burej suce. autorko róbcie po swojemu. To, że jakaś krytykuje wasz brak oczepin, czy druhen świadczy tylko o braku kultury. Teraz wesela zmieniają się diametralnie. To w latach 70-80 praktycznie każdy miał druhny czy oczepiny ale nie teraz :D Ja osobiście byłam na kilku takich weselach i było super.

oczywiście mam się puknąć w łeb bo mam inne zwyczaje niż ananamana ;/ po prostu rewelacja.

Gość kaimak
daj spokój już nie przejmuj się. A czytasz to tylko z forum czy potencjalnie zaproszeni goście ci to mówią? bo jak goście to zwyczajnie chyba zrezygnowałabym z takich "serdecznych" na weselu ;/

kaimak - rodzina nie, tylko internetowe panienki młode, które za chiny ludowe nie mogą pojąć niektórych spraw. Bezsensu.

Gość kaimak
no cóż to zapewne piszą osoby które były na weselu 2 razy w życiu i swoje robią według podporządkowanych zasad "bo tak trzeba/wypada" i stąd to zamknięcie się na nowe propozycje. Ja np. nigdy nie spotkałam się na weselu z tym, że oddaje się welon tej co złapie. Nosi go może przez godzinę a potem oddaje młodej i u nas TO jest normalne :D ale był tu kiedyś temat co nieźle się wyzywały od szmat, coś w stylu "robicie wesele za 30 tys a welonu żałujesz" :D to była parodia. Jeszcze się taki nie urodził co mu się dogodzi. Ja swój welon i sukienkę zostawiam na pamiątkę i choćby ją miały mole żeżreć to zostawię :D

Gość dobre i mocne
krzykaczki z kafe to z reguły zakompleksione osoby autorko. Poprzez krzyk i agresję szukają akceptacji :classic_cool:

Gość była pani młoda 26
Witam autorko :) My również nie mieliśmy druhen, w welonie chodziłam do samego końca, świadkowa miała bukiet inny niż mój nawet kolorystycznie, z domu wychodziłam ze swoim, do kościoła tak samo razem. Nie mieliśmy mega sesji a zdjęcia o 18 w dniu wesela trwały z godzinkę. Wesele odbyło się do 4 rano było super i przyjemnie :) pozdrawiam.

Gość hejka .............
dla mnie wesele to kaszana!!!! oczepiny wiesniackie i chamski, zdjecia wiejsckie, zjebane gołabki nad głowa, taniec ze smierdzacym wujkiem zenkiem!, ktorego nigdy na oczy nie widziałam.Wiejska kapela i piosenki;; cudownych rodzicow mam'' zabiore cie własnie tam'' masakra.Kredyt na slub, młodzi bez pracy i nawet mieszkania, o to polskie klimaty.

Gość woalkowa
ja tak samo jak autorka tylko bez welonu a żadnych oczepin, rzucania bukietem, podwiązką nie chcę błeee i nie uważam się gorsza. Owszem jakieś buraczki skrytykują tak jak u ciebie "to po co robisz to wesele jak będzie takie nijakie" no mam ochotę w pychol szczelić. Durne baby i tyle. Trzymaj się i róbcie po swojemu !!;**

Gość dobre i mocne
hejka ............. - szukasz akceptacji?:)

Gość hejka .............
zapomniałam dodac ,ze wypozyczanie limuzyny -tez jest mega czadowe:)

autorko jesteś fajna umiesz stawiać na swoim. A co na wizażu ci coś pisały? tam w ogóle jest kompleks niższości

Gość hejka .............
nie potrzebuje :)

heh fajnie czytać, że są osoby z podobnym podejściem jak moje ;)

Gość dobre i mocne
hejka ............. - dziewczynko może warto zadzwonić do wuja i zapytać jak zdrówko?

Gość nowe trende widać
umre przez was ze śmiechu :D

na wisażu to planują ślub od dziś na 4 lata wprzód więc nie dziwujta się, że laski takiego szału