Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martuha

Po co komus papierek

Polecane posty

Nie cierpię jak ktos o slubie mowi"a po co Ci PAPIEREK'? Papierkiem to sie tylek podciera. A czy matura tez jest papierkiem? Przeciez nie trzeba miec papierka maturalnego, skoro sie wie ze np. z polskiego umie sie wystarczajaco. Po co PAPIEREK potwierdzajacy to? Slub to uroczysta przysiega przed soba i Bogiem albo urzednikiem, w obecnosci rodziny i swiadkow, ze bedziemy ze soba na dobre i zle, w chorobie i zdrowiu. A poza tym wazny dokument potwierdzajacy ze wobec swiata jestescie teraz'jednostka'...

Dla mnie to jednak papierek Matura - papierek do pracy, bilet na studia itp. Przecież jej sobie w ramce na ścianie nie powieszę ;) Swój rozum mam- wiem jaki ;) Ślub - papierek do banku jakby kredyt, papierek do ubezpieczenia, papierek żeby w razie wypadku czy coś w szpitalu mogłabym się coś dowiedzieć i do innych urzędowych celów.. tylko i wyłącznie Uroczysta przysięga? Ludzie zdradzają, nie kochają, biorą ot tak... taka to przysięga. Dla mnie przysięga jest w domu, na plaży, w lesie, nad jeziorem.. jest to szczere "kocham Cię na zawsze" powiedziane prosto w oczy i nie potrzeba mi świadków do tego P.S. Jednostką? Chyba jednością miałaś na myśli :D

Gość beatrycze00
no ale takich wyznan na plazy to mogl mowic milionom kobiet przed toba i milionom kobiet po tobie... nie z kazdym czlowiek decyzuje sie na slub, a jak sie decyduje to zazwyczaj z milosci (przynjamniej powinien)

albo moze to bylo 'komorka spoleczna':P No ale jednoscia tez... Nawet jest taki dziwny poglad w spoleczenstwie.Od 'partnerki' mozna odejsc bo sie przeciez nic nie obiecywalo, a zona to cos innego. Jesli mezczyzna chce sie z toba ozenic to taki znak ze nie planuje rozstania nawet jesli beda gorsze dni... Tak mi sie wydaje

Gość amamamamamammmm
jestem 4 lata po ślubie i ten tzw. papierek jest dla mnie ważny bo z nim wiąże się przysięga dla mnie bardzo ważna . Wiadomo ,że nie daje on żadnej gwarancji na trwałość związku , ale jest jakimś zoobowiązaniem, aktem do którego się przygotowyaliśmy. To jednak nie to samo co wypowiedzenie nad rzeką czy w lesie ,że chce się być z drugą osobą. Małżeństwo to również odpowiedzialność za drugą osobę.... myśle ,że kazdy ma swoje podejście do tego i należy to uszanować.

Mój chce... bardzo chce ;) Ale ja nie chce bo po prostu tego nie potrzebuje chociaż rozstania nie planuje.. no może czasami myślę że jakbym go zabiła teraz to 25 lat i bym wyszła a tak .. ;) Ale właśnie każdy ma do tego inne podejście Z drugiej strony jak za 10 lat będzie źle nie chciałabym tkwić w tym tylko dla tego że jest papierek i trudniej. Skoro trzymamy się bez tego znaczy że jest jakaś tam miłość prawda :) Wieeeele okazji było żeby odejść - a jednak Ale tu można jeszcze zacząć dyskusję teraz jak wielka jest ta miłość. Bo przecież parę lat temu gadaliśmy jak to oh ah bardzo się kochamy i będziemy małżeństwem, będziemy mieć dzieci i zestarzejemy się trzymając za ręce :D Teraz ja mam olewkę na takie tematy - jesteśmy parą, kochamy się... ale wiem że życie pisze różne scenariusze