Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala mysia8989

Czy to mozliwe zeby maz byl ubezpieczony w krusie a zona w zusie??

Polecane posty

Gość TO ja wam powiem!!!!!!!
wiadomo że nie nie ZUS:) czepiacie sie skrótów myślowych i tyle

do do agbr - Dlatego pisałam o ZUS-ie. Napisałam, że Krus może tak, bo tu akurat nie jestem zorientowana, więc w sojej pierwszej wypowiedzi skoncentrowałam sie na ZUS, a ZUS na pewno nie ma takich świadczeń.. I już w pierwszym poscie odpowiedziałam na pytanie autorki, czego nie raczyłaś zauważyć - kłania się czytanie ze zrozumieniem. Do to ja to wiem - nie czepiam się - tak jest sformułowany temat topiku - Jak to jest możliwe?.... Więc napisałam, że jest, bo to przecież żadna zbrodnia, że jedno jest tu, a drugie tam. Z tekstu, który przytoczyła fgrghy, wynika, że Krus wypłaca jednorazowy zasiłek macierzyński (nie ubezpieczenie, bo to zupełnie co innego), rodzicowi dziecka. Jak dla mnie jest to odpowiednik zasiłku macierzyńskiego z ZUS, które otrzymuje kobieta będąca na urlopie macierzyńskim, bądź też taka, która po rozwiązaniu umowy o pracę (pamiętajmy, że jeżeli kobieta jest w ciąży i ma umowę na czas określony, to taka umowa przedłuża jej się do dnia porodu, a potem przejmuje ją ZUS) jest na zasiłku macierzyńskim. Zus wypłaca wtedy takie świadczenie jako miesięczne, przez okres 22 tygodni. Takie samo prawo do takiego zasiłku ma osoba prowadząca działalność gospodarczą. Opłaca ona składki ZUS w wysokości ustalonej średniej i później dostaje wyliczony według tego zasiłek. Jak mniemam rolnik ubezpieczony w KRUs-ie nie ma możliwości dostawania zasiłku przez owe 20, a w zasadzie 22 tygodnie, tylko dostaje jednorazowo wysokość tej czterokrotnej emerytury. No i to jest sprawiedliwe, wszak działalność rolnicza to działalność gospodarcza, ale składki płacone do krus-u, są nieporównywalnie niższe niż te , które musi odprowadzać osoba prowadząca działalność gospodarczą. Taka osoba z ZUS-u dostanie około 1030 zł miesięcznie, czyli około 5600 przez cały okres pobierania zasiłku. Ponieważ składki w KRUS są małe taka osoba dostaje jednorazowo 2800. Nie jest to jednak dla mnie wypłata z ubezpieczenia, tylko wypłata ze składek, które dana osoba odprowadzała na tak zwane ubezpieczenie macierzyńskie. Takiego ubezpieczenia w ZUS nie ma - jest to po prostu inaczej uregulowane.

Ponieważ zarzucono mi niedoczytanie, więc się dokształciłam - moje rozumowanie jest słuszne. Pytanie powinno paść, o zasiłek macierzyński, a nie ubezpieczenie, bo to dwa różne pojęcia. Tak jak napisałam w poprzednim poście - ZUS wypłaca miesięcznie, KRUS jednorazowo. Nie mogę jednakże znaleźć informacji, czy to się aby nie wyklucza jednak. Wszak zasiłek macierzyński z ZUS należy się tylko jednej osobie - to nie Szwecja niestety. Ale jak dla mnie to się raczej jednak wyklucza.

Gość do agbr.................
kochana wszytko pięknie ładnie4 ale Ty dalej nie odpowiadasz na pytanie autorki, co prawda ona pisze skrótami myślowymi, ale ktos kto wie o co chodzi zrozumie:P:P ja mam styczności z krus więc ja rozumiem..a Ty chyba nie:P:P owszem pięknie się doinformowałaś, tak kobieta odprowadzająca składki do zusu dostaje macierzynki przez te 22 tyg (jak nie dłużej teraz) i becikowe te 1000 zł, a jak spełnia warunki do rodzinnego to jeszcze 1000 zł - chyba jasno napisałam???Tak??? a autorka się pyta czy jak mąż jest w krusie dostają coś jeszcze dodatkowo?? i tu odpowiedź brzmi TAK on dostaje na żonę zasiłek macierzyński jednorazowo te 2800 zł i nie ma znaczenia że zona dostała juz te becikowe "od państwa" nazwijmy to !!! czyli podsumowując dostją jednorazowo max 4800 zł plus zona swój macierzyński przez te 22 tyg :) czy to jest jasne????????:P:P:P wiem bo ja tak miałam :):)

