Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nat4

Pytanie o księgowość

Polecane posty

Czy księgowa to dobry zawód?myślę,żeby iść na kurs księgowości 1 i 2 stopnia.Kosztuje ok.1800zł. i nie wiem czy to dobra inwestycja.

Ja myślę o takich studiach - każdy mi mówi że sam kurs gówno mi da. Teraz to już każdy prawie ma wyższe a księgowa to jednak odpowiedzialna praca. Studia bardziej Cie przygotują na inne możliwości pracy nie tylko księgowa ale banki, urzędy... Czy zawód dobry? Możesz załapać robotę za 1tys a możesz być główną księgową i mieć 8tys. Ale łatwo dorobić bo możesz też jako "wolny strzelec" pracować

Gość stressssik
a masz wyższe wykształcenie?

To trzeba lubić. I mieć głowę do tego. Ale też trudno mi uwierzyć, że po kursie się umie tyle samo, co po 5-cio letnich studiach... Kurs może być dokształcający, ale sam chyba nie wystarcza..:(

Gość stressssik
przecież na studiach jest mnóstwo zbędnych rzeczy i takich "naokoło", więc kurs nie jest zły. tylko jak jest prowadzony przez praktyków, a nie teoretyków i bardzo intensywny. chociaż podstawy dobrze by było jakieś mieć. no i doświadczenie jest tu kluczowe. masz wyższe wykształcenie?

Gość kasia ekonomistka;p
Na studiach mnóstwo zbędnych rzeczy? To zależy na jakim kierunku, jakiej uczelni, itp. Ja studiuję finanse i rachunkowość spółek na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu zaocznie, a w ciągu tygodnia pracuję jako asystentka księgowej, chociaż właściwie nieoficjalnie mówiąc już jako księgowa, bo mam swoje firmy. Pracuję tak od 1 roku, teraz jestem na drugim. Faktycznie- w pracy uczysz się dużo od praktycznej strony, jednak również z wynoszę dużo wiedzy- z rachunkowości, prawa, podatków, itd.Chociaż kosztuje to mnie dużo wysiłku, bo w pracy tracę dużo siły i energii i po niej muszę siadać do książek, bo co weekend zjazd. No i mamy te same egzaminy, kolokwia co dzienni..K ażdy przedmiot właściwie pomaga mi w pracy, bo się rozwijam. Na kursie tego wszystkiego nie da się nauczyć. A księgowość to bardzo duża dziedzina, ponieważ łączy się bezpośrednio z podatkami ( czyt. praktyczna znajomość przynajmniej 3 ustaw- VAT, PDOF, PDOP). To wymaga bardzo dobrej pamięci i zdolności. Znam i spotkałam się z wieloma księgowymi, które niestety tych atrybutów nie posiadają, robią błędy i krzywdę klientom. Jeśli będziesz bardzo zaangażowana i nastawisz się na wpajanie dużej ilości materiału i co najważniejsze- nadajesz się do tego, to możesz zarobić duże pieniądze. Reszta pseudoksięgowych zarabia marne pieniądze. To dobrze, konkurencja mniejsza;p Powiem jeszcze, że żeby być dobrą księgową- musisz mieć, jak już napisałam- bardzo dobrą pamięć oraz być spostrzegawczą, żeby nie robić błędów. Ja np. zauważam od razu jakiś błąd, moja koleżanka natomiast szuka tego 10 razy wolniej..Mimo, że dobry z niej pracownik;);)

Bo studia zazwyczaj nie są TYLKO na księgowość dlatego jest trochę na około. Jednak jak nie dostanie dobrej pracy jako księgowa to zawsze może załapać się na coś lepiej płatnego podobnego. Ale fakt- jak jest już po studiach i to o podobnym kierunku to sam kurs powinien wystarczyć żeby gdzieś się załapać

Nie jestem po studiach.Mam tylko średnie wykształcenie.Najpierw poszłam do zawodówki(nie wierzyłam w siebie).Potem średnia zaocznie.Więc nie jestem jakimś super kujonem.Pracuję w zawodzie ale za parę lat może już nie być dla mnie pracy(introligatornia).Dlatego szukam czegoś nowego.Może mi polecicie coś?

Swietny zawod i swietnie platny, ale... tylko pod warunkiem ze jest sie w tym zawodzie po prostu dobrym. Nie mam tu tylko na mysli cyferek, przepisow prawnych itd - trzeba byc dodatkowo bardzo spostrzegawczym, logicznym do bolu i miec wiele z detektywa ;-)))) Niewiele moge ci autorko doradzic jesli chodzi o start, natomiast jak juz zdobedziesz podstawowa teorie no i praktyke, pozwole sobie zasugerowac kurs ACCA (znajomosc angielskiego to mus, aczkolwiek egzaminy sa w tymze jezyku) - zmudnie dlugi, drogi i trudny kurs (14 egzaminow, a sesje tylko 2 razy do roku, tj czerwiec i grudzien) ale warto, poza tym po jego ukonczeniu mozesz pracowac na calym swiecie. Sam kurs daje ci tytul tzw. Chartered Certified Accountant, tyle co Samodzielny Glowny Ksiegowy. Wiem ze w Krakowie i Warszawie jest prowadzony ow kurs i egzaminy. Powodzenia i naprawde warto ;-))))

Gość ales wymyslil z ACCA
Masz prowizje od naganiania ludzi na kursy ACCA? juz widze jak dziewczyna po zawodowce i zoacznej maturze daje sobie z tym rade jak pewnie po angielsku nie mowi; poza tym zeby zaczac ACCA trzeba miec wyzsze albo przynajmniej licencjat, bez to sobie mozesz co najwyzej zrobic technika. po ACCA nie masz uprawnien do prowadzenia biura rachunkowego; nie tylko mgliste pojecie o polskich zasadach VAT, PDOF, PDOP i wlasciwie jestes skazany na prace w korporacjach.

Do ales wymyslil... Egzamin F6, czyli Taxation (Podatki, VAT) jest z zakresu polskiego prawa podatkowego, jesli tylko takie na egzaminie sobie wybrales, ale nadal w jezyku angielskim (miedzynarodowe standardy ksiegowe musza znac wszyscy!!!). Ponadto wspomnialam (jestem kobieta), ze ACCA to pozniej jak pozna podstawy i zdobedzie doswiadczenie, aczkolwiek ACCA to specjalistyczne kurs dla kierownikow/dyrektorow. Pracowac tylko w korporacjach?? Powtorze raz jeszcze : WSZEDZIE moze pracowac ( kancelarie,spolki male i duze, korporacje, samozatrudniona itd itp).

Gość nowym nazwiskiem
F6 to tylko kropla w calosci zagadnien podatkowych a kontynuacja podatkow jest tylko opcjonalna. Mam ACCA i nie powierzylabym komus po ACCA a bez DUZEGO doswiadczenia w polskiej ksiegowosci prowadzenia ksiegowosci malej firmy, bo to sa dwie rozne sprawy. Monitoruje rynek pracy i wiem gdzie zatrudniaja ludzi z moimi kwalifikacjami - nie sa to male firmy. Twoja rada ma tyle sensu co powiedzenie komus, kto chce zrobic prawko zeby poszedl na tor F1 i bral lekcje od Hamiltona.

Oczywiscie ze to tylko kropla w morzu totez nie majac praktycznego doswiadczenia za ACCA sie nie zabierac - prosze czytac ze zrozumieniem ;-))) Ja rowniez monitoruje rynek i wedlug mnie te "nie male firmy" az takie duze nie sa ;-)))) A tak na serio to tutaj w UK tytul ACCA to bilet wstepu do kazdej firmy w niemal kazdej branzy - sky is the limit ;-)

Gość a7777777777777777
Do wszystkich robiących ACCA. czy ktoś ma do sprzedania materialy do F6 Podatki? ze swojej strony moge zaoferowac F7 INT (bpp) oraz F9. dzieki

Od siebie na pewno wszystkim osobom, wiążącym swoją przyszłość z księgowością, polecałabym także zaprenumerowanie jakiegoś specjalnego wydawnictwa, jak np. "Monitor Księgowego" (wyd. Infor Ekspert). Do nas do firmy to przychodzi i jest to naprawdę przydatna baza wiedzy, także polecam.

Gość Anita Sz.
Jestem księgową i muszę przyznać, że lubię ten zawód :) w sumie przez przypadek nią zostałam, koleżanka szła na kurs księgowości organizowany przez firmę Gowork więc się dołączyłam. ;) Cena była atrakcyjna a zawsze lubiłam uczyć się nowych rzeczy. Kurs bardzo dobry, nastawiony na praktykę, przemili i doświadczeni wykładowcy. Na końcu zdajesz egzamin i dostajesz dyplom, z którym można zaleźć pracę, naprawdę. Ja tam zrobiłam :) i jestem zadowola, także polecam i Tobie, pozdrawiam.

Gość superksiegipl
Same studia czy kurs to nie wszystko. Pracuję w zawodzie od lat i uważam, że poza solidnymi podstawami wypracowanymi przez lata nauki zawodu należy obowiązkowo aktualizować swoją wiedzę - tak jak lekarz, prawnik czy informatyk :) Pozdrawiam i życzę powodzenia przyszłym księgowym Katarzyna Super Księgi

Zeby być główną ksiegową lub prowadzić własną działalność (biuro rachunkowe) musisz mieć wyższe wykształcenie ekonomiczne skończone na państwowej uczelni lub na prywatnej, ale wówczas musisz zdać egzamin państwowy.

Gość gość
już nie trzeba, w tym roku weszła ustawa deregulacyjna....

Gość gość
Ja bym jednak nie zatrudnił księgowej, mam złe przygody z jedną. Od 3 lat współpracuję z nimi i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa :) http://www.liczyk.com.pl/

Gość gość
Idź, to jest dobra inwestycja. Potem będziesz mogła założyć biuro takiej jak np. sylpio.com

Gość gość
Biuro Rachunkowe Agnieszka Zdziejowska oferuje Państwu całe spectrum usług księgowych, a także kadrowo-płacowych. Naszym Klientom zapewniamy optymalne rozwiązania dostosowane do potrzeb. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie oraz profesjonalne. Posiadamy certyfikat usługowego prowadzenia ksiąg Ministra Finansów o numerze 4510/2003.W związku z prowadzoną działalnością mamy zawartą polisę ubezpieczeniową OC. Swoją ofertę kierujemy do różnych przedsiębiorców, małych i większych firm. Zajmujemy się również zaległościami podatkowymi.  Do naszej oferty wchodzi: • prowadzenie ksiąg handlowych • prowadzenie Ksiąg Przychodów i Rozchodów • prowadzenie ryczałtu ewidencjonowanego • księgowość dla stowarzyszeń i fundacji • usługi kadrowo-płacowe • pomoc w zakładaniu firm • rozliczenia roczne osób fizycznych • i inne usługi  zapraszamy do współpracy, Biuro Rachunkowe Agnieszka Zdziejowska Al. W. Korfantego 195 pok. 18 40-153 Katowice Tel kom. 601 668 972  Tel/Fax 32 259 72 86 wew. 230  biuro@biurorachunkoweaz.pl

Gość gość
To jeden z moich celow szczerze mówiąc, bardzo chciałbym pracowac w takiej profesjonalnej firmie księgowej jak np. ta www.dekret24.pl obecnie jestem na studiach na finansach i rachunkowosci

Gość gość
moj znajomy zalozyl biuro www.akro.waw.pl i musze przyznac, ze swietnie mu to idzie- takze chyba warto :)

Gość gość
Patrząc na biura rachunkowe typu www.ksiegowosc-torun.pl/ to pewnie jest to dobry biznes. Zwłaszcza jeśli ludzie są kompetentni, a w tym biurze tak jest - to mają klientów.

Gość gość
Myślę że bardzo dobry, duża I dobrze prosperująca firma nie może funkcjonować bez księgowości na wysokim poziomie. Ja korzystam z usług firmy http://goldenstein.pl/.

Gość gość
Teraz na rynku jest coraz więcej firm, które jednak zlecają księgowość firmom zewnętrznym takim jak na przykład www.businessmind.pl gdzie nawet nie musisz się pojawić, a dostaniesz całe zestawienie co miesiąc na maila.