Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtuuuraata

CZY ARCHITEKTURA I URBANISTYKA NA POLITECHNICE SWIETOKRZYSKIEJ JEST CIEZKA?

Polecane posty

Gość gtuuuraata

mam srednie zdolnosci plastyczne.... Lubię matematykęi jezyki obce, chciałabym wystartowac na te architekturę, ale nie wiem czy oni tam uczą rusynku od podstaw czy w wakacje należałoby sie samemy zapisac na jakis kurs rysunku?

Gość demotywatooor
bardzo ciężka i nie ma pracy po tym kierunku, zostaniesz garbatym dziadem od zapierdalania po godzinach przy kompie za 2300 msc. Praca również w soboty.

Gość gtuuuraata
nie mam, ja nawet nie robiłam żadnych prac, teraz niedawno mnie ten kierunek zainteresował:(

Gość vvuzetka
Nie wiem, jak to jest teraz, ale za moich czasów na egzaminie był rysunek i trzeba było już umieć porzadnie rysować. Nikt tam nie uczył od podstaw, a rysunek był przez pierwsze 2 lata. Potem malarstwo i rzeźba. To, czy sie umie rysowac, czy nie, to nie tyle kwestia talentu, ile raczej treningu. Wyrobisz sobie zmysł obserwacji, poćwiczysz, porysujesz, potrenujesz rękę, nauczysz sie paru prostych zasad, to tez będziesz umiała rysować.

Gość gtuuuraata
kurcze:( chciałabym to studiowac, ale boje sie, ze odpadnę:( przez ten rysunek:(

Prawie wszyscy przed zdawaniem na architekture chodzą na kursy rysunku, przede wszystkim wyobraźnia przestrzenna, perspektywa, rysunek techniczny, nie uczą od podstaw żeby się dostać trzeba juz miec pojęcie. Tak to niestety jest, za granicą nie musisz mieć nawet matmy na maturze zdanej i Cię przyjmują, a tu takie rewelacje :o

Gość vvuzetka
To szukaj raz dwa kursu albo jakiegoś nauczyciela, pare miesiecy i bedziesz rysować elegancko. A nawet jak sie nie dostaniesz albo cie wywalą (a tak od razu to nikt nie wywala), to sie czegos pożytecznego nauczysz. A własciwie co cie przekonało do pomysł, ze chcesz byc architektem?

Gość Studentka91..
Na architekturę są egzaminy wstępne z RYSUNKU. Wiec jeżeli chcesz się tam w ogóle dostać to musisz umieć rysować a nauczą Cie tego jedynie na kursie. Na studiach potem niewiele tego rysowania jest :o

Gość vvuzetka
No rysunku technicznego raczej sie na wstepie nie wymaga, to jest wszystko na pierwszym semestrze i praktycznie od zera. Ale poczytac o tym można, na pewno nie zaszkodzi

Gość Studentka91..
A odwołując się do pytania zawartego w temacie to ta architektura na świętokrzyskiej to chyba jest dopiero od paru lat, więc się pewnie dopiero rozkręcają :P

Gość gtuuuraata
Ostatnio odwiedzam duzo stron na temat kierunków, skupiam się głównie na technicznych i ekonomicznych. Czytałam kilka tygodni temu o architekturze i spodobała mi się. Oprócz tego,że rozwija się wyobraxnię to tak jakby brać udział w zmienianiu świata:)

Gość Studentka91..
A ile masz czasu do matury?

Gość pożegnaj się
w zmienianiu świata biorą udział najwieksze biura na świecie a ty będziesz zwykłym kreślarzem który musi robić to co ci każą za marne pieniążki.

Gość gtuuuraata
do matury 3 miesiące

Gość gtuuuraata
a jaki kiernek jeszcze mozecie polecić z ekonomicznych lub technicznych, po którym sa jakies mozliowsci pracy?

Gość Studentka91..
W tym roku zdajesz mature i chcesz dopiero zacząć rysować? :o Słyszałam o takich przypadkach co po 3 miesiącach rysowania się dostają, ale to takie średnie przygotowanie :P Choć na Świętokrzyską w zeszłym roku z tego co wiem bylo 90 chętnych na 60 miejsc, więc można spróbować;)

Gość ??
robotyka??

Gość gtuuuraata
Studentko 91 a ty co studiujesz? ja jestem z tego samego rocznika co Ty:) tylko chodzę do ostatniej klasy technikum, profil technik ekonomista:)

Gość Studentka91..
Właśnie architekturę i urbanistykę;)

Gość gtuuuraata
robotyka nie... Myślałam jeszcze nad: -rachunkowością -gospodarką przestrzenną -transportem -logistyką

Gość gtuuuraata
A Ty od dawna lubiłaś rysowac? Na czym polegał wstepny egz. z rysunku?

Gość Studentka91..
Tak, rysuje i maluje właściwie od zawsze, kiedyś marzyło mi się ASP, ale w końcu wybrałam architekturę. Egzamin to jest zwykle rysunek z wyobraźni na zadany temat, po prostu trzeba zakomponować jakąś przestrzeń np. narysować strych z jakimiś gratami, a potem z tych gratów zrobić plac zabaw dla dzieci (taki temat był we Wrocławiu w zeszłym roku). Nie wiem jak jest w Kielcach, tam nie startowałam. Trzeba wejść na strony uczelni i fora internetowe, tam jest kopalnia wiedzy dotyczącej egzaminu;) Ale tak jak pisałam wcześniej, te 3 miesiące to może się okazać za mało, choć nie musi:)

Gość gośćć2
Mógłby ktoś napisać jak wygląda egzamin z rysunku na Politechnice Św.??

Gość dabek
Tematy egzaminacyjne z rysunku odręcznego. Tematami prac rysunkowych będą: - I sesja rysunkowa rysunek z wyobraźni przedstawiający kompozycję brył geometrycznych, - II sesja rysunkowa rysunek z wyobraźni przedstawiający przestrzenną kompozycję architektoniczną Sprawy organizacyjne w zakresie prowadzenia egzaminu z rysunku odręcznego. W celu przeprowadzenia egzaminu z rysunku odręcznego Wydział BiIŚ zapewnia wszystkim kandydatom - deski rysunkowe - biały karton rysunkowy - klamerki do umocowania kartonu. Kandydaci przystępujący do egzaminu winni we własnym zakresie posiadać - ołówki rysunkowe grafitowe - gumki - strugaczki.

Gość dskemirgiga
Ludzie architektura jest przereklamowana. Nie ma pracy, jest nadmiar architektów na rynku, jest ich jak psów. Ciezka praca, zarabiają tylko szychy, reszta odwala cięzką robotę, po godzinach, mają garna i słaby wzrok. 12 godzin przed kompem, pracy naprawdę nie ma po tym kierunku już. Znam 40 latków co jeżdżą starymi gruchotami i gdyby nie rodzice żyliby na stancjach. Dużo bezrobotnych, płace coraz niższe, teraz to już 1500 zł. Pojawiają się nowe kierunki, z perspektywami np. teleinformatyka, dajcie se już spokój.

Gość dskemirgiga
Powiem wam kto na tym zarabia, architekci co nie mają pracy i otwierają prywatne szkoły. Zdzierają kasę a potem idziesz na bezrobocie. Jeszcze 10 lat temu opłacało się to studiować teraz już nie, byle jaki konkurs i 200 chętnych, zero zleceń. Kliencie traktują architektów jak służacych co mają im robić darmochę albo kopa w dupę dostaniesz, na każdej ulicy 2- 3 biura, spójrzcie jak się ktoś ogłosi że chce projekt wnętrz to ogłaszają się dziesiątki bezrobotnych architektów, jak prostytutki. Ten zawód się zdewaluował strasznie

Gość dskemirgiga
ostrzegam was, nie bedziecie mieć co do gara włożyć

Gość caarryon
też mi architekci, nawet własnych posesji nie mają, tylko 30 metrowe mieszkanka w blokach