Gość a Ty nie lepsza jesteś!!!!!!!!
hahahahah ale masz stereotypy:P:P:P:P hahaha na wsi nie mieszkam hahahaah krów tez nie mam hahahahaha ale zazdrościsz co! hahahahaah alez się uśmiałam hahahahaha po co tu zaglądasz ? sama przezywasz hahahahahahahaah

Gość Billiana Gates29
krów moze nie masz ale sama krowe przypominasz, wiec wszystko sie zgadza:D mąz cie trzyma w oborze?nawet neta ci tam podpiął:D fiu fiu:D

Gość Oluniaaa...:)
KRUS płaci 2700zł za urodzenie dziecka.

Gość alliska
dokładnie tak jak napisał ktoś o nicku "do agbr................."

Gość 45668905654
wypowiadacie sie a pojecia nie macie o czym piszecie. Jestem autorka tego topiku i dzwonilam do krusu i zusu. Krus jednorazowo wyplaca kwote 2800zl z tytulu ur dziecka . Becikowe i zasilek rodzinny zalatwia sie w gminie llub urzedzie miasta zalezy gdzie kto mieszka.

Gość khkhk
odpowiedz brzmi: tak, to mozliwe. w krus - ie jest wyplacany jednorazowy zasilek za urodzenie dziecka; natomias w zusie istnieje zasilek macierzynski - wyplacany co miesiac przez odpowiedni okres do liczby urodzonych dzieci. W obu przypadkach otrzymuje sie becikowe w kwocie 1000 zpl. Jezeli pobieracie rodzinne to gmina - czyt gops wyplaci wam jeszcze dodatek do zasilku rodzinnego w kwocie 1000 zpl. Nie jest natomias mozliwe aby obie instytucje wyplacily zasilek za urodzenie dziecka - podpisujemy oswiadczenie. Oczywiscie jezeli ktos chce wyludzic troxhe kasy a potem za to odpowiadac , moze skorzystac.

Nie wiem czy zus daje jakąś kasę ale w to wątpię ja dostałam becikowe z gminy. Ten marny 1000 a mój mąż należy do krusu i też dostał 2700 niezależnie od tego że ja dostałam. Nie można dostać dwa razy z jednego miejsca ale z dwóch osobnych tak

Gość karolaertghj
tak to mozliwe. sama dostałam 1000 becikowego plus 1000 za małe dochody. jestem na zusie. mąz rolnik na krusie jest i dodatkowo ponad 2000 tys dostaniemy. tylko tzeba z aktem urodzenia do nich isc bo przez tel to nic nei hchca powiedziec, pozdrawiam serdecznie

Gość patiijaaa
jeśli ktoś potrzebowałby pomocy w zakresie miłości i uwodzenia to polecam świetne kursy w Wyższej Szkole Uwodzenia, Wywierania Wpływu i Rozwoju Wewnętrznego. Ja skorzystałam z ich oferty i jestem bardzo zadowolona z zajęć, z prowadzących, którzy są niesamowicie przystojni i inteligentni ;) oraz z efektów szkolenia. Naprawdę warto skorzystać www.wyzszaszkolauwodzenia.pl

Gość 2.546,16
Nadmieniamy, że zasiłek macierzyński wypłacany jest jednorazowo i wynosi czterokrotność emerytury podstawowej obowiązującej w dacie porodu. Wprowadzona od 1 stycznia 2009 r. zmiana brzmienia art. 15 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników wynika z art. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw, i została opublikowana w Dz. U. z dnia 31 grudnia 2008 r. Nr 237, poz. 1654. Zatem od 1 stycznia 2009 r. wysokość zasiłku macierzyńskiego wynosi 2.546,16 zł (tj. 4 x 636,29 zł emerytury podstawowej). W związku z waloryzacją świadczeń od 1 marca 2009 r. , wraz ze zmianą kwoty emerytury podstawowej zmieni się również wysokość zasiłku macierzyńskiego.

