Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

extented

Brutto brutto???

Polecane posty

Przenoszę temat na ogólny bo więcej osób może przeczyta i coś mi rozjaśni. Dostałam ostatnio umowę z wynagrodzeniem brutto - 2400 zł. Netto powinnam dostać ok 1700 zł./ Dostałam niecałe 1400 zł. W księgowości dowiedziałam się iż jest to brutto brutto, czyli najpierw zostały odprowadzone składki ZUS pracodawcy a potem moje i dlatego tyle zostało. Zasięgnęłam opinii i podobno pracodawca nie ma prawa odjąć dla siebie nic z mojej pensji. A z drugiej strony w pracy powiedzieli mi że tak się robi. Więc już nie wiem, może jest tu osobą która zna się na tym dobrze, czy to ma w ogóle podstawę prawną? Bo szczerze mówiąc bardzo się rozczarowałam przy wypłacie, gdyż wyliczyłam sobie wyższe netto. Zaznaczę tylko iż w umowie nie było żadnej adnotacji o tym iż jest to podwójne brutto.

Gość xxxyz***
ZUS płaci pracodawca składki odciąga się od pensji robią cię w huja

Gość hehehhe
a raczej zrobili, te 2400 to koszt jaki ponosi pracodawca zatrudniając cie czyli masz jakieś 1900brutto

Gość bukaa
Zostałaś oszukana. Płace podaje się bez składek płaconych przez zakład pracy. Jeżeli masz podane w umowie 2400 to od tej kwoty zakład ma prawo tylko odjąc skaładki na ub. społeczne (twoja część) i zaliczkę na podatek dochodowy.

Gość bukaa
A czegos takiego jak brutto brutto nie ma i nieprawda, ze zakłady tak robią. Chyba że jacyś oszuści jak twój. Jak już się zwolnisz, to wnieś do sądu pracy o wypłatę należnej różnicy wraz z odsetkami za zwłokę.

Gość kkkiiikkkaaa
Robią cię w chuja i to nieźle. Kwota podana w umowie to pensja brutto i powinnaś dostac netto 1738,57zł. Bo rozumiem, że to umowa o pracę? Radzę zgłosić sprawę do pipu albo do sądu prac i wiać od nich jak najdalej. Swoją drogą niezłe cyrki się w tym kraju dzieją:(

No właśnie tak mówi mi większość osób, że pracodawca nie ma prawa z mojej pensji odprowadzać swoich składek. Dzięki za odpowiedzi. Najbardziej zabolał mnie fakt, że w umowie nie było najmniejszej adnotacji o tym brutto brutto a to moja kolejna umowa u tego pracodawcy. Nastawiłam się na 1600-1700 zł a tu niespodzianka. Wcześniej nie było takich akcji...

Gość eeeeeeeeeeeeetam ja też
jeśli to umowa o pracę to po odjęciu wszystkich składek powinieneś dostać 329,04 175,2 186,39 146= 1738,57 zł Czyli ktoś cię robi w jajo...

Gość eeeeeeeeeeeeetam ja też
te dwie pierwsze sumy to składka na ZUS i OFE. Odejmij je sobie i sprawdź czy to właśnie twoja pensja? Bo jeśli tak, to wygląda, że pracodawca niby płaci za ciebie ZUS i OFE, a potem jeszcze raz ci to zabiera:( To karalne...