Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala mysia8989

Czy to mozliwe zeby maz byl ubezpieczony w krusie a zona w zusie??

Polecane posty

Gość mala mysia8989

bo moja kolezanka mi mowie ze ona po urodzeniu dziecka dostanie kase z ubezpieczenia tj okolo 3000zl + macierzyskie i maz z krusu 2800zl . Kolezanka ktora pracuje w UP powiedziala mi ze to niemozliwe zeby jedno z malzonkow bylo ubezpieczone w zusie a drugie w krusie i ze nie mozna dostac "porodowego" jednoczesnie z zusu i krusu. Mozliwe to???

Gość mala mysia8989
spadaj z tym tarotem!!!!!

moja koleżanka z pracy jest ubezpieczona w Zusie i za urodzenie dziecka dostała pieniądze z dodatkowego ubezpieczenia grupowego (zus nie płaci za urodzenie dziecka), jej mąż jako rolnik jest ubezpieczony w krusie, ale nie wiem czy dostał jakieś pieniądze za urodzenie dziecka, ale wątpie, żeby krus płacił komuś za to, że dziecko mu się urodziło

o ile wiem to chyba jak jedno z małżonkow skada o becikowe to drugie musi napisac ze nie pobrało

Mozliwym jest ze jedno moze byc ubezpieczone w krusie drugie w zusie bo sama mam tak ale nie mozliwe jest z tego co wiem zeby podwojnie wyciagnac kase...bo o becikowe to na pewno trzeba zlozyc pismo ze sie nie pobralo z innego miasta jesli sa zameldowani osobno itp.. a o innych swiadczeniach nei slyszalam

Jezu Chryste, że to taka ciemnota w narodzie. Jedynym świadczeniem, które wypłaca ZUS (prawdopodobnie KRUS też) -poza oczywiście emeryturami i rentami-jest ZASIŁEK POGRZEBOWY. Jako żyje nie słyszałam, żeby ZUS płacił za urodzenie dziecka. Ledwo co zabrali nam z naszych składek, tę część która powinna iść do OFE, a Wy chcecie jeszcze świadczenia na dziecko?!!!!! Toż to biedny ZUS by zbankrutował natychmiast. Można dostać świadczenie za urodzenie dziecka jak się jest w jakimś TOWARZYSTWIE UBEZPIECZENIOWYM NA PRZYKŁAD PZU, ALLIANZ, WARTA, HESTIA ETC ubezpieczonym i płaci się regularne składki z własnych, ciężko zarobionych, pieniędzy. Wtedy i owszem, jeżeli owo ubezpieczenie przewiduje taką wypłatę, wtedy się dostaje. A to gdzie jest ubezpieczona żona nie ma żadnego wpływu na to, gdzie jest ubezpieczony mąż. Każdy pracownik zatrudniony na umowę o pracę jest ubezpieczony w ZUS. Ale czy pracownik nie może mieć małżonka rolnika? Oczywiście może. I taki rolnik będzie ubezpieczony w KRUS-ie - cóż w tym dziwnego? Małżeństwo tu o niczym nie decyduje - DECYDUJE JEDYNIE TYTUŁ UBEZPIECZENIA.

Gość do agbr.................
no i odpowiesz na pytanie autorki? czy bedziesz sie wymądżać:P

Przecież becikowe wypłąca urząd gminy, lub pomocy społecznej !!!!

Gość a.ja.powiem
z KRUS tak samo jak PZU i innych towarzystw ubezpieczeniowych wypłacaja kasę za urodzenie dziecka. Przynajmniej kiedys tak było.

wymądrzać:P:P

No przecież odpowiedziałam czytaj uważnie. TAK MOŻLIWE JEST UBEZPIECZENIE ŻONY W ZUS IE A MĘŻA W KRUSIE. A pieniędzy to oni żadnych nie dostaną, bo TAKICH ŚWIADCZEŃ NIE MA. Jeżeli pomylili to z becikowym, to ono wynosi 1000,00 zł. Chybaże GMINA - NIE ZUS ANI KRUS uchwali dodatkowe SAMORZADOWE ŚWIADCZENIE.

