Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kazberga

Absurdy na emigracji czyli cudzoziemiec potrafi :)

Polecane posty

No oczywiscie ze zadzwoni i dobrze zrobi ( ja nie zadzwonie bo to moja kolezanka) , nie wiem jak mozna tak ryzykowac przeciez to jest ogromna suma pieniedzy ktora ona wyludzila, 250 funtow co tydzien przez 4 lata to jest ponad 50 tysiecy funtow ( nie wspomne o innych benefitach ktore nielegalnie bierze) , jak oni maja zamiar to od niej odebrac jak w razie ktos ja podkabluje ?? to chyba nie mozliwe zeby ona to splacila , nie wspomne ze nie bedzie mogla jako karana wykonywac swojej pracy bo pracuje z dziecmi .

a co z kasa ? angielskie panstwo juz tej kasy nie odzyska ? na dodatek bedzie ja w wiezieniu musialo zywic , toz to ona na tym jeszcze oszczedzi hahaha

za chiny nie chcialabym dlatego nie oszukuje :-) wole byc safe than sorry :-)

Gość bhjbhjb
nie za bardzo rozumiem, za co ona dostaje to 250L tygodniowo? Jakos trudno mi uwierzyc, ze samotna matka w UK otrzymuje 1000L miesiecznie na dziecko...

Nie na dziecko, na opieke nad dzieckiem dla zarejestrowanej childminder , to sie nazywa childcare element of working tax credits i za kazdego wydanego przez ciebie funta dla zarejestrowanej z Ofsted opiekunki tax credits zwraca Ci 80 penow , no i w zaleznosci ile placisz tyle ci zwracaja, a ze ona ma 3 dzieci to placi sporo i panstwo jej oddaje 250 tygodniowo reszte ona doplaca.

Nie na dziecko, na opieke nad dzieckiem dla zarejestrowanej childminder , to sie nazywa childcare element of working tax credits i za kazdego wydanego przez ciebie funta dla zarejestrowanej z Ofsted opiekunki tax credits zwraca Ci 80 penow , no i w zaleznosci ile placisz tyle ci zwracaja, a ze ona ma 3 dzieci to placi sporo i panstwo jej oddaje 250 tygodniowo reszte ona doplaca.

na gzybka sprobujcie taki plyn z firmy DETTOL - MOULD AND MILDEW REMOVER. ja mialam troszke w kuchni kolo zlewu i zeszlo pieknie wszystko.

wracajac do tematu; jeszcze jeden absurd to dla mnie zabieranie smieci, u nas jeden tydzien zabieraja czarne worki w nastepny recycling .Do czarnych workow mamy duzy czarny kosz , jak masz wiecej workow i nie mieszcza sie w koszu i postawisz na ziemi kolo kosza to juz tego worka z ziemi nie zabiora, to samo z recycling , mamy 3 rozne kontenery , jeden na szklo, drugi na plastik i trzeci na papiery , jak nie daj boze wlozysz jedna rzecz nie do tego pojemnika co trzeba ( np. gazeta znajdzie sie w plastikach) to nie oproznia tego pojemnika ,jakby ciezko bylo to przelozyc , zamordowalabym ich za to , a i jeszcze kartony musza byc pociete lub porwane na male kawalki bo jak za duze to nie biora .

u mnie to samo ale dodatkowo mam pojemniczek na organic ( czyli jedzonko)..:)

ja tez powinnam miec ale mam juz tych pojemniczkow po wyzej uszu wiec wywalam do czarnych workow .

a tak na wesolo to absurdem jest to ze ktos mi zakosil kosz na smieci ten wielki(na organik jedzenie) z ulicy kolo domu a smieszne jest to ze pelny byl zarcia i much i robaczkow haha.

tez mi dzisiaj nie zabrali smieci - i teraz nie wiem dlaczego: czy dlatego ze jeden z workow mial dziure z boku (ta na 5 cm nie zeby mialo sie od razu wysypac) czy dlatego ze stalo na murku a nie na schodach. wkurzylam sie :P

a ja uwazam, że cały ten kraj to jeden wielki absurd i jedno z najgorszych miejsc na Ziemi do osiedlenia na stałe:) wieczny brak slonca to poczatek calej listy, poprzez ludzi, zachowania społeczne, przywary, budownictwo, szkolnictwo itd. wyjechałam tutaj tylko dlatego, że z języków obcych znałam bardzo dobrze angielski (a USA i Australia jednak za daleko), i zawsze chciałam popracować w cambridge university press, żeby otworzyć sobie drogę zawodową na całe życie. no i oczywiście odlozyć sensowną kasę:D dlatego za 2 lata pakujemy się z powrotem, ja liczę na transfer z firmy i farewell, UK:D przyjadę, owszem - odwiedzić nieszczęsnych znajomych, którzy zostaną na stałe;) oczywiscie trochę ironizuję, ale pomimo wielu sukcesów i fajnych ludzi, których tu poznałam, właśnie pobyt tutaj uświadomił mi, jak w Krakowie i generalnie w Polsce jest super;p i w innych regionach Europy. nie trawię tego kraju, tej nacji, przyrody, infrastruktury itd. na starość planuję wyemigrować do Hiszpanii, wygrzać kości za te lata, które musiałam spędzić tutaj;p

zdesperowana zono, no ot wlasnie, nie zabiora bo im krzywo stoi i juz wrrr Ja tez na starosc ( jak dozyje) chce w cieple kraje, Hiszpanie kocham moze tam :-)

Gość chilli w nosie, pomocy!!!
zabawne, a mi własnie pobyt w UK uświadomił jak w Polsce jest źle. "Wieczny" brak słońca mi nie przeszkadza ale właśnie ludzie, zachowania społeczne, przywary, szkolnictwo (budownictwo rzeczywiście w Pl lepsze) w Polsce nie podoba mi się (uogólniam podobnie jak osoba powyżej).

i jeszcze odnośne przyrody.Dziewczyno wysadzasz czasem nosa ze swojej cudownej posadki? Wybierz się na spacer w Szkocji, w Walii, zdobądź parę szczytów i dopiero się wypowiadaj o przyrodzie.Nie dziwne że słońca nie widziałaś:)

a gdzie mieszkalas, wychowywalas sie w Polsce? ja zauwazylam, ze ludzie z duzych miast chetniej wracaja, natomiast z małych wsi i miasteczek (glownie tzw Polska B) nie chca slyszec o powrocie na stare smieci. moze to tez ma jakies znaczenie, nie wiem.

a czym sie rozni to skad kto wczesniej pochodzil? albo sie komus podoba albo nie,i proste i to czy z wioski czy z miasta nie ma roznicy i ta twoja polska B, druga kategoria, hmmm

chilli- zwiedzilam UK wzdluz i wszerz:) mam duszę podróżnika, mąż też. troche jeszcze pewnie zostało, ale to juz wolę zainwestowac w ciepłe kraje. ale zweidziłam również Polskę wzdłuż i wszerz (piszę głównie jako zapalony żeglarz), i mimo to, nadal wybieram Kaszuby i Mazury nad Kornwalie i polskie bory i lasy nad Thetford Forest Park:) nie mówiąc o Tatrach, Bieszczadach itd. nie unoś się tak, rozumiem, że niektórzy rodacy są "zachłyśnięci" emigracją, ale ja po prostu nie :) co nie znaczy, że nie dostrzegam wiele plusów mojego pobytu tutaj, o tym też pisałam.

Żona- to utarty i znany z mediów nawet, slogan. Okreslenie, które nikomu nie ma ujmować. Spokojnie:) Kocham przyrodę "Polski B":D

Gość też się wkurzyłam
Hehe, ja nawet we Francji (Normandia) trafiałam na podwójne krany. Nie wiem, czy wiecie, ale to francuski wynalazek - specjalnie grzebałam i sprawdzałam - puszczało się do zatkanej umywalki i myło jak w misce. Stąd możliwość dolewania albo jednej (z dworu/deszczówki) albo drugiej (grzanej z pieca). Ale żeby w dzisiejszych czasach to praktykować, to już faktycznie zakrawa na absurdzik ;)

tak, wychowywałam się w Polsce.Pochodzę z małego miasteczka (właśnie z Mazur), później studiowałam i mieszkałam w dużym mieście.Sorry, nie bardzo kojarzę co to jest Polska B ale określenie samo w sobie mi się nie podoba. UK ma swoje złe strony ale każdy pobyt w Polsce utwierdza mnie w przekonaniu że to nie to.

Gość a co do Polski A i B to
braki w wyksztalceniu.Polska A to tereny od Wisly na zachod a Polska B to wszystko od Wisly na wschod,a nie wsie i male miasteczka.A co za dziwne uogolnienie,jestem z Warszawy i za zadne pieniadze nie chce wracac do Polski.

studiuję w tym momencie. Sorry, coś mi się gotuje, zajrzę tu później:)

pytanie było do chili:) no pewnie, że nie odnosi sie do wszystkich - ja tak zauwazyłam wsrod znajomych po prostu i ludzi, których spotykam. Polska B ma swoje konotacje gospodarcze (zapóźnienie w stosunku do województw zachodnich np), oczywiscie teraz się rozwija wschod bardziej.