Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania*

Czy jest tutaj kadrowa?

Polecane posty

witam mam pytanie do doświadczonej kadrowej otóż 15 stycznia 2009 r. urodzilam corke po wykorzystaniu urlopu macierzynskiego oraz zaleglego i biezacego urlopu wypoczynkowego wrocilam do pracy 9 lipca 2009 i po powrocie od 9 lipca do 31 sierpnia 2009 pracowalam na 7/8 etatu ale pracodawca tak ulozyl mi harmonogram ze bardzo mi to utrudnialo opiekę nad dzieckiem od 1 września 2009 do 31 stycznia 2011 pracowalam juz na caly etat z tym ze do konca wrzesnia 2010 roku korzystalam z przerwy na karminie (moj czas pracy to 9-17) i wychodzilam o 16 pozniej pracodawca sie zgodzil zebym pracowala od 8 do 16 ale pod koniec stycznia stwierdzil ze mam pracowac od 9 do 17 wiec zlozylam wniosek od 1 lutego 2011 do 31 grudnia 2012 o obnizenie wymiaru czasu pray do 7/8 etatu z prosba o ustalenie godzin pracy od 9 do 16 w zwiazku z koniecznoscia sprawowania opieki nad dzieckiem no i teraz sa jaja pracodawca czeka na radce prawnego z Gminy ktory jest chyba raz w tyg zeby zaciagnac opinii czy tak mozna i czy moj wniosek jest zgodny z prawem przeciez on nie moze mi tego odmowic i powienien miec tez na wzgledzie to ze musze zpewnic dziecku opieke dodam tylko ze moja praca nie jest zwiazana z obsluga klienta w okreslonych godzinach itp prosze doswiadczona kadrowa co mam dalej robic i jak takiemu "ciezkiemu" czlowiekowi tlumaczyc kwestie oczywiste

A napisałaś w tym wniosku, że powołujesz się na art. , art. 186 7 kp., który brzmi Art. 1867. 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. 2. Wniosek, o którym mowa w 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.. Jeżeli nie to dopisz do wniosku taka podstawę - wtedy nie będzie Ci mógł odmówić. Mało tego skorzystasz z 12-miesięcznej ochrony przed zwolnieniem z pracy.

agbr oczywiście że powołałam się na te podstawę prawna we wniosku spróbuje jeszcze napisać na kadry.infor.pl dzięki

Gość agabr - daj znać jak urodzisz
Wszystkiego dobrego!

No cóż z ciężkim człowiekiem ciężko, ale on nie ma wyjścia i ten radca na pewno mu to powie. Trzymam kciuki, prawo jest po Twojej stronie. tak dam znać, boże czemu to tak długo trwa.

dzięki agbr:-) właśnie zauważyłam że jesteś już po terminie trzymam w takim razie kciuki za pomyślne rozwiązanie