Gość nocos ty:O
tylko ze abgr pisze jako jedyna sensownie !!!! reszta debilek nie ma nawet pojecia kto wypłaca jakie zasiłki!!! Tumany!!!

Gość polandpoland
ani KRUS ani ZUS nie wypłacają zadnych zasiłków przy urodzeniu dziecka wypłaca jednostka samorzadu np urzad gminy i tyle a kase zazwyczaj ludzie maja z dodatkowego ubezpieczenia ..ale ani KRUS ani ZUS nie ma z tym nic wspolnego:O

Gość fgrghy
No nie wiem... Koleżanka jest w krusie, urodziła dziecko i też dostała prawie 3 tyś zł. Teraz specjalnie weszłam na stronę krusu i tam jest zasiłek macierzyński 2800zł z groszami, więc jak to nie ma i nie wypłacaj?

To ci powiem że gówno wiesz:P:P:P:Phahaha

Gość TO ja wam powiem!!!!!!!
agbr oni pewnie piszą skrótem myślowym a Ty sie czepiasz, chodzi pewnie o to że zona odprowadza składki do zusu a mąż do krus! nie wiem czy dalej tak jest bo mieli to ukrócić, ale ja rodzilam w 2009r i ja jestem w Zusie mąż w krusie i ja dostał normalne becikowe te 1000 zł plus drugi 1000 jako że spełniałam wymogi do zasiłku rodzinnego (wypłacane przez GOPS) a mąż dostał zasiłek macierzyński z Krusu w wysokości 2800 zł :D:D

Gość polandpoland
no ty wyzej, skoro wiesz lepiej to czemu nic nie piszesz poza wyzwiskami,co? patologia,slowo daje:O

?????????????? ja nikogo nie wyzywam co najwyżej zwracam uwagę:P!!!!!!

Gość fgrghy
Zasiłek macierzyński z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego rolników Zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, rolnikowi (jego małżonkowi, domownikowi) ubezpieczonemu w KRUS w trybie obowiązkowym, z tytułu urodzenia dziecka, a także z tytułu przyjęcia dziecka w wieku do jednego roku na wychowanie, jeżeli w tym czasie został złożony wniosek o przysposobienie, przysługuje zasiłek macierzyński. Zasiłek ten jest przyznawany i wypłacany przez placówki terenowe i oddziały regionalne KRUS, na podstawie złożonego wniosku wraz ze skróconym aktem urodzenia dziecka albo z zaświadczeniem sądu stwierdzającym wystąpienie do sądu o przysposobienie dziecka. W przypadku rolników ubezpieczonych w Kasie w trybie dobrowolnym, tj. na wniosek, zasiłek ten przysługuje, jeśli okres podlegania temu ubezpieczeniu wynosi co najmniej 1 rok bezpośrednio przed wystąpieniem zdarzenia uzasadniającego nabycie prawa do świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego. Do wymaganego rocznego okresu ubezpieczenia nie wlicza się okresów podlegania innemu ubezpieczeniu społecznemu, nawet gdy zainteresowany nie nabył prawa do analogicznego świadczenia z tego ubezpieczenia. Jeżeli ubezpieczeniu podlegają oboje rodzice, zasiłek ten przysługuje im łącznie. O zasiłek macierzyński może zatem ubiegać się, składając wniosek na druku KRUS-SR 24, także ubezpieczony rolnik - ojciec dziecka, o ile to on złoży wniosek i skrócony akt urodzenia dziecka, z którego będzie wynikało, iż jest ojcem dziecka. Nadmieniamy, że zasiłek macierzyński wypłacany jest jednorazowo i wynosi czterokrotność emerytury podstawowej obowiązującej w dacie porodu. Wprowadzona od 1 stycznia 2009 r. zmiana brzmienia art. 15 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników wynika z art. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw, i została opublikowana w Dz. U. z dnia 31 grudnia 2008 r. Nr 237, poz. 1654. Zatem od 1 stycznia 2009 r. wysokość zasiłku macierzyńskiego wynosi 2.546,16 zł (tj. 4 x 636,29 zł emerytury podstawowej). W związku z waloryzacją świadczeń od 1 marca 2009 r. , wraz ze zmianą kwoty emerytury podstawowej zmieni się również wysokość zasiłku macierzyńskiego. Poza zasiłkiem macierzyńskim z tytułu urodzenia dziecka, który jest świadczeniem z ubezpieczenia społecznego rolników, ubezpieczonym w KRUS osobom uprawnionym do zasiłku rodzinnego przysługuje z tytułu urodzenia dziecka becikowe, czyli jednorazowy dodatek. Rolnicy powinni składać wnioski o ten dodatek w miejscowym urzędzie gminy, gdyż zgodnie z ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U z 2005 r. Nr 267, poz. 2260) urzędy te przejęły od 1 września 2005 r. z KRUS przyznawanie i wypłatę świadczeń rodzinnych. Podkreśla się, że wymieniony dodatek przysługuje jedynie rodzinom uprawnionym do zasiłku rodzinnego na dzieci. Niezależnie natomiast od osiąganych dochodów w rodzinie, matce, ojcu albo opiekunowi prawnemu przysługuje z tytułu urodzenia się dziecka jednorazowa zapomoga zwana drugim becikowym. Wniosek o zapomogę należy składać w urzędzie gminy, w nieprzekraczalnym terminie 3. miesięcy od dnia narodzin dziecka. Wniosek złożony po terminie organ pozostawi bez rozpoznania.

Gość to wygląda tak :
Jezeli jedno jest w zusie tzn ,że jest pracownikiem , a drugie w krusie jako rolnik bądz członek rodziny rolnika to po urodzeniu dziecka jedno z nich składa wniosek o przyznanie macierzyńskiego zasiłku. I wtedy zasiłek przyznaje odpowiednio do tego które złozyło wniosek zus lub krus. Możecie oczywiście oszukać i złożyc wniosek jednak w Krusie podpisuje się oświadczenie ,że drugie z rodziców nie pobrało świadczenia macierzyńskiego . Nikt tego formalnie nie sprawdza ,ale kiedyś , gdzie może się wydać i będą kłopoty. I na dzien dzisiejszy stawka w krusie to rzeczywiście 2800

no zanim kogoś zaczniesz od ciemnot wyzywać sama się zorientuj czy głupot nie piszesz:P:P:Phahahaha

nie zgodzę sie z przedmówczynią bo mąż nie podpisywał takiego oświadczenia.....mało tego Pani dobrze wiedział że ja normalnie pracuje i podlegam pod Zus, no i z Krusu dostajesz zasiłek macierzyński a z gminy dodatek za urodzenie dziecka czy jakoś tak

Poza zasiłkiem macierzyńskim z tytułu urodzenia dziecka, który jest świadczeniem z ubezpieczenia społecznego rolników, ubezpieczonym w KRUS osobom uprawnionym do zasiłku rodzinnego przysługuje z tytułu urodzenia dziecka becikowe, czyli jednorazowy dodatek. Rolnicy powinni składać wnioski o ten dodatek w miejscowym urzędzie gminy, gdyż zgodnie z ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U z 2005 r. Nr 267, poz. 2260) urzędy te przejęły od 1 września 2005 r. z KRUS przyznawanie i wypłatę świadczeń rodzinnych. Podkreśla się, że wymieniony dodatek przysługuje jedynie rodzinom uprawnionym do zasiłku rodzinnego na dzieci.

Gość ech po co się kłócić o takie
po co się kłócić o takie pierdoły. Moja siostra ma staż w KRUsie, i wypłacają tam zasiłek porodowa macierzyński, teochę ponad 2,800. ale to jest jednorazowe świadczenie. a Zusu z tego co wiem jest za urlop macierzyński jakaś kasa.

no tylko po co te wyzwiska. no ale jedne jest pewno, jak zona podlega pod zsu a mąz pod krus dostaje 2800 + 1000 a czasem jeszcze + 1000 :)

co razem daje prawie 5000 zł :D:D

Gość a.ja.powiem
rany julek jaki ZUS? PZU owszem ale nie ZUS! ZUS nie wypłaca kasy z tytułu urodzenia dziecka!!!