Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość askkkaaaa

praca maturalna

Polecane posty

Gość askkkaaaa

Za nie dlugo mam zamiar zabrac sie za jej pisanie i dlatego chcialam o cos zapytac. Otoz mniej wiecej ile ma byc tego napisane zeby powiedzenie tego na maturze ustnej zajelo mi 15 minut? Wiem ze moze glupie pytanie ale trudno tak wymierzyc a ktos z was moze juz pisal to wie. Po drugie chcialabym sie dowiedziec czy omawianie utwory maja byc ulozone w jakiejs kolejnosci? Bo cos slyszalam ze wg epok. Ogolnie mam 5 utowrow w tym dwa ze starozytnosci, sa to mity. Moze tak byc ze dwa utowry z jednej epoki? Uwazam ze jak omine jeden to bede miala troche malo bo mam tylko 2 lektury a reszta to 2 mity i wiersz. Prosze was odpowiedzcie co wiecie:) z gory dziekuje:) Nie mam teraz jak dopytac sie o to wszystko nauczycielki bo mam ferie a chcialabym to juz napisac przez te 2 tyg siedzenia w domu i miec to z glowy:)

Gość askkkaaaa
czy ktos jest w stanie odpowiedziec na moje pytania?

Gość fejsbooch
Ja z tego co pamietam miałam 8 str. Mogą byc 2 utwory z jednej epoki.

Gość askkkaaaa
8 stron????? ale chyba mowisz o takich stronach z zeszytu A5 pisane recznie a nie A4 pisane na komputerze? w zyciu bym tyle nie napisala

Gość fejsbooch
Jednak 7 str, czcionka 12.

Gość fejsbooch
Ważniejsze jest jak zaprezentujesz i jak odpowiesz na pytania, niz to ile napiszesz. Jak jest za długa, to potem bedziesz miala problem z tym zeby wszystko zapamiętac i zmiescic sie w czasie.

Gość imie i nazwisko
3 max 4 str wiecej nie zdazysz powiedziec w 15 min. Moga byc utwory z tej samej epoki, ty je sobie wybierasz, a nie komisja. zazwyczaj kolejnosc jest chronologiczna, ale jesli jest sens to mozesz to przedstawic w innej kolejnosci. tak przynajmniej bylo 4 lata temu jak mialam mature :)

"Po drugie chcialabym sie dowiedziec czy omawianie utwory maja byc ulozone w jakiejs kolejnosci? Bo cos slyszalam ze wg epok." Ja lecę po kolei epokami, czasem zatrzymuje się na jakiejś epoce i z niej opisuje 2-3 utwory. Ale nie musi tak być bo czytałam prace innych i niektórzy bardzo fajnie to wymieszali omawiając jakiś motyw pod kątem pokazania go, pierw wesołe wymienione później smutne itp.. epoki wymieszane. Sama też dopiero pisze więc ile ma być to jeszcze nie wiem. Piszę-czytam-skracam-wydłużam :)

Gość fejsbooch
Najważniejsze jest, zeby rozwinac punkty zawarte w konspekcie. Praca jest tylko dla Ciebie, to konspekt lezy na biurku komisji.

Gość askkkaaaa
o jakim konspekcie mowisz? wiem ze praca jest dla mnie ale czy ja mam cos jeszcze napisac oprocz pracy i bibliografii???? kurde te 3 strony moze jakos uda mi sie wydukac, wiecej watpie ale nie wiem ehhhh to duzo jest z tego co piszecie:(

Gość Oiuytrea
4 strony wystarczą. Co do kolejności, to jeżeli wszystkie utwory są jednakowo "ważne" to chronologicznie. Ale jeżeli bardziej opierasz się na jednym lub dwóch, a w mniejszym stopniu na pozostałych, to wtedy ten "najważniejszy" na początek.

Gość askkkaaaa
Motyw winy i kary. Staralam sie wybrac cos prostego bo nie jestem zbyt dobra w pisaniu prac z polskiego. Co prawda mam na polrocze 3 ale jakos slabo sie w tym czuje. A czytaliscie te lektury o ktorych pisaliscie czy tylko streszczenia? Jakiego typu pytania moge dostac na maturze?

Ja mam motyw matki. Ale się delikatnie wkurwiam bo wszystko co znajduje to motyw matki cierpiącej itp. Ja korzystam z książki "motywy literackie" wybrałam utwory i na podstawie streszczeń i na podstawie już opisanego motywu piszę prace - ale lektury które wybrałam zamierzam przeczytać

Gość askkkaaaa
no ja wlasnie najpierw zamierzalam przeczytac a dopiero potem pisac ale nie wiem czy wyrobie sie z tym wszystkim przez ferie. Mity oczywiscie szybko przeczytam ale zbrodnia i kara jest dluga;/ przeczytalam troche ponad 100 stron narazie a wszystkich jest 500;/ potem zostanie jeszcze makbet z ktorego praktycznie nic nie pamietam....ze zbrodnia i kara chociaz jest lepiej ale wzielam sie za nia pierwsze;/ Ile juz masz napisane? korzystasz z neta i gotowych prac? dajesz potem nauczycielce do sprawdzenia?

Ja mitologie dobrze pamiętam więc nie muszę czytać, kilka utworów które sobie wstępnie wybrałam też kiedyś czytałam. W sumie może ze 2-3 książki takie normalne muszę przeczytać ale szybko czytam więc myślę że będzie ok. Napisałam wstęp, opisałam już na czysto pierwszy utwór, opisałam drugi ale chyba będę poprawiać.. reszta czeka. Piszę ręcznie to mam teraz 1 kartkę a4. No korzystam z gotowych prac, ze streszczeń z neta no i z głowy ;) Nie chodzę do szkoły więc sama się z tym muszę bawić

Gość askkkaaaa
nie chodzisz do szkoly czyli mam rozumiec ze zdajesz mature poraz drugi? Kurde tez sie musze za to wkoncu zabrac:( jakie wybralas utwory? I wiesz moze jakiego typu pytania moga mi zadac?

Po raz pierwszy, wcześniej nie podchodziłam ;) A mam z mitologii o demeter, później lament świętokrzyski... a następne to mam wstępnie wybrane i w czasie pisania zobaczę czy warto czy rezygnuje O pytaniach muszę pogadać ze znajomym co w mojej szkole zdawał bo też się tym trochę stresuje

Gość gość
Nie czytałam komentarzy, więc może się powtórzę, ale... Moim zdaniem 4 strony, ale taką zwykłą czcionką - 11. Tyle, że do nauki lepiej wydrukować większą czcionkę. Jak się lepiej widzi, to i łatwiej wchodzi do głowy :) Stres przed maturą z polskiego jest ogromny. Studia to przy tym lajt :D Dlatego najważniejsza moja rada - ucz się już tydzień przed a nie dwa dni przed maturą, bo zapomnisz ze stresu. Ja ominęłam na maturze jedną lekturę, bo sobie nie mogłam raptem przypomnieć. I tak miałam 90%, więc nie taki diabeł straszny jak się później okazało. Odpowiadaj na pytania, nawet jak nie jesteś pewna odpowiedzi. Lepiej powiedzieć cokolwiek (nawet wymyślić jakąś bzdurę), niż nic. A co do epok hmm nie wiem, nie przypominam sobie, żeby to było konieczne. Ale głowy nie daję. Powodzenia :)

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281