Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzysta taki o

AAA!!! MATURA!!!POMOCY!!!

Polecane posty

Gość maturzysta taki o

Wybrałem temat:Miasto i jego wpływ na losy i psychikę bohatera. Lektury to: Lalka Żona modna Zbrodnia i kara Granica Przedwiośnie Literaturę przedmiotu też mam ale NIE wiem jakie dać argumenty???Pomożecie????Proszę :(

Zbrodnia i kara - No to miasto przedstawione tam jest bardzo realistyczne, wszędzie szerzyły się patologie społeczne, pijaństwo, prostytucja... petersburg w tamtych czasach słynął z wielu zbrodni. Akcja toczy się dodatkowo w rejonie największej biedoty więc niewątpliwie ma to wpływ na bohatera... A czytałeś w ogóle te lektury?

Gość maturzysta taki o
Czytałem, czytałem. Chciałem napisać tak: -Zbrodnia i kara-miasto jedną z przyczyn popełnienia zbrodni przez bohatera -Żona modna- bezmyślne naśladownictwo wielkomiejskiego stylu życia przyczyną konfliktów w małżeństwie -Granica- pogoń za karierą w wielkim mieście kosztem utraconego dzieciństwa -Lalka- zmiany systemu wartości bohatera pod wpływem miejsca zamieszkania -Przedwiośnie-nie wiem i w sumie to nie wiem tylko jak to odnieść do Cezarego Baryki

Gość hoohoo
w tym spisie brakuje mi "Ziemi Obiecanej" i może czegoś na temat Warszawy w sensie powstania może "Kamienie na szaniec"

Hmmm w którymś tam roku doszło tam do zbrodni (tatarzy coś tam...) i to zostało w pamięci mieszkańców co przyczyniło się do powstania rewolucji w mieście w którym dorastał przecież bohater więc to chyba to może być punktem zaczepienia

Gość hoohoo
dobra byalaby tez "Mistrz i Małgorzata" i ewentualnie "Dzuma"

albo ludzie bezdomni gdzie bohater przebywając w warszawie spotyka się z dwie sferami miasta - bogatymi lekarzami i biedakami żyjącymi w brudzie

Gość maturzysta taki o
Dziękuję Wam, ale już udało mi się jakoś to napisać:)