Gość 2.546,16
ale jaja dzwonilem teraz do krusu od maja 2912 dostanie sie.

Gość ewel1612
DO AGBR Nie zgadzam się z AGBR ponieważ jestam ubezpieczona w Krusie a w styczniu urodziłam dziecko i teraz z tego tytułu dostałam zasiłek w wysokości 2912 zł.

Gość dhcudh
mój mąż był ubezpieczony w krusie i po urodzeniu naszego dziecka otrzymał w 2009 r. ok. 2700 PLN. Natomiast ja otrzymałam pieniądze z PZU w ramach opłacanych w pracy składek i oczywiście 1000 PLN becikowego.

Gość beatablos
Mój mąż jest ubezpieczony w KRUSIE i dostanie 2960zł macierzyńskiego które należy się wszystkim ubezpieczonym,a ci którzy mają przeszło hektar przeliczeniowego nie obejmuje okres karencji jednego roku opłat składek mimo iż mogą mieć dzierżawę ziemi to też się liczy.A ja jestem na ZUS i pobieram macierzyński.W dodatku do GOPSU składa się o becikowe 1000zł plus jeśli dochód nie przekracza na osobę to o następny 1000.

Gość barbarossska
Zasiłek macierzyński dla rolników jest świadczeniem z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego, finansowanym z ich składek. Zgodnie z ustawą z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2008 r. Nr 50, poz. 291 z późn. zm.), ubezpieczonemu - rolnikowi, jego małżonkowi, domownikowi - przysługuje zasiłek macierzyński z tytułu urodzenia dziecka (a także z tytułu przyjęcia dziecka w wieku do jednego roku na wychowanie, jeżeli złożony został wniosek o przysposobienie). Zasiłek ten, wypłacany ubezpieczonemu jednorazowo, odpowiada czterokrotnej emeryturze podstawowej (aktualnie 4 x 728,18 zł = 2912,72 zł). O wysokości zasiłku macierzyńskiego decyduje obowiązująca w dacie porodu kwota emerytury podstawowej. O zasiłek macierzyński może ubiegać się nie tylko ubezpieczona rolniczka, ale także ubezpieczony rolnik - ojciec dziecka. W przypadku, gdy oboje małżonkowie są ubezpieczeni w KRUS, zasiłek ten przysługuje jednej osobie, która wystąpi z wnioskiem. W razie urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie, zasiłek przysługuje na każde dziecko. W świetle przepisów wymienionej ustawy, osobie objętej ubezpieczeniem na wniosek (dobrowolnie), zasiłek macierzyński przysługuje, jeżeli okres podlegania ubezpieczeniu bezpośrednio przed porodem trwał nieprzerwanie co najmniej rok. Do wymaganego rocznego okresu ubezpieczenia nie wlicza się okresów podlegania innemu ubezpieczeniu społecznemu, nawet gdy zainteresowany nie nabył prawa do analogicznego świadczenia z tego ubezpieczenia. W przypadku, gdy małżonka ubezpieczonego rolnika pozostaje w zatrudnieniu i pobrała zasiłek macierzyński z zakładu pracy, nie stanowi to przeszkody, aby ubezpieczony małżonek nabył prawo do zasiłku macierzyńskiego z KRUS. Zasiłek jest przyznawany i wypłacany przez oddziały regionalne KRUS, na podstawie złożonego wniosku i skróconego aktu urodzenia dziecka albo zaświadczenia sądu stwierdzającego wystąpienie do sądu o przysposobienie dziecka. Jeśli rolnik zalega z płaceniem składek na ubezpieczenie, oddział regionalny KRUS potrąca przyznany zasiłek macierzyński na poczet zaległych składek, zgodnie z art. 50 wymienionej ustawy. Od decyzji oddziału regionalnego KRUS, zainteresowanemu przysługuje odwołanie do sądu w terminie 30 dni od otrzymania decyzji. Oprócz zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka, rolnik może ubiegać się w urzędzie gminy o dodatek z tytułu urodzenia dziecka, jeżeli ma prawo do zasiłku rodzinnego na dziecko oraz o jednorazową zapomogę, niezależnie od osiąganego dochodu.