konczita 0 Napisano Maj 30, 2012 pasta w stylu hummus tez jest dobra z bialej fasoli, a zreszta tyle jest past tego typu ze w sumie ze wszystkich straczkowcow i z roznymi dodatkami mozna robic. moj ulubiony hummus jest z czerwona papryka, albo ostra papryczka i kolendra. prawdziwy, nie-pawdziwy? .... kto wie, ale to tak troche jakby pytac ktory bigos prawdziwy ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewelina1985 0 Napisano Maj 30, 2012 Akurat ghee mam, bo uwielbiam indyjską kuchnie a klarowane masło jest niezbędnę, aby zrobić dobre curry :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pytanie do ludzi z nad morza Napisano Maj 31, 2012 Ghee jest też świetne do gotowania muli (małż). :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szoque! Napisano Listopad 27, 2012 podziele sie przepisem mojej znajomej: x Przepis na pasztet sojowy SKŁADNIKI: 3-4 szklanki ugotowanej soi pół selera 1-2 korzenie pietruszki 5-6 marchewek garść świeżego tymianku 2-3 łyżki suszonej cebuli ( suszona ze względu na moją sunie) 1 łyżka kolendry ...pół startej gałki muszkatołowej łyżka stołowa słodkiej papryki 2 łyżki stołowe suszonego majeranku 2-3 łyżki suszonego oregano 1-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz (sporo) 1 szklanka oleju 3 łyżki masła 3 całe jajka 1 szklanki bułki tartej Wieczorem namoczyć soje. Na drugi dzień ugotować. Odsączyć. Odmierzoną ilość soi oraz pozostałe składniki wrzucić do miksera i zmiksować. Zmiksowaną masę przełożyć do foremki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą - dłuższej keksówki. Piec w 180-190 st, jakieś 1,5 godziny. Wierzch można również posypać bułką tartą. Ponieważ soja sama w sobie jest mdła, przypraw należy dać sporo. Pasztet łatwo się rozsmarowuje jest dość kremowy w konsystencji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
messol 0 Napisano Listopad 28, 2012 Czy prawidłowa nazwa to cieciorka czy ciecierzyca? Bo częściej spotykam się z tym drugim określeniem. Nadzienie do pierożków: gotujemy włoszczyznę pokrojona na kawałki, pod koniec gotowania doajemy trochę czerwonej soczewicy. Po ugotowaniu wszystko mielimy i doprawiamy, ale trzeba dać dużo przypraw, bo inaczej wyjdzie mdłe. Ja dałam bazylię i tymianek, ale pewnie inne przyprawy tez będą pasować. Potrawka z soczewicą: gotujemy kawałki kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i inne warzywa, w zależności od zawartości lodówki. Obieramy mięso od kości, pod koniec gotowania dorzucamy garść soczewicy. Przyprawiamy np. w stylu wloskim oregano/rozmarynem/bazylią, w stylu polskim kwinkiem i majerankim lub jak komu przyjdzie do głowy. Ma wyjść bardzo gęsta zupa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szoque! Napisano Listopad 28, 2012 ciecierzyca to oficjalna nazwa, a cieciorka - zdrobnienie :) (nie gwarantuje, ale tak podpowiada mi intuicja). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość relinga Napisano Marzec 7, 2016 Z cieciorką robię niemal wszystko <3 jest tak pyszna o tym ze zdrowa to nie wspominam bo to oczywiste ;) Ostatnio zrobiłam ją w takim wykonaniu: http://www.zdrowozercy.pl/cieciorka-z-makaronem-durum-przepis/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kasiul11 0 Napisano Lipiec 30, 2016 Cześć, Tutaj jest dajny przepis na pastę z ciecierzycy https://bionaturalfit.com/2016/07/20/pasta-z-ciecierzycy-hummus/ Poza tym ugotowaną, lekko twardawą ciecierzycę można np. zalać miodem i cynamomem i prażyć ze 30 min w piekarniku. Trzeba mieszać, żeby się nie spaliła, ale warto, bo to syta i całkiem smaczna przekąska. Zrobiłam ją ostatnio i podgryzałam w pracy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Listopad 3, 2017 Ja to czytalam w gazecie, ze kiedy wprowadza sie do diety rosliny straczkowe mogą dokuczac wzdęcia. Ja na szczescie na co dzien łykam Sylimarol 70, wiec ten problem mnie nie dotyczy :) uwazam, ze warto stosowac takie preparaty, zeby watroba byla w dobrej kondycji. No i trzeba tez dbac o diete